Τρίτη 16 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η εκστρατεία καταστολής συνεχίζεται

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.- Μια ακόμη πράξη που δεν αφήνει αμφιβολίες για τις προθέσεις του κατασταλτικού μηχανισμού του τουρκικού κράτους. Οι αρχές αποφάσισαν και διέταξαν το κλείσιμο των γραφείων της οργάνωσης συμπαράστασης στους πολιτικούς κρατουμένους, που έχουν συστήσει οι συγγενείς τους - της « Ozgur Tayad». Οπερ και εγένετο.

Η «Ταγιάντ» «ενοχλούσε» όλο και περισσότερο, με τις εβδομαδιαίες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της μεταφοράς των πολιτικών κρατουμένων στα «Λευκά Κελιά» κι έτσι αποφασίστηκε να αναληφθεί δράση εναντίον της. Η αστυνομία επέδραμε στα γραφεία της στην Κωνσταντινούπολη και κορυφαίο στέλεχός της, ο Ερκάν Γιρντέμ, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στα γραφεία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας «για ανάκριση», σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Associated Press, επικαλούμενο ανακοίνωση της οργάνωσης. Η αστυνομία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανακοίνωσε ότι τα γραφεία της ένωσης έκλεισαν, διότι υπήρχε δικαστική απόφαση που έκρινε ότι αυτή (η «Ταγιάντ») «παραβίαζε το νόμο περί ενώσεων και διοργάνωνε παράνομες διαδηλώσεις».

Τα μέλη και οι εργαζόμενοι στην «Ταγιάντ», πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι η ένωσή τους θα συνεχίσει τις προσπάθειές της - τη διανομή πληροφοριών και υλικού προς τον Τύπο, σχετικά με την κατάσταση στις φυλακές και τη διοργάνωση διαδηλώσεων - παρά το κλείσιμο των γραφείων της.

Πάνω από 1.000 πολιτικοί κρατούμενοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μέλη του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος / Μετώπου, μεταφέρθηκαν στις νέες φυλακές τύπου F, μετά τη φονική επέμβαση σε 20 φυλακές τον περασμένο μήνα. Οι περισσότεροι εξ αυτών συνεχίζουν την απεργία πείνας.

Οι πολιτικοί κρατούμενοι αναφέρουν ότι έχουν ενταθεί σε δραματικό βαθμό οι ξυλοδαρμοί και οι βασανισμοί στα νέα «σωφρονιστικά καταστήματα» (που λέει ο λόγος). Ανθρωπιστικές οργανώσεις του εξωτερικού που απέστειλαν στελέχη τους στην Τουρκία δεν μπόρεσαν παρά να επιβεβαιώσουν το γεγονός, το οποίο, ωστόσο, το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης διαψεύδει.

Τουλάχιστον σαράντα μέλη της «Ταγιάντ» συνελήφθησαν την Κυριακή στη συνοικία Μπακίρκοϊ της Κωνσταντινούπολης, στη διάρκεια διαδήλωσης κατά του νέου τύπου φυλακών που άρχισαν να λειτουργούν στη χώρα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το Ανατολή. Οι διαδηλωτές, συγγενείς κρατουμένων στην πλειοψηφία τους, αρνήθηκαν να διαλυθούν, παρά τις συστάσεις των αστυνομικών, γεγονός που προκάλεσε τη σύλληψή τους, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν επεισόδια.

Συλλήψεις διαδηλωτών κατά του ΔΝΤ

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε χθες 21 άτομα, μεταξύ των οποίων και πολλούς συνδικαλιστές, που διαδήλωναν κατά της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας, που εφαρμόζεται υπό την αιγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Ειδικές μονάδες της αστυνομίας επενέβησαν για να διαλύσουν τη διαδήλωση, η οποία είχε οργανωθεί από ένα συνδικάτο εργαζομένων στο δημόσιο τομέα για να καταγγελθούν τα μέτρα λιτότητας που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, ενώ μια ομάδα του ΔΝΤ βρίσκεται από την Παρασκευή στην Τουρκία για συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους.

Η ομάδα, της οποίας ηγείται ο Κάρλο Κοταρέλι, υπεύθυνος του ΔΝΤ για την Τουρκία, συναντήθηκε με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών για να εκτιμήσει την πορεία του προγράμματος που συμφωνήθηκε το Δεκέμβριο του 1999 για να δοθεί στην Τουρκία πίστωση τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρία χρόνια. Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ πρόκειται να εξετάσει κυρίως τις εξελίξεις στις ιδιωτικοποιήσεις και τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, που έγιναν προτεραιότητες μετά την οικονομική κρίση που πέρασε το Δεκέμβριο η Τουρκία. Το ΔΝΤ είχε τότε χορηγήσει στη χώρα επείγουσα βοήθεια δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ξεπεράσει την κρίση. Σε αντάλλαγμα, η Αγκυρα είχε δεσμευτεί να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και να μεταρρυθμίσει τον τραπεζικό τομέα της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ