Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΒΟΛΟΥ
Μαχητικά διεκδικούν μέτρα αποκατάστασης

Δυναμική διαμαρτυρία χτες στο δημαρχείο του Βόλου

Εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων και Επιτροπών Αγώνα πλημμυροπαθών του Βόλου πραγματοποίησαν, χτες το μεσημέρι, μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο, αναρτώντας πανό με τα αιτήματά τους και φωνάζοντας συνθήματα διεκδικώντας άμεσα μέτρα αποκατάστασης.

Στο πλαίσιο αιτημάτων που επέδωσαν στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, κ. Θεοδώρου, αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Είκοσι μέρες ακούγαμε από όλους, κυβέρνηση, Περιφέρεια και δημοτική αρχή, πως όλα είναι υπό έλεγχο! Τη στιγμή που ακόμα τα βουνά με τις λάσπες ήταν στις γωνιές κάθε συνοικίας, που οι λόφοι από τα φερτά υλικά βρίσκονταν σε κάθε ρέμα! Με φρεάτια βουλωμένα! Με αποτέλεσμα να ζήσουμε το ίδιο σκηνικό!

Και όλα αυτά γιατί τα έργα και οι υποδομές που είναι απαραίτητα για την προστασία της ζωής μας και της περιουσίας μας, έχουν κόστος που δεν είναι στις ιεραρχήσεις τους!

Εχουμε χορτάσει από δικαιολογίες, απ' το να πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλο για το ποιος φταίει.

Και επειδή δεν μπορούμε να βγάλουμε τον χειμώνα αγωνιώντας αν και πόσο θα βρέξει, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τώρα:

  • Αμεσο καθαρισμό των ρεμάτων που διέρχονται από κατοικημένες περιοχές.
  • Αμεση αποκατάσταση των δρόμων, χωρίς πρόχειρα μπαλώματα, μπάζωμα ρεμάτων κ.λπ., ώστε να σταματήσει ο αποκλεισμός γειτονιών, όπως στον Ανω Βόλο, ολόκληρων χωριών, όπως στη Μακρινίτσα.
  • Να γίνει πλήρης καταγραφή όλων των ζημιών και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να ανασταλούν όλα τα χρέη των πληγέντων αυτοαπασχολούμενων και των λαϊκών οικογενειών.
  • Αμεσο καθαρισμό από τη λάσπη, τα φερτά υλικά κ.λπ., να γίνουν τώρα οι αναγκαίοι ψεκασμοί και απολυμάνσεις. Εξασφάλιση της επιδημιολογικής παρατήρησης με ευθύνη του κράτους. Παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία.
  • Να υλοποιηθούν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτούν η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που δημιουργούν η γέφυρα του Ξηριά στο Νέο Δέλτα, η γέφυρα του ΟΣΕ στον Κραυσίδωνα, ο τοίχος του λιμανιού στο Παλιό Λιμεναρχείο. Να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, με γενναία κρατική χρηματοδότηση».
Ο λαός δίνει αγώνα για να ορθοποδήσει

Μάχη με τις λάσπες δίνουν ακόμα οι κάτοικοι του Βόλου, ενώ πολλά είναι τα κατεστραμμένα σπίτια και καταστήματα σε συνοικίες που επλήγησαν, οι ζημιές χιλιάδων ευρώ που δεν καλύπτονται από τις πενιχρές αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση και προσπαθούν νυχθημερόν να καθαρίσουν και να περισώσουν ό,τι μπορούν από το βιος τους.

Η έλλειψη του πόσιμου νερού εξακολουθεί να ταλαιπωρεί χιλιάδες οικογένειες, ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός δρόμων, σπιτιών και καταστημάτων από τις λάσπες.

Μπορεί τη Δευτέρα να ανοίξανε τα σχολεία, ωστόσο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το ένα τρίτο των σχολείων λειτουργεί με τηλεκπαίδευση. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση παραμένουν κλειστά ακόμα 4 σχολεία.

«Κομμένη» στα δύο, χωρίς νερό και με τον χείμαρρο Αναυρο να «φιλοξενεί» δεκάδες δέντρα αλλά και τη γέφυρα που κατέρρευσε και αποτέλεσε φράγμα που πλημμύρισε την περιοχή για δεύτερη φορά, παραμένει η Αλλη Μεριά.

Απελπιστική είναι η κατάσταση στην Αγριά. Στα Προσφυγικά οι κάτοικοι παλεύουν ακόμη να απαλλαχτούν από τις λάσπες που φθάνουν έως τους 35 - 40 πόντους μέσα στα σπίτια τους. Τουλάχιστον 35 - 40 νοικοκυριά της περιοχής δεν έχουν επανέλθει ακόμη σε κανονικότητα, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα αυτοκίνητα μέσα στη θάλασσα.

Την ίδια ώρα, σε πολλούς χώρους οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, έχοντας μείνει χωρίς εισόδημα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού, των delivery, οι οποίοι έχουν μείνει πολλές μέρες χωρίς δουλειά, δεν πληρώνονται, ενώ ταυτόχρονα δεν μπαίνουν και σε αναστολή.

Σε αντίθεση με αυτήν τη «μαύρη» εικόνα, καθημερινά ακτινοβολεί η αλληλεγγύη που εκφράζεται οργανωμένα μέσα από εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς, αλλά και οι πρωτοβουλίες οργάνωσης της πάλης των πληγέντων για μέτρα αποκατάστασης.

Βουτηγμένο στη λάσπη παραμένει το Σωτήριο Λάρισας

Βουτηγμένο στη λάσπη και «πνιγμένο» στα νερά παραμένει το Σωτήριο Λάρισας, που χτυπήθηκε δύο φορές τις προηγούμενες μέρες, με τους κατοίκους του σε απόγνωση, να προσπαθούν να ξαναρχίσουν από το μηδέν τη ζωή τους. Σε όλο το χωριό το μόνο που αντικρίζει κανείς είναι κατεστραμμένες καλλιέργειες, αποθήκες και γεωργικό εξοπλισμό μέσα στα νερά, σπίτια πλημμυρισμένα. Τα βράδια λίγοι άνθρωποι μένουν στην κοινότητα, καθώς τα σπίτια είναι αδύνατο να κατοικηθούν, ενώ οι υπόλοιποι επιστρέφουν τη μέρα στο χωριό για να καθαρίσουν τα σπίτια τους από τις λάσπες και να σώσουν ό,τι μπορούν από το ρημαγμένο βιος τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ