ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΓΙΑΣ
Δυναμικό ξεκίνημα

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο χτες στην Αγιά.. Νομαρχιακό συλλαλητήριο το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη στη Λάρισα

Αποψη από προηγούμενη κινητοποίηση των αγροτών της Αγιάς
Αποψη από προηγούμενη κινητοποίηση των αγροτών της Αγιάς
Πάλης ξεκίνημα έκαναν χτες οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς, πραγματοποιώντας μεγαλειώδες παναγροτικό συλλαλητήριο, που διοργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας(ΕΟΑΣΛ). Συμμετέχοντας με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, έδωσαν δυναμικό «παρών», μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους και έστειλαν ισχυρό μήνυμα αντίστασης και αγώνα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Οι αγρότες της Αγιάς διεκδικούν από την κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την απορρόφηση της φετινής παραγωγής μήλου, καθώς πάνω από 50.000 τόνοι μήλων κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετοι ή να πουληθούν σε εξευτελιστικές τιμές.

Η χτεσινή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια μιας σειράς αποφάσεων που έλαβε η ΕΟΑΣΛ για αγωνιστικές κινητοποιήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ενώ το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη θα γίνει νομαρχιακό αγροτικό συλλαλητήριο στη Λάρισα.

Στο συλλαλητήριο

Οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς από προχτές το βράδυ είχαν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία της πόλης. Χτες, νωρίς το πρωί, πολύ πριν την έναρξη της κινητοποίησης ήταν εκεί για να δηλώσουν ότι βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, για να πουν ότι η ελπίδα και η αισιοδοξία βρίσκεται στο δίκαιο του αγώνα τους.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αγιάς, Α. Μαυρογιάννης και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, εκπρόσωποι άλλων δήμων της επαρχίας, του Εμπορικού Συλλόγου Αγιάς, του Επαγγελματικού Συλλόγου, πολλών Συλλόγων Γυναικών, τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια του Ενιαίου Λυκείου, του ΤΕΕ και του Γυμνασίου Αγιάς.

Παραβρέθηκαν, επίσης, ο Θανάσης Σερδένης, εκπρόσωπος της ΝΑΣ, αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων.

Την ώρα της αγροτικής κινητοποίησης, τα καταστήματα της Αγιάς ήταν κλειστά με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου.

Χαιρετισμό συμπαράστασης απηύθυναν στο συλλαλητήριο ο δήμαρχος Αγιάς, ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Θ. Κοκκινούλης, η πρόεδρος του 15μελούς Συμβουλίου του Ενιαίου Λυκείου, Δέσποινα Σίμου και εκπρόσωποι άλλων μαζικών φορέων της επαρχίας.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Πέτρος Σίμος, μέλος του ΔΣ της ΕΟΑΣΛ, ο οποίος τόνισε ότι οι αγρότες οδηγήθηκαν στο δρόμο του αγώνα, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που στοχεύει στην ολοένα συγκέντρωση του πλούτου σε λιγότερα χέρια και στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Και κάλεσε τους εργάτες, τους εμπόρους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα να βρεθούν, όλοι μαζί, στο «χαράκωμα» του αγώνα για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Μιλώντας στη συνέχεια ο Μπάμπης Χατζηκομνίτσας, αντιπρόεδρος της ΕΟΑΣΛ, κατήγγειλε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και γενικότερα την κυβέρνηση που αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των μηλοπαραγωγών.

Κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο ήταν ο Γιάννης Πατάκης, πρόεδρος της ΕΟΑΣΛ, ο οποίος τόνισε ότι η λύση βρίσκεται μόνο στον ενωμένο αγώνα των αγροτών. Κατήγγειλε, δε, την πολιτική ξεκληρίσματος της κυβέρνησης και της ΕΕ που οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες όλο και σε χειρότερη κατάσταση. Καταλήγοντας, τόνισε ότι το μεγαλειώδες συλλαλητήριο των αγροτών της Αγιάς στέλνει μήνυμα προειδοποίησης στην κυβέρνηση ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί πιο συντονισμένα και με προοπτική για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης σε φιλοαγροτική κατεύθυνση.

Αγωνιστική επαγρύπνηση...

Το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών της Αγιάς, που αναφέρεται στο ψήφισμα της χτεσινής κινητοποίησης, αφορά, μεταξύ των άλλων, στη μη εφαρμογή από την κυβέρνηση του κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά, στον περιορισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων και στην αύξηση των εξαγωγών, με επιδότηση των μεταφορικών, στη λήψη μέτρων για την απορρόφηση της μηλοπαραγωγής σε ικανοποιητικές τιμές και στην αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, στη μείωση του ΦΠΑ από το 18% στο 8%, στην παρέμβαση της πολιτείας στην πηγή που διαμορφώνονται οι τιμές στα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια, στην ελεύθερη πώληση των προϊόντων στις λαϊκές αγορές από παραγωγούς σε όλους τους νομούς της χώρας, που δεν παράγουν ομοειδή προϊόντα κ.ά.

Οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον της μηλοκαλλιέργειας και για τις επιπτώσεις στην επαρχία και δηλώνουν ότι θα βρίσκονται σε διαρκή αγωνιστική επαγρύπνηση, για να υπερασπίσουν το δικαίωμα να παραμείνουν στα χωράφια τους.

Τις επόμενες μέρες αντιπροσωπεία των μηλοπαραγωγών και του Δήμου Αγιάς θα ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη.

Ηρθε ο χειμώνας...

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν πλημμύρες που δημιούργησε η κακοκαιρία στο Νομό Κορινθίας. Την Κυριακή πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα και καλλιέργειες από τις δυνατές βροχοπτώσεις. Το Πυροσβεστικό Σώμα δέχτηκε 130 κλήσεις, ενώ με 40 συνεργεία και 150 υπαλλήλους πραγματοποίησε 50 αντλήσεις νερών, αλλά και απεγκλωβισμούς πολιτών από αυτοκίνητα που είχαν ακινητοποιηθεί σε πλημμυρισμένους δρόμους. Ευτυχώς που ο χείμαρρος Ξηριάς δεν υπερχείλισε και δεν επαναλήφθηκαν τα φαινόμενα της μεγάλης πλημμύρας του 1997.

Οι εκτεταμένες καταστροφές που έχουν υποστεί τα δάση του νόμου τα δυο τελευταία χρόνια συμβάλλουν στη διάβρωση του εδάφους, ενώ το νερό της βροχής, επειδή δεν απορροφάται, κινείται με μεγάλη ταχύτητα, συσσωρεύεται και προκαλεί πλημμύρες. Παράλληλα οι κακοτεχνίες της νέας Εθνικής Αθήνας - Κορίνθου που οδηγούν τα νερά των βροχών στον Ξηριά και η σμίκρυνση της διατομής του χειμάρρου, λόγω ανθρώπινης παρέμβασης, επιτείνουν το πρόβλημα. Επίσης προβλήματα δημιουργήθηκαν στην Εθνική οδό Κορίνθου - Τρίπολης και Επιδαύρου - Κορίνθου από πτώσεις βράχων.

Με δηλώσεις του ο δήμαρχος Κορίνθου Θ. Θωμαΐδης υπογράμμισε ότι «κανένα έργο για την αντιπλημμυρική προστασία από τον Ξηριά δεν έχει γίνει. Ενα μέτρο ήθελε την Κυριακή για να ξεχειλίσει. Τα έργα είναι στο στάδιο των υποσχέσεων και έχουν καταγραφεί σε μια μελέτη 180 εκατομμυρίων που ανέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ απευθείας σε ένα τεχνικό γραφείο και παραδόθηκε πριν από πέντε μήνες ως μελέτη. Ενας μεγάλος όγκος νερού προστίθεται στο νερό που κατεβάζει ο Ξηριάς από τους εθνικούς δρόμους και τις κακοτεχνίες που έχουν γίνει. Σε μερικά σημεία έχουν κάνει αγωγούς αποχέτευσης των ομβρίων, αλλά σε παρά πολλά σημεία υπερχειλίζουν και υπάρχει ένα τέτοιο κομμάτι μήκους 300 μέτρων στον κόμβο των Εξαμιλίων. Εκεί, σε βάθος 1,5 μέτρου, εγκλωβίστηκε ένα αυτοκίνητο».

Στην Αττική προκλήθηκαν προβλήματα από πλημμύρες, πτώσεις δέντρων και καλωδίων σε διάφορες περιοχές της. Η Πυροσβεστική δέχτηκε 350 κλήσεις και με 320 υπαλλήλους της που επάνδρωναν 90 συνεργεία, επενέβη σε 290 περιπτώσεις που αφορούσαν αντλήσεις νερών, πτώσεις δέντρων ή καλωδίων, εγκλωβισμούς σε ανελκυστήρες κλπ. Ιδιαίτερα προβλήματα δημιουργήθηκαν σε Βούλα, Καλλιθέα, Αγ. Στέφανο, Χαϊδάρι και Π. Φάληρο. Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε Λιόσια, Περιστέρι και Αγ. Ανάργυρους. Προβλήματα υπήρξαν στην Εθνική οδό Αθήνας - Κορίνθου, στο ύψος της «Χαλυβουργικής», Αθήνας - Λαμίας, στο ύψος της Μαλακάσας, στη Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη και τη λεωφόρο Ποσειδώνος στο Φλοίσβο.

Η κακοκαιρία συνεχίστηκε και χτες. Σε όλη τη χώρα σημειώθηκαν βροχές και καταιγίδες, κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές. Χιόνια έπεσαν στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, το Βόρειο Αιγαίο και στις υπόλοιπες ορεινές περιοχές. Διακόπηκαν οι πορθμειακές γραμμές Ρίου - Αντιρρίου, Θάσου - Κεραμωτής, Θάσου - Καβάλας, Σάμης - Πόρου και Πρέβεζας - Ακτιου.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξαγόταν χτες η κυκλοφορία στο ορεινό οδικό δίκτυο της Ορεστειάδας, αλλά και στα επαρχιακά οδικά δίκτυα των Νομών Φλώρινας, Κοζάνης, Αρτας, Καστοριάς, Σερρών, Ευρυτανίας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αγιάς και Ελασσόνας, Κιλκίς. Με δυσχέρειες γίνονταν οι συγκοινωνίες στις οδούς Ξάνθης - Εχίνου, Τρικάλων - Ιωαννίνων, μέσω Κατάρας, Πηλίου -Μεσοχωρίου, Τρικάλων - Αρτας, Βέροιας - Νάουσας, Λιβαδειάς -Δελφών και Αράχοβας - Δελφών. Αποκλεισμένο ήταν το χωριό Βένετο στο Πήλιο και είχε διακοπεί η κίνηση στο δρόμο Τσαγκαράδας - Ζαγοράς λόγω κατολισθήσεων. Κανένα πλοίο δεν απέπλευσε από το λιμάνι του Βόλου και τις Σποράδες.

Για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει λίγες νεφώσεις στη Δυτική Ελλάδα. Στη βόρεια χώρα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες, ενώ στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και τοπικές καταιγίδες στο Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί, στα δυτικά μέτριοι έως ισχυροί και στις υπόλοιπες περιοχές πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις και τοπικά στο Κεντρικό Αιγαίο πολύ θυελλώδεις, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Αποκλείστηκαν χωριά

Δεκατέσσερα ορεινά χωριά στην περιοχή Κέχρου και Οργάνης στο Νομό Ροδόπης παραμένουν αποκλεισμένα, ενώ σοβαρά προβλήματα σημειώνονται εξαιτίας των χιονοπτώσεων σχεδόν σε ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Στο Νευροκόπι της Δράμας η θερμοκρασία έπεσε στους -6 βαθμούς Κελσίου, ενώ από νωρίς χτες το πρωί παραμένει κλειστή η πορθμειακή γραμμή Καβάλας - Πρίνου Θάσου, καθώς στο Βόρειο Αιγαίο πνέουν ισχυροί άνεμοι έντασης μέχρι και 9 μποφόρ.

Χιόνι έπεσε στα ορεινά του Νομού Θεσσαλονίκης, ενώ χτες το πρωί χιόνισε και στην πόλη, χωρίς ωστόσο να «πιάσει». Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο Θεσσαλονίκης - Πανοράματος και Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου. Με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική οδό από Θεσσαλονίκη προς Σέρρες μετά το 30ό χιλιόμετρο, προς Ευζώνους μετά το Βαθύλακο και στην επαρχιακή οδό προς Ασβεστοχώρι και Νοσοκομείο Παπανικολάου. Οι οδηγοί που κινούνται στους δρόμους αυτούς καλούνται να έχουν μαζί τους οπωσδήποτε αλυσίδες.

Στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη παρόμοια είναι η κατάσταση που κυριαρχεί. Στην Κοζάνη αλυσίδες είναι απαραίτητες στο οδικό δίκτυο προς Πεντάλοφο. Στα Γρεβενά σε ολόκληρο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο απαιτούνται αλυσίδες και στη Φλώρινα σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού. Στην Καστοριά οι δρόμοι ήταν ανοιχτοί ως χτες το βράδυ, όμως η Τροχαία συνιστά προσοχή στους οδηγούς και να είναι απαραίτητα εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στον Εβρο αλυσίδες απαιτούνται στα ορεινά του Μικρού και Μεγάλου Δέριου. Στη Χαλκιδική στο δίκτυο της παλιάς Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αρναίας μέσω Χολομόντα από το 60ό-85ο χιλιόμετρο, στο επαρχιακό δίκτυο Παλαιοχωρίου - Μεγάλης Παναγιάς και Νεοχωρίου - Βαρβάρας και Ολυμπιάδας. Στις Σέρρες στο δρόμο προς Βροντού και Λαϊλιά. Στην Πέλλα στο δίκτυο προς Φλώρινα και Κοζάνη και προς το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάχτσαλαν.

Στην Ημαθία αλυσίδες χρειάζονται στο ορεινό δίκτυο του νομού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ