Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Απαίτησαν απαντήσεις και μέτρα για όσα «καίνε» τους φοιτητές

Απέσπασαν δέσμευση για μετεγγραφές στους πληγέντες φοιτητές της Θεσσαλίας

Τα ζητήματα της φοιτητικής στέγης και των μετεγγραφών, τα αναγκαία μέτρα στήριξης των Θεσσαλών φοιτητών και μια σειρά προβλήματα που προκύπτουν με το άνοιγμα των πανεπιστημίων έθεσε χτες αντιπροσωπεία 20 Φοιτητικών Συλλόγων, Συλλόγων Οικοτρόφων και της Ομάδας Θεσσαλών Φοιτητών προς το υπουργείο Παιδείας.

Οι φοιτητές, μετά την άρνηση του υπουργού Παιδείας να τους συναντήσει, την οποία και έχουν καταγγείλει, συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου για τα παραπάνω άμεσα θέματα γύρω από τα οποία έχουν αναπτύξει αγωνιστικές πρωτοβουλίες και διεκδικήσεις. Σύμφωνα με εκπροσώπους τους, κάτω από την πίεση που άσκησαν, κατάφεραν να αποσπάσουν τις δεσμεύσεις πως θα έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στη σχολή που επιθυμούν όλοι οι πληγέντες φοιτητές από την περιοχή της Θεσσαλίας, θα δοθούν «κατ' εξαίρεση» μετεγγραφές σε φοιτητές που έχουν σημαντικό πρόβλημα και θα αποσταλεί οδηγία σε όλα τα ιδρύματα για την άμεση εισδοχή φοιτητών στις εστίες αλλά και την πιθανότητα αξιοποίησης υποδομών των ιδρυμάτων. Ωστόσο, όπως σχολίαζαν, η διεκδίκηση για να υλοποιηθούν τα παραπάνω συνεχίζεται, καθώς «ξέρουμε πολύ καλά πως υπάρχει απόσταση από τα λόγια και από τις πράξεις της κυβέρνησης».

Ειδικότερα, για το οξυμένο ζήτημα της στέγασης, οι εκπρόσωποι των φοιτητών ζήτησαν να προχωρήσει η άμεση εισδοχή των φοιτητών στις εστίες, να αξιοποιηθούν δωμάτια και ξενοδοχεία για να στεγαστούν δωρεάν φοιτητές, καθώς και να αποφασιστεί αύξηση του στεγαστικού επιδόματος στο φόντο της ακρίβειας και των μεγάλων ενοικίων. Σύμφωνα με τους ίδιους, αντιμετώπισαν μία προσπάθεια από πλευράς υπουργείου να πείσει ότι είναι αδύνατο να λυθεί το θέμα, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν αναγκαίοι πόροι» για να καλυφθούν όλοι και πρέπει να επιλέξουμε ακόμα και ανάμεσα στον «φτωχό και τον πλημμυροπαθή φοιτητή». Το θέμα παραπέμφθηκε σε νέα συνάντηση με το ΙΝΕΒΙΔΙΜ.

Εκ μέρους της ομάδας Θεσσαλών φοιτητών παρουσιάστηκε η κατάσταση που βιώνουν και πέρα από τη δέσμευση για μετεγγραφή όσων Θεσσαλών φοιτητών κάνουν αίτηση, το υπουργείο δεν απάντησε συγκεκριμένα στα αιτήματα για έκτακτο επίδομα, για σειρά μέτρων ενίσχυσης όπως έχουν διατυπωθεί.

Ενόψει των μετεγγραφών, διατυπώθηκε από τους φοιτητές το αίτημα να πάρουν όλοι όσοι έχουν ανάγκη μετεγγραφή, χωρίς κόφτες και φραγμούς από άδικα κριτήρια και να αντιμετωπιστεί το απαράδεκτο φαινόμενο της μη αντιστοιχίας δεκάδων τμημάτων που εγκλωβίζει με ευθύνη της κυβέρνησης εκατοντάδες φοιτητές. Για τους εκπροσώπους των φοιτητών, η δέσμευση πως μπορούν να υπάρξουν μετεγγραφές ακόμα και κατ' εξαίρεση δείχνει πως τώρα είναι ανάγκη να συγκροτηθούν επιτροπές μετεγγραφέντων σε κάθε σχολή και τμήμα για να οργανωθεί η άσκηση πίεσης, ώστε κανείς φοιτητής να μην παρατήσει τις σπουδές του, αλλά και να μην χάσει το εξάμηνο σε περίπτωση μεγάλων καθυστερήσεων.

Αναφορικά με τα προβλήματα που σχετίζονται με την έναρξη των μαθημάτων, οι φοιτητές επεσήμαναν την ομολογία του υπουργείου πως οι σχολές βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και το ότι δεν είναι στις προτεραιότητές του η κάλυψη των κενών σε διδακτικό προσωπικό, η κατάσταση με τις υποδομές, η ομαλή ένταξη των πρωτοετών φοιτητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ