ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
42 χρόνια από την Κουβανική Επανάσταση
Η Κούβα θα συνεχίσει τον αγώνα της

Εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης και της πρεσβεία της Κούβας. Παραβρέθηκε και μίλησε ο υπουργός εξωτερικών της Κούβας Φελίπε Πέρεζ Ρόκε

Από τη χτεσινή εκδήλωση
Από τη χτεσινή εκδήλωση
Η μαζικότητα και η συγκίνηση χαρακτήρισαν την εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης και της πρεσβείας της Κούβας στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε χτες στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», με θέμα τα 42 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρεζ Ρόκε.

Η αίθουσα είχε γεμίσει από ανθρώπους κάθε ηλικίας, που παρακολούθησαν την εκδήλωση, οι οποίοι, χειροκροτούσαν και σιγοτραγουδούσαν καθώς έπαιζε κουβανέζικο μουσικό συγκρότημα.

Ανοίγοντας την εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Ο. Τσουκόπουλος, ο οποίος, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή για τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις των ΗΠΑ προς την Κούβα, μίλησε για το κίνημα αλληλεγγύης παγκοσμίως, αλλά και ειδικότερα της Ελλάδας, που εκφράστηκε και εκφράζεται με διάφορες μορφές. Καταλήγοντας, αφού καλωσόρισε για άλλη μια φορά τον υπουργό Εξωτερικών και το επιτελείο του, τόνισε: «Σας συγχαίρουμε γιατί αποδείξατε ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι ουτοπία».

Από τη μεριά του, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, παίρνοντας το λόγο επισήμανε πως γνωρίζει ότι οι Ελληνες τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια για την Κούβα και την Επανάστασή της και συνέχισε λέγοντας ότι «σήμερα, 70 στους 100 κουβανούς έχουν γεννηθεί μετά την Επανάσταση και ζουν καθημερινά την κατάσταση που επικρατεί, αλλά έχουν τέτοια εμπιστοσύνη σ' αυτήν όσο και οι γονείς τους και παλεύουν για να είναι η χώρα τους ελεύθερη και ανεξάρτητη». Αφού έκανε μια εκτενή αναφορά για τον αποκλεισμό των ΗΠΑ στην Κούβα και για τους νόμους «Τοριτσέλι» και «Χελμς - Μπάρτον» ανέφερε ότι «όσο πιο ισχυρά είναι τα μέτρα που παίρνουν (σ.σ. οι ΗΠΑ) τόσο πιο αποφασιστικοί είμαστε, πιο εντατικός είναι ο αγώνας μας». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Κούβα τα τελευταία 10 χρόνια και στις σκληρές αποφάσεις που αναγκάστηκε η κυβέρνηση να πάρει. Μεταξύ αυτών είναι και η προώθηση του τουρισμού που μπορεί να αποφέρει προβλήματα όπως είναι τα ναρκωτικά, η πορνεία κλπ.

Ο Φ.Πέρεζ Ροκε
Ο Φ.Πέρεζ Ροκε
«Εμείς δε θα απαρνηθούμε ποτέ μια χώρα με δωρεάν εκπαίδευση για όλους, για το παιδί του λευκού, του μαύρου, του εργάτη. Δε θα απαρνηθούμε μια χώρα με δωρεάν δημόσια υγεία για όλους, με κοινωνικό σύστημα προστασίας. Δε θα παραιτηθούμε απ' αυτές τις κατακτήσεις», πρόσθεσε ο Φελίπε Πέρεζ Ρόκε.

«Είμαστε ιδεαλιστές. Πιστεύουμε στα όνειρα και είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε γι' αυτά», τόνισε και πρόσθεσε ότι «εναντιωνόμαστε σήμερα που το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει το 86% των συνολικών προϊόντων που παράγονται, που ξοδεύονται 800 δισεκατομμύρια δολάρια για όπλα».

Καταλήγοντας, αφού αναφέρθηκε στους Συνδέσμους Αλληλεγγύης και Φιλίας που υπάρχουν παγκόσμια και τη δράση τους, κατέληξε λέγοντας: «Η σημαία της Επανάστασης βρίσκεται στα χέρια των νέων. Μάθαμε να την αγαπάμε και να την υπερασπίζουμε».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μπάμπης Αγγουράκης και ο Νίκος Μπατιστάτος, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Σοφιανός, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και πρόεδρος της ΠΟΔΝ.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Πρωταγωνιστές: Ο επανεκλεγείς Πρόεδρος και η αποχή

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Ο απερχόμενος Πρόεδρος Ζόρζε Σαμπάιο, όπως ακριβώς αναμενόταν από πολιτικούς αναλυτές, αλλά και δημοσκοπήσεις - που αυτή τη φορά δεν έσφαλαν - εκλέχτηκε Πρόεδρος για να ασκήσει τα καθήκοντα για δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Ετσι, αποφεύχθηκε μία ενδεχόμενη κρίση, αφού η σχεδόν απόλυτη κυριαρχία των «κεντροαριστερών» του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» επιβεβαιώθηκε και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, μετά την επικράτηση και προ 4 μηνών των «Σοσιαλιστών» του πρωθυπουργού Αντόνιο Γκουτέρες. Ωστόσο, το κυριότερο ζήτημα που κυριάρχησε σε αυτή την αναμέτρηση που μάλλον ήταν μονότονη ήταν η αποχή, η οποία έφτασε στο 49,38%...

Αν και επίσημα τελικά αποτελέσματα δεν υπάρχουν ακόμη, εκπλήξεις που να ανατρέψουν το μετεκλογικό σκηνικό δεν αναμένονται. Ετσι, τα μερικά αποτελέσματα επί του 75% των ψήφων, που φέρουν τον απερχόμενο Σοσιαλιστή Πρόεδρο της Πορτογαλίας, Ζόρζε Σαμπάιο, να προηγείται με 55,50% στην προεδρική εκλογική αναμέτρηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, μάλλον δύσκολα μπορεί να ανατραπούν. Ετσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, με καταμετρημένες τις ψήφους σε 3.229 εκλογικά τμήματα, επί συνόλου 4.241, ο Σαμπάιο προηγείται με 1.460.630 ψήφους ή ποσοστό 54,89%. Ακολουθούν ο υποψήφιος του δεξιού «Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος», Φερέιρα ντο Αμαράλ με 917.081 ψήφους (34,85%), ο υποψήφιος του ΚΚ Πορτογαλίας Αντόνιο Αμπρέου με 138.485 ψήφους (5,26%), ο Φερνάντο Ρόσας του «Συνασπισμού της Αριστεράς», που χαρακτηρίστηκε κόμμα της άκρας αριστεράς με 76.413 ψήφους (2,90%) και ο Αντόνιο Γκαρσία Περέιρα του μικρού κόμματος MRPP - PCTP - που χαρακτηρίζεται από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ως μαοϊκό - με 39.201 ψήφους (1,49%).

Αμέσως μετά την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα, ο 61χρονος Σαμπάιο δήλωσε «είμαι υπερήφανος που οι Πορτογάλοι με επανεξέλεξαν και με στήριξαν με την εμπιστοσύνη τους» και υποσχέθηκε ότι θα κάνει πράξη το προεκλογικό του σύνθημα, δηλαδή ότι θα είναι Πρόεδρος «όλων των Πορτογάλων». Μπορεί η αναμέτρηση να μην ήταν εξέχουσας «πολιτικής σημασίας», αφού, στο πλαίσιο του ισχύοντος κοινοβουλευτικού συστήματος, την πραγματική εξουσία στην Πορτογαλία ασκεί ο πρωθυπουργός ως επικεφαλής της κυβέρνησης, εντούτοις, εκείνο που εξασφαλίζει η επανεκλογή του Σαμπάιο, είναι η «ηρεμία» στο πολιτικό σκηνικό με την επακόλουθη διαιώνιση στην εξουσία των «Σοσιαλιστών».

Ισως, το μοναδικό και το πιο ενδεικτικό στοιχείο αυτής της εκλογικής αναμέτρησης ήταν η αποχή, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας στους δύο Πορτογάλους μπήκε στον κόπο να προσέλθει στις κάλπες και να δηλώσει την προτίμησή του...

ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Αποχωρώντας ενισχύει την «αντιπολίτευση» ο Κλίντον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Την απόφαση να εγκρίνει την παροχή επιπλέον χρηματικής βοήθειας προς την ιρακινή «επίσημη» αντιπολίτευση, λίγες μέρες πριν από την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Η απερχόμενη αμερικανική ηγεσία είχε εμφανιστεί, ελαφρά πιο επιφυλακτική αρχικώς, στην πολιτική και οικονομική ενίσχυση της οργάνωσης «Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο», την οποία αντίθετα πριμοδότησε με όλα τα δυνατά μέσα η Βρετανία.

Μετά από τα 100 εκατομμύρια δολάρια που η Ουάσιγκτον διέθεσε, το 1998, για τον εξοπλισμό και τη στρατιωτική εκπαίδευση της οργάνωσης, χτες ο Μπ. Κλίντον ανακοίνωσε την έγκριση ενός νέου κονδυλίου ύψους 12 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία γραφείων της οργάνωσης στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των συμμαχικών δυνάμεων στο βόρειο και στο νότιο Ιράκ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα γραφεία αυτά θα έχουν ως σκοπό τη διανομή τροφίμων, ανθρωπιστικού υλικού αλλά και προπαγανδιστικού αντικαθεστωτικού υλικού.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι οι, τουλάχιστον, 7 αντικαθεστωτικές πολιτικές οργανώσεις που δρουν στο εσωτερικό το Ιράκ και συχνά συνεργάζονται, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚ Ιράκ, έχουν, επανειλημμένως υπογραμμίσει ότι το Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο ουδέποτε έχει αναλάβει κάποια δράση στο εσωτερικό της χώρας και δεν αποτελεί παρά ένα κατασκεύασμα των ΗΠΑ - Βρετανία, που δεν έχει ούτε καν την ελάχιστη λαϊκή βάση.

Πάντως, ως «απάντηση» (;), το ιρακινό καθεστώς ανακοίνωσε χτες την πρόθεσή του να προσφέρει οικονομική βοήθεια ύψους 94 εκατομμυρίων δολαρίων στα χαμηλότερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα των ΗΠΑ, αρκεί να «ελέγχεται η διανομή των χρημάτων αυτών από ιρακινή επιτροπή, όπως ακριβώς πράττει ο ΟΗΕ στην περίπτωση του Ιράκ όσον αφορά στη βοήθεια που του παρέχεται μέσω του προγράμματος Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων».

ΙΝΔΙΑ
Αναίμακτες μέχρι στιγμής οι εκλογές στο Κασμίρ

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-

Αρχισε χτες η μερική ψηφοφορία για την εκλογή τοπικών αρχόντων στο Κασμίρ, στην πρώτη εκλογική διαδικασία στο ινδικό κομμάτι του Κασμίρ εδώ και 20 χρόνια. Τοπικοί αξιωματούχοι χαρακτήριζαν «ομαλή» τη διεξαγωγή της, παρά τις απειλές αυτονομιστικών οργανώσεων περί του ότι θα πραγματοποιούσαν επιθέσεις και την ενέργεια αγνώστων, οι οποίοι έριξαν δύο χειροβομβίδες εναντίον του πρωθυπουργού του Κασμίρ, Φαρούκ Αμπντάλα.

Η οργάνωση - ομπρέλα των μουσουλμανικών αυτονομιστικών κινημάτων Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν χαρακτήρισε την εκλογική διαδικασία ως μέρος μιας «συνωμοσίας» με σκοπό την υποβάθμιση των κινημάτων της αυτονομίας.

Η ινδική τηλεόραση μεταδίδει ότι η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ήταν πολύ υψηλή και έφτασε το 80% σε ορισμένες περιοχές του κρατιδίου.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Μετά την ξηρασία, οξύτατη κακοκαιρία

Εξι νεκροί και 32 τραυματίες από την  έξαρση της κακοκαιρίας

ΣΟΦΙΑ.-

Εξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και 32 τραυματίστηκαν σε τροχαία, εξαιτίας της βαρυχειμωνιάς που έπληξε ξαφνικά, με χιόνι και παγωνιά, τη Βουλγαρία το Σαββατοκύριακο, καλύπτοντας με χιόνι ολόκληρη τη χώρα.

Οπως μεταδίδουν ανταποκριτές ειδησεογραφικών πρακτορείων όσο και τοπικά ΜΜΕ, το χιόνι που κάλυψε τη χώρα στο τέλος της περασμένης βδομάδας έφτασε τους τριάντα με σαράντα πόντους, ύστερα από 111 ημέρες ξηρασίας πέρσι και φέτος.

Ομαλή, ωστόσο, για τις συνθήκες του χειμώνα είναι η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Βουλγαρίας, ανακοίνωσε η Τροχαία. Από τις χιονοπτώσεις έκλεισαν, όπως συμβαίνει συνήθως, τρεις δίοδοι στον Αίμο και άλλες δύο σε βουνά της νότιας Βουλγαρίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η Τροχαία συνέστησε σ' όσους οδηγούς ταξιδεύουν σε ορεινά μέρη να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ