ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Γενάρη 2001
Σελ. /40
«ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ»
Συντονισμένη προσπάθεια υποβάθμισης του προβλήματος...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Υπουργοί Αμυνας από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ επιδίδονται πλέον σε μία, όπως φαίνεται, συντονισμένη επιχείρηση υποβάθμισης του σκανδάλου που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη από την επικινδυνότητα της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Οπως φαίνεται έπεσαν σε μάλλον γόνιμο έδαφος τα πρόσφατα σχόλια της απερχόμενης υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, περί «υστερίας» απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ευρώπη...

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ ήταν χτες αδιαφιλονίκητα το πρώτο βιολί της ενορχηστρωμένης επιχείρησης υποβάθμισης του λεγόμενου συνδρόμου των Βαλκανίων.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε ότι υπάρχει «σύνδρομο υστερίας μεταξύ της κοινής γνώμης» και ότι «καταβάλλεται μια προσπάθεια υπονόμευσης της πολιτικής νομιμότητας μίας συμμαχίας και της στήριξής της στην ελευθερία και την ασφάλεια με συζήτηση που βασίζεται σε ελάχιστα γεγονότα και σε πολύ μεγάλο βαθμό συναισθημάτων».

«Δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία», ισχυρίστηκε ο Σάρπινγκ «που να αποδεικνύουν άμεση σχέση των καρκίνων στο στράτευμα και της χρήσης των πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Κοσσυφοπέδιο». Ο ίδιος προσπάθησε να αντικρούσει τις επικρίσεις ότι απέτυχε να προστατεύσει τους Γερμανούς στρατιώτες στα Βαλκάνια ή ότι δεν τους ενημέρωσε για τους κινδύνους που «πιθανά» να αντιμετωπίζουν εκτεθειμένοι στο απεμπλουτισμένο ουράνιο. Το επιχείρημα του Σάπινγκ; Οτι «ο γερμανικός στρατός ήταν ενήμερος για την πιθανότητα χαμηλών επιπέδων ραδιενέργειας, όταν έφθασε στο Κοσσυφοπέδιο για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1999». Τέλος, υπεραμύνθηκε και των κατηγοριών για διαστρέβλωση του ζητήματος και καθυστερημένη ανταπόκριση στους ισχυρισμούς της Ιταλίας ότι αρκετοί θάνατοι πρώην μελών των αποστολών στα Βαλκάνια από λευχαιμία προκλήθηκαν μετά από έκθεσή τους σε απεμπλουτισμένο ουράνιο...

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν, ήταν η μικρή παραφωνία στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια υποβάθμισης του συνδρόμου των Βαλκανίων.

Αυτό γιατί εν μέρει ήταν ο μόνος υπουργός Αμυνας που παραδέχτηκε έστω και «μερικώς έναν περιορισμένο κίνδυνο από τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου».

«Ανέκαθεν αναγνωρίζαμε ότι υπάρχει περιορισμένος κίνδυνος από τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου και ανέκαθεν δίναμε ανάλογες οδηγίες στα μέλη των ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Χουν, προσθέτοντας: «Πέραν όμως του ιδιαίτερα καθορισμένου αυτού κινδύνου... δεν υπάρχουν κίνδυνοι που να συνδέονται με τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου και οπωσδήποτε δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ της χρήσης του και οποιασδήποτε ασθένειας». Και ο Βρετανός υπουργός Αμυνας κατέληξε λέγοντας πως η χώρα του θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου, «διότι έχουν εκπληκτικά αποτελέσματα και προστατεύουν τις βρετανικές δυνάμεις εν καιρώ πολέμου»!

Φαίνεται πως ο Χουν απέφυγε επιμελώς να κάνει λόγο στην εκδοχή της «υστερίας», καθώς ο βρετανικός Τύπος συνεχίζει ανηλεώς να «βομβαρδίζει» με αποκαλυπτικές εκθέσεις στρατιωτικών γιατρών και άλλων ειδικών που χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του '90...

Χτεσινό δημοσίευμα των Τάιμς του Λονδίνου αναφέρει πως «η βρετανική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί από το 1991 από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τους κινδύνους που ελλοχεύει για την υγεία το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Στην έκθεση της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας την επομένη του Πολέμου στον Κόλπο αναφέρεται σαφώς ότι τα «όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου εν δυνάμει συνιστούν κίνδυνο τόσο για τους στρατιώτες όσο και για τον πληθυσμό». Στην έκθεση αναφέρεται επιπλέον ότι η ποσότητα του απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιήθηκε μόνο στα αντιαρματικά βλήματα των βρετανικών και αμερικανικών αρμάτων μάχης στον Κόλπο «θα μπορούσε να έχει σκοτώσει 500.000 άτομα, αν το είχαν εισπνεύσει»...

Χτες, στο Παρίσι, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωνε πως τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων, στις οποίες υποβλήθηκαν πέντε από τους έξι Γάλλοι στρατιώτες, που υπηρετούσαν στα Βαλκάνια και νοσούν από λευχαιμία, δεν έδειξαν ίχνη απεμπλουτισμένου ουρανίου. Για τον έκτο ασθενή στρατιώτη, το υπουργείο επιφυλάχτηκε να ανακοινώσει ότι «συνεχίζεται η διενέργεια ιατρικών εξετάσεων μέχρις ότου εντοπιστούν τα ακριβή αίτια της ασθένειας». Ο υπουργός Αμυνας, Αλέν Ρισάρ, δεν προέβη σε νεότερα σχόλια από την περασμένη βδομάδα, οπότε είχε δηλώσει πως τα κρούσματα λευχαιμίας που εκδηλώνονται σε Γάλλους στρατιώτες αναλογικά δεν είναι πολύ διαφορετικά από τη συχνότητα τέτοιων κρουσμάτων στον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας.

Παρόμοια στάση κράτησε και το ισπανικό υπουργείο Αμυνας, ο υπουργός του οποίου, Φρεντερίκο Τρίγιο ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ABC» πως «κανένας από τους 32.000 Ισπανούς στρατιωτικούς που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια δεν έπεσε θύμα του συνδρόμου των Βαλκανίων. «Είναι ανόητο» είπε ο Τρίγιο «να θέλουμε να θεωρήσουμε υπεύθυνη τη χρήση βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο για όλες τις ασθένειες που εμφανίστηκαν στους κόλπους μιας δύναμης 32.000 ατόμων». Οταν δε ρωτήθηκε να σχολιάσει τις περιπτώσεις Ισπανών στρατιωτικών που προσβλήθηκαν από καρκίνο μετά την επιστροφή τους από αποστολή στο Κόσσοβο, ο Τρίγιο απάντησε ότι καμία από τις περιπτώσεις αυτές δεν οφείλεται στο απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Σήμερα οι ανακοινώσεις της ΝΑΤΟικής ιατρικής επιτροπής

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν κάποια από τα αποτελέσματα στα οποία κατέληξε η ιατρική επιτροπή του ΝΑΤΟ που συνεδρίασε χτες κεκλεισμένων των θυρών με κεντρικό θέμα τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα, με τον επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών του βελγικού στρατού, στρατηγό Ρότζερ βαν Χουφ η συνεδρίαση της ιατρικής επιτροπής του ΝΑΤΟ που γίνεται στην έδρα του γενικού επιτελείου του βελγικού στρατού στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε με σκοπό την «ανταλλαγή πληροφοριών» για τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύει για την υγεία η χρησιμοποίηση τέτοιων πυρομαχικών και όπλων. Ο στρατηγός Χουφ είναι και ο προεδρεύων της συγκεκριμένης επιτροπής, που απαρτίζεται από τους επικεφαλής των στρατιωτικών ιατρικών υπηρεσιών των 19 χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

ΚΟΣΣΟΒΟ
«Αύξηση κρουσμάτων καρκίνου κατά 30%»

Τα στοιχεία δόθηκαν σε χτεσινή συνέντευξη που διοργάνωσε η Πράσινη Πολιτική 

«Τα κρούσματα του καρκίνου στην περιοχή του Κοσσόβου, από την περίοδο των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και μετά, αυξήθηκαν κατά 30%. Την ίδια στιγμή επισημαίνεται από έρευνες ότι μέχρι και οι επόμενες 30 γενιές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας εξαιτίας των βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου».

Τα παραπάνω τόνισε η Μπ. Τομάσοβιτς, μέλος της Πράσινης Ενωσης της Γιουγκοσλαβίας, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, στην οποία συμμετείχαν Σέρβοι οικολόγοι. Τη συνέντευξη, διοργάνωσε η Πράσινη Πολιτική, σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις καταστροφικές συνέπειες που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα, μετά τη ΝΑΤΟική επιδρομή με ρίψεις βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Από την πλευρά του ο Μπ. Μπάμπιτς, επίσης μέλος της Πράσινης Ενωσης, τόνισε ότι στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και της Νότιας Σερβίας έχουν ριφθεί συνολικά 15 τόνοι βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο. «Σύμφωνα μάλιστα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνέχισε ο Σέρβος οικολόγος, έχουν επίσης ριφθεί τέτοιες βόμβες και στην περιοχή βόρεια του Βελιγραδίου».

Αναφερόμενος στις συνέπειες, ο Μπ. Μπάμπιτς, είπε χαρακτηριστικά: «Ενας Ρώσος αξιωματικός, ο Ρ. Ρομανιούκοβ, πραγματοποίησε έρευνα στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου χρησιμοποιώντας νέα όργανα για την ανίχνευση της ραδιενέργειας (πρόκειται για το DKG 02 ARBITE)». Μόλις ολοκληρώθηκε η μελέτη του είπε λακωνικά ότι οι κάτοικοι έχουν σοβαρούς λόγους για να φοβούνται. Χαρακτηριστικό είναι ότι «οι Ρώσοι στρατιώτες, μετά τη λήξη της έρευνας, πίνουν νερό και τρώνε μόνο ό,τι έρχεται από τη Μόσχα!». Και κατέληξε: «Το 1995, στη Βοσνία, το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε πάλι τέτοια βλήματα. Στην πόλη Χάντιτσικ, κοντά στο Σεράγεβο, κατοικούσαν 5.000 άτομα. Ενα χρόνο μετά το βομβαρδισμό της, 500 από αυτούς πέθαναν από καρκίνο και λευχαιμία».

Ο Κ. Διάκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πράσινης Πολιτικής, προλογίζοντας τη συνέντευξη Τύπου, είπε χαρακτηριστικά ότι με βάση το ισχύον στρατιωτικό δίκαιο έχει απαγορευτεί η ρίψη παρόμοιων βλημάτων σε αμάχους. Συνεπώς, η ηγεσία του ΝΑΤΟ και των χωρών που συμμετέχουν στη συμμαχία είναι υπόλογοι για εγκλήματα πολέμου. «Αν μη τι άλλο», είπε ο Κ. Διάκος, «πρέπει να περάσουν από το δικαστήριο εγκληματιών πολέμου».

ΚΥΠΡΟΣ
Δημοσιεύματα για ύπαρξη αποθηκευμένων βλημάτων «Ντι Γιου»

Τρομακτικά στοιχεία δίδει στη δημοσιότητα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αβρούπα», αναφορικά με τα βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο, για τα οποία υπάρχουν πληροφορίες ότι κατέχει ο «Αττίλας» στα Κατεχόμενα.

Οπως γράφει η «Αβρούπα», η Τουρκία αποθήκευσε στα Κατεχόμενα 240.000 αντιαρματικά βλήματα τύπου «Ντι Γιου».

Τα βλήματα αυτά, τα οποία αγόρασε η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονταν στις αποθήκες του αμερικανικού στρατού στη Σαουδική Αραβία, από την εποχή του πολέμου στον Κόλπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκοκυπριακής εφημερίδας οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προτείνει και στην Ελλάδα να αγοράσει βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο, αλλά η Αθήνα αρνήθηκε.

Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος αναχωρώντας χτες για την Αθήνα δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει προσπάθειες μέσω του ΟΑΣΕ και άλλων διεθνών οργανισμών για διερεύνηση των πληροφοριών περί ύπαρξης βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο στο οπλοστάσιο του «Αττίλα».

Είπε ακόμη ότι το θέμα και οι διαστάσεις που έχει προσλάβει το θέμα, θα είναι στο επίκεντρο των επαφών του με τον Ελληνα ομόλογό του Ακη Τσοχατζόπουλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ