Τρίτη 16 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
42 χρόνια από την Κουβανική Επανάσταση
Η Κούβα θα συνεχίσει τον αγώνα της

Εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης και της πρεσβεία της Κούβας. Παραβρέθηκε και μίλησε ο υπουργός εξωτερικών της Κούβας Φελίπε Πέρεζ Ρόκε

Από τη χτεσινή εκδήλωση
Από τη χτεσινή εκδήλωση
Η μαζικότητα και η συγκίνηση χαρακτήρισαν την εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης και της πρεσβείας της Κούβας στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε χτες στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», με θέμα τα 42 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρεζ Ρόκε.

Η αίθουσα είχε γεμίσει από ανθρώπους κάθε ηλικίας, που παρακολούθησαν την εκδήλωση, οι οποίοι, χειροκροτούσαν και σιγοτραγουδούσαν καθώς έπαιζε κουβανέζικο μουσικό συγκρότημα.

Ανοίγοντας την εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Ο. Τσουκόπουλος, ο οποίος, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή για τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις των ΗΠΑ προς την Κούβα, μίλησε για το κίνημα αλληλεγγύης παγκοσμίως, αλλά και ειδικότερα της Ελλάδας, που εκφράστηκε και εκφράζεται με διάφορες μορφές. Καταλήγοντας, αφού καλωσόρισε για άλλη μια φορά τον υπουργό Εξωτερικών και το επιτελείο του, τόνισε: «Σας συγχαίρουμε γιατί αποδείξατε ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι ουτοπία».

Από τη μεριά του, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, παίρνοντας το λόγο επισήμανε πως γνωρίζει ότι οι Ελληνες τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια για την Κούβα και την Επανάστασή της και συνέχισε λέγοντας ότι «σήμερα, 70 στους 100 κουβανούς έχουν γεννηθεί μετά την Επανάσταση και ζουν καθημερινά την κατάσταση που επικρατεί, αλλά έχουν τέτοια εμπιστοσύνη σ' αυτήν όσο και οι γονείς τους και παλεύουν για να είναι η χώρα τους ελεύθερη και ανεξάρτητη». Αφού έκανε μια εκτενή αναφορά για τον αποκλεισμό των ΗΠΑ στην Κούβα και για τους νόμους «Τοριτσέλι» και «Χελμς - Μπάρτον» ανέφερε ότι «όσο πιο ισχυρά είναι τα μέτρα που παίρνουν (σ.σ. οι ΗΠΑ) τόσο πιο αποφασιστικοί είμαστε, πιο εντατικός είναι ο αγώνας μας». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Κούβα τα τελευταία 10 χρόνια και στις σκληρές αποφάσεις που αναγκάστηκε η κυβέρνηση να πάρει. Μεταξύ αυτών είναι και η προώθηση του τουρισμού που μπορεί να αποφέρει προβλήματα όπως είναι τα ναρκωτικά, η πορνεία κλπ.

Ο Φ.Πέρεζ Ροκε
Ο Φ.Πέρεζ Ροκε
«Εμείς δε θα απαρνηθούμε ποτέ μια χώρα με δωρεάν εκπαίδευση για όλους, για το παιδί του λευκού, του μαύρου, του εργάτη. Δε θα απαρνηθούμε μια χώρα με δωρεάν δημόσια υγεία για όλους, με κοινωνικό σύστημα προστασίας. Δε θα παραιτηθούμε απ' αυτές τις κατακτήσεις», πρόσθεσε ο Φελίπε Πέρεζ Ρόκε.

«Είμαστε ιδεαλιστές. Πιστεύουμε στα όνειρα και είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε γι' αυτά», τόνισε και πρόσθεσε ότι «εναντιωνόμαστε σήμερα που το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει το 86% των συνολικών προϊόντων που παράγονται, που ξοδεύονται 800 δισεκατομμύρια δολάρια για όπλα».

Καταλήγοντας, αφού αναφέρθηκε στους Συνδέσμους Αλληλεγγύης και Φιλίας που υπάρχουν παγκόσμια και τη δράση τους, κατέληξε λέγοντας: «Η σημαία της Επανάστασης βρίσκεται στα χέρια των νέων. Μάθαμε να την αγαπάμε και να την υπερασπίζουμε».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μπάμπης Αγγουράκης και ο Νίκος Μπατιστάτος, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Σοφιανός, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και πρόεδρος της ΠΟΔΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ