Τρίτη 16 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στασιμότητα, πάλι, και νέα όξυνση

Αυστηρά αποκλεισμένη η Λωρίδα της Γάζας.  Πιθανώς, σήμερα, η  συνάντηση Ισραηλινών - Παλαιστινίων αξιωματούχων 

Αμνηστία προσφέρει σε όλους τους συνεργάτες του Ισραήλ, αν παραδοθούν, η Παλαιστινιακή Αρχή

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΓΑΖΑ.-

«Στον αέρα» βρίσκονται και πάλι οι απέλπιδες προσπάθειες Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων να καταλήξουν σε μία ελάχιστη συμφωνία για τα όσα κρίνουν ότι έχουν επιλυθεί κατά τη διάρκεια της επτάχρονης «ειρηνευτικής διαδικασίας». Η δολοφονία ενός εποίκου οδήγησε στην επανεπιβολή αυστηρότατου αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας και επανέφερε τις αντεγκλήσεις στο προσκήνιο. Με τις συγκρούσεις να μαίνονται και πάλι, οι νέες παλαιστινιακές απώλειες, νεκρός και τραυματίες, θεωρούνται, προφανώς από την ισραηλινή πλευρά, ως «αναμενόμενες συνέπειες» που οξύνουν περαιτέρω τα πνεύματα.

Με τεθωρακισμένα και οδοφράγματα έκλεισε ο ισραηλινός στρατός, και πάλι, τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Λωρίδας της Γάζας, το μεθοριακό φυλάκιο της Ράφα που συνδέει τη Γάζα με την Αίγυπτο, ενώ απαγόρευσε τη λειτουργία του διεθνούς παλαιστινιακού αεροδρομίου. Η κίνηση αυτή ήταν η επίσημη απάντηση της ισραηλινής ηγεσίας στη δολοφονία ενός Εβραίου εποίκου, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από την Κυριακή και βρέθηκε, χτες, νεκρός στο χωράφι του στον εποικισμό Κφαρ Γιομ, κοντά στο παλαιστινιακό προσφυγικό στρατόπεδο Κχαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας. Τα ανεπίσημα αντίποινα ήταν η πυρπόληση χωραφιών, η καταστροφή αυτοκινήτων και σπιτιών, σε παρακείμενο αραβικό χωριό, τα οποία, όμως, προφανώς δεν κρίθηκαν αρκετά τιμωρητικά.

«Πλήγμα για την ειρηνευτική διαδικασία» χαρακτήρισε την «εν ψυχρώ δολοφονία» του εποίκου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι «ένοχοι θα συλληφθούν, θα τιμωρηθούν», συμπληρώνοντας ότι «ηθικός αυτουργός είναι η Παλαιστινιακή Αρχή». Εκτός, όμως, από τα μέτρα αυτά, η ισραηλινή ηγεσία ανακοίνωσε ότι αναβάλλει τις προγραμματισμένες, για χτες το βράδυ, νέες υψηλόβαθμες συνομιλίες, στις οποίες επρόκειτο και πάλι να εξεταστεί το ζήτημα της κατάρτισης ενός κειμένου που θα περιέχει τα σημεία στα οποία έχει επιτευχθεί συμφωνία και τα σημεία στα οποία υπάρχουν, ακόμη, διαφωνίες, προκειμένου να δοθεί στον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο, πριν αποχωρήσει από το Λευκό Οίκο.

«Η δολοφονία του εποίκου, που είναι καταδικαστέα, δεν μπορεί να δικαιολογεί την επιβολή ομαδικής τιμωρίας» δήλωνε, από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου και διαπραγματευτής Αχμέντ Κουρέια, ο οποίος αναρωτήθηκε, ευλόγως, γιατί δε λαμβάνονται ανάλογα μέτρα και δεν αποτελεί «πλήγμα για την ειρηνευτική διαδικασία», η καθημερινή δολοφονία τόσων Παλαιστινίων. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής κατέληξε ότι «η επιμονή της ισραηλινής ηγεσίας στο χάσιμο χρόνου δείχνει ότι δεν επιθυμεί σοβαρά να υπάρξει κάποια πρόοδος».

Αντίθετη άποψη εξέφρασε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζέρα», του Κατάρ, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα του αραβικού κόσμου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Εχούντ Μπαράκ εμφανίστηκε προκλητικά βέβαιος ότι «η παρούσα φάση είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχουν οι Παλαιστίνιοι, από το 1947, να κερδίσουν μια ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ», σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι δεν «τίθεται θέμα επιστροφής των προσφύγων, ούτε και της όποιας παραχώρησης στην Ιερουσαλήμ». Επανέλαβε, φυσικά, ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να ελέγξει κάθε βιαιότητα, γιατί το Ισραήλ δεν πρόκειται να υποχωρήσει ποτέ.

Σύμφωνα, πάντως, με τις τελευταίες πληροφορίες, μια νέα συνάντηση προγραμματίστηκε, πιθανότατα, για σήμερα το βράδυ ενώ, δεν είχε, μέχρι χτες βράδυ, καταστεί γνωστό τι διαμείφθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν, το Σάββατο το βράδυ, ο πρώην πρωθυπουργός Σιμόν Περές και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ.

Νέες συγκρούσεις

Από την Κυριακή, ήδη, όταν ο ισραηλινός στρατός είχε αρχίσει τις έρευνες για την ανεύρεση του εξαφανισμένου εποίκου, τα πνεύματα είχαν οξυνθεί, κυρίως, στη Λωρίδα της Γάζας. Ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και στη Δυτική Οχθη, αλλά και κοντά στον εποικισμό Νέβε Γιαακόβ της Ιερουσαλήμ. Από τα πυρά αντιποίνων του ισραηλινού στρατού για τα πυρά που δέχτηκε κομβόι εποίκων, έξω από τη Νάμπλους, σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος, ενώ άλλος ένας ανήλικος τραυματίας εξέπνευσε στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Ιζεντίμ αλ Κασάμ, εκτινάχτηκαν από βομβιστική επίθεση, κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ της Γάζας, δύο ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα. Ο ισραηλινός στρατός δε σχολίασε την ανακοίνωση.

Αμνηστία «αν παραδοθούν»

Αμνηστία, δουλιά και εγγυήσεις ανωνυμίας και μυστικότητας για το παρελθόν τους, προσφέρει σε όσους Παλαιστινίους συνεργάζονται με το Ισραήλ, και παραδοθούν εντός 45 ημερών, η Παλαιστινιακή Αρχή. Την ανακοίνωση έκανε ο Παλαιστίνιος υπουργός Δικαιοσύνης, Φράιχ Αμπού Μεντέιν, τονίζοντας ότι στόχος είναι «να προστατευτεί ο παλαιστινιακός λαός και οι μαχητές του, αφού έγινε σαφές ότι οι δολοφονίες ακριβείας στελεχών της Φατάχ και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων, στις οποίες προχώρησε ο ισραηλινός στρατός τις τελευταίες εβδομάδες, θα ήταν αδύνατες χωρίς την παροχή πληροφοριών από Παλαιστινίους». Οπως δήλωσε ο Μεντέιν, χτες, παραδόθηκαν 6 άτομα στη Γάζα και στη Νάμπλους.

Εντούτοις, δε διευκρινίστηκε αν η αμνηστία θα ισχύσει και για τους δύο συνεργάτες του ισραηλινού στρατού που καταδικάστηκαν σε θάνατο από στρατοδικείο της Βηθλεέμ, το Σάββατο, και για άλλους δύο που καταδικάστηκαν σε ισόβια. Για πολλούς, η ανακοίνωση του Μεντέιν έγινε για να «κατευναστεί» ο θόρυβος που ξέσπασε από την εκτέλεση, το Σάββατο, δύο πληροφοριοδοτών. Εκτός από την ΕΕ, που έσπευσε διά στόματος της προεδρεύουσας, για το εξάμηνο, Σουηδέζας υπουργού Εξωτερικών Αννα Λιντχ να ζητήσει τη μείωση της ποινής τους, την επιβολή της θανατικής ποινής στιγμάτισε και η Παλαιστίνια αξιωματούχος Χανάν Ασράουι, η οποία σημείωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να δίνει εχέγγυα δημοκρατικότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιβάλλοντας άλλου είδους ποινές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ