ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΘΡΟ 24
Θα στήσουν τη δική τους «Βουλή του περιβάλλοντος»

Τη δική τους «Βουλή του περιβάλλοντος» είναι αποφασισμένοι να «στήσουν» μέλη οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και απλοί πολίτες, έξω από τη Βουλή των Ελλήνων, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στις επικείμενες τροποποιήσεις των άρθρων 24,94,95 και 100 του Συντάγματος.

Την παραπάνω απόφασή τους ανακοίνωσαν στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσαν στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» οι 49 οργανώσεις - μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, τα 23 μέλη του Δικτύου Κινήσεων για την Προστασία του Περιβάλλοντος και πλήθος άλλων φορέων και οργανώσεων.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές στα εν λόγω άρθρα, επισήμαναν οι εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων, θα μπορούν πλέον να οικοπεδοποιούνται τα δάση, ενώ ταυτόχρονα καταργείται το μέχρι σήμερα δικαίωμα πολιτών και φορέων να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο Μ. Δεκλερής, επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ, τόνισε ότι στο περιβάλλον τα λάθη είναι μη αναστρέψιμα. Ταυτόχρονα παρομοίασε τη δασοκτόνα πολιτική της κυβέρνησης με τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και τις επιπτώσεις που αυτοί έχουν. Από την πλευρά του ο Γ. Κουμάντος, καθηγητής Πανεπιστημίου, μίλησε για αριστουργηματική μεθόδευση εξόντωσης των δασών. Ενώ ο Γ. Καρακώστας, επίσης καθηγητής Πανεπιστημίου, απέδειξε με νομικά επιχειρήματα ότι το άρθρο 24 είναι διάταξη μη αναθεωρητέα. Ο Ε. Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, τόνισε ότι η χώρα μας έχει το λιγότερο πράσινο απ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και πρέπει τουλάχιστον να το διαφυλάξουμε. Ειδικές αναφορές στο περιβάλλον έκανε και ο κ. Νάστος, εκπρόσωπος της Σχολής Δασολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Ηλ. Ευθυμιόπουλος ο οποίος προκλητικά ισχυρίστηκε ότι το άρθρο 24 «δεν αποτελεί υπόθεση της κυβέρνησης, αλλά της Βουλής» με αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση των παρευρισκομένων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, επισήμανε την ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24, με βασικό αίτημα να παραμείνει ως έχει και να μην μπει η Βουλή σε διαδικασία συζήτησής του, ενώ τους κάλεσε να μη σταματήσουν οι αγώνες με την τυχόν ψήφιση της τροπολογίας. Και κατέληξε: «Σας καλώ όλους να σκεφτείτε: Μήπως πίσω από όλα αυτά (σ.σ.: αναθεώρηση άρθρου 24) βρίσκεται το κέρδος; Και μιλούμε για το κέρδος των μεγάλων πολυεθνικών που θέλουν να μετατρέψουν τα δάση σε εμπορικά κέντρα».

Σχέδιο οικονομικής αφαίμαξης του ΟΕΚ

Σχέδιο οικονομικής «αφαίμαξης» του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και των εργαζομένων - δικαιούχων του Οργανισμού, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με αφορμή το θέμα της κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού. Μεγάλες ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές εταιρίες έχουν βάλει «στο μάτι» το ταμείο του ΟΕΚ και επιδιώκουν να αναλάβουν την κατασκευή του έργου με τα χρήματα των δικαιούχων του Οργανισμού!

Οι καταγγελίες του προέδρου του ΟΕΚ Γ. Ιωαννίδη, που έγιναν με αφορμή τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση από τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα, φανέρωσαν μερικές μόνο από τις βρώμικες πτυχές του παρασκηνίου της υπόθεσης. Την πίεση δηλαδή που ασκούν ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές εταιρίες προς τους πολιτικούς τους υπαλλήλους - υπουργούς για να λεηλατήσουν το δημόσιο χρήμα. Αλλά και τη στήριξη συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων από ορισμένους υπουργούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διακαής πόθος των επιχειρηματιών είναι να αναλάβουν τη διοίκηση και την κατασκευή του έργου με τα χρήματα του ΟΕΚ. Με αυτό τον τρόπο, οι εταιρίες πέρα από το ότι δε θα βάλουν δραχμή για το έργο, θα μπορούν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 να εκβιάσουν τον Οργανισμό, ώστε να αποσπάσουν περισσότερα χρήματα (βλέπε Μετρό της Αθήνας) για να του το παραδώσουν ως εργατικές κατοικίες των εργαζομένων - δικαιούχων. Και αυτό όμως το ενδεχόμενο δεν είναι βέβαιο. Το κόστος αλλά και οι προδιαγραφές για την κατασκευή των σπιτιών του Ολυμπιακού Χωριού θα είναι ανεξέλεγκτο - μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί - από τη στιγμή που θα το αναλάβουν κατασκευαστικές εταιρίες. Γεγονός που θα καθιστά αδύνατη την απόκτηση κατοικίας από τους δικαιούχους του Οργανισμού με 30 ή 40 εκατομμύρια δρχ.!

Οπως είναι γνωστό, το «φιλέτο» του Ολυμπιακού Χωριού είναι η λεγόμενη Διεθνής Ζώνη. Η περιοχή συνολικής έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων, εντός της οποίας θα αναπτυχθούν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 εμπορικές δραστηριότητες (εμπορικά κέντρα, τράπεζες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης κ.ά.) θα παραχωρηθεί πριν το 2004 σε ιδιώτες. Και είναι προφανές ότι η εταιρία που θα αναλάβει τη διοίκηση ή την κατασκευή του έργου θα έχει και τον πρώτο λόγο στην εκμετάλλευση αυτής της ζώνης.

Εκλεισαν κι άλλες δικογραφίες για το σεισμό

Απολογήθηκαν χτες στη 16η τακτική ανακρίτρια Αθηνών Ιωάννα Λάμπρου έξι άτομα, που κατηγορούνται για την κατάρρευση της πολυκατοικίας στην οδό Ψυχάρη 21 στη Μεταμόρφωση, τη μέρα του μεγάλου σεισμού, και το θάνατο 16 ατόμων. Πρόκειται για τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου Αναστάσιο Κανελλόπουλο, Βασίλειο Γιαννόπουλο και τις συζύγους τους Αγγελική και Πολυξένη αντίστοιχα, τον εργολάβο Γεώργιο Καλογερόπουλο και τον πολιτικό μηχανικό Δημ. Καραγιάννη, οι οποίοι κατηγορούνται για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή» και «σωματικές βλάβες από πρόθεση». Ολοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους χωρίς κανένα περιοριστικό όρο.

Σύμφωνα με το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, η παραπάνω πολυκατοικία κατέρρευσε εξαιτίας των κατασκευαστικών κακοτεχνιών της. Συγκεκριμένα, ο πολεοδομικός αντισεισμικός σχεδιασμός κυρίως των γωνιακών υποστηλωμάτων της δεν ήταν σύμφωνος με τις προδιαγραφές της εποχής που χτίστηκε, ενώ δε δόθηκε η δέουσα προσοχή στις δοκούς των ορόφων. Σχετικά με τις καταγγελίες των συγγενών των θυμάτων ότι η πολυκατοικία είχε επιβαρυνθεί και με βλάβες από το σεισμό του 1981, που δεν επισκευάστηκαν, το πόρισμα σημειώνει ότι εκείνος ο σεισμός δεν είχε δημιουργήσει προβλήματα τέτοιας έντασης, ώστε να θεωρηθεί ότι έχει αιτιώδη σύνδεσμο με το αποτέλεσμα του πρόσφατου σεισμού.

Αυτές τις μέρες ολοκληρώθηκε, επίσης, η τακτική ανάκριση για το εργοστάσιο της ΒΙΟΚΥΤ και την πολυκατοικία στη συμβολή των οδών Αγ. Τριάδος και Μ. Αλεξάνδρου στη Μεταμόρφωση, που είχαν καταρρεύσει στο σεισμό της 7-9-99, παρασύροντας στο θάνατο ανύποπτους πολίτες (από τα ερείπια της ΒΙΟΚΥΤ είχαν ανασυρθεί έξι νεκροί). Οι σχετικές δικογραφίες, όπως και αυτή της πολυκατοικίας της οδού Ψυχάρη, διαβιβάστηκαν στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, προκειμένου να αποφασίσει με βούλευμά του ποια άτομα ευθύνονται τελικά για την κατάρρευση των δύο κτιρίων, ώστε να παραπεμφθούν σε δίκη. Στο δικαστικό συμβούλιο εκκρεμούν και οι δικογραφίες για την κατάρρευση των εργοστασίων «ΡΙΚΟΜΕΞ» και «ΦΑΡΑΝ».

Τιμούν δύο δημάρχους

Τιμητική πλακέτα θα απονείμει στην πρώτη γυναίκα δήμαρχο της χώρας, Μαρίκα Μπότση - Τσαπαλίρα και στον δήμαρχο Καισαριανής, Παναγιώτη Μακρή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπολιτιστικών Σωματείων Ηλείων. Η απονομή θα γίνει σήμερα Τετάρτη, στις 5.30 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Αθηναίων, στην οδό Ηρακλείδων 66 και Θεσσαλονίκης.

Η Μαρίκα Μπότση - Τσαπαλίρα ήταν δήμαρχος Αμαλιάδας από το 1944 έως το 1945, ενώ ο Παναγιώτης Μακρής υπήρξε δήμαρχος από το 1994 έως το 1990.

Στην εκδήλωση, θα γίνει και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Συνομοσπονδίας.

Εκλογές στην Ενωση Διοικητικών Δικαστών

Εξι μέλη της απερχόμενης διοίκησης της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών θα είναι και πάλι υποψήφιοι στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 11 του Δεκέμβρη. Το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο και θα κατέλθουν και πάλι ως υποψήφιοι τα μέλη της σημερινής διοίκησης Λ. Γεωργακόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης, Ν. Ξηνταρόπουλος, αντιπρόεδρος, Αγ. Παπαναγιώτου, γενική γραμματέας, και τα μέλη του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου Β. Χριστοφύλης, Θ. Τζάκος και Αννα - Μαρία Βενετιάδου. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι οι Αθ. Πενθερουδάκη - Βολτυράκη, Ηλ. Κοντοζαμάνης, Κ. Σιδέρης, Ελ. Γουλή, Αρ. Γρηγορίου, Ν. Ψαρρός και Π. Δανιάς.

Κάηκε στον καταυλισμό

Ζωντανός κάηκε ο 70χρονος Αρ. Κουζούπης χτες τα ξημερώματα στις 5.45, όταν το λυόμενο σπίτι στο οποίο διέμενε, στον καταυλισμό σεισμοπλήκτων στη Χρυσούπολη, πήρε φωτιά. Η Πυροσβεστική μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε εξακριβώσει την αιτία της πυρκαγιάς, ωστόσο πιθανότατα η πυρκαγιά προκλήθηκε από σόμπα υγραερίου, την οποία είχε ανάψει, προκειμένου να προφυλαχτεί από το κρύο.

Σκοτώθηκε την ώρα του μεροκάματου

Σκοτώθηκε την ώρα του μεροκάματου. Πρόκειται για τον 25χρονο οδηγό φορτηγού Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου. Χτες, στις 10.45 το πρωί, ο 25χρονος οδήγησε φορτηγό φορτωμένο με μπάζα στη χωματερή των Λιοσίων, από την πλευρά των νεόκτιστων Ασπροπύργου. Το σαθρό της έδαφος υποχώρησε και καταπλακώθηκε από το φορτηγό του. Για τρεις ώρες συνεργείο της ΕΜΑΚ προσπαθούσε να τον απεγκλωβίσει. Τελικά μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας όπου και πέθανε.

Σήμερα η εκδήλωση για τον Κ. Καλατζή

Σήμερα στις έξι το απόγευμα, θα γίνει στην Καισαριανή η εκδήλωση προς τιμήν του παιδαγωγού, ποιητή και αγωνιστή της ΕΠΟΝ, Κώστα Καλαντζή και της συμπαραστάτριάς του, Ξανθίππης Βακαρέλη - Καλαντζή. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου, στην οδό Βρυούλων και Κλαζομενών. Ο Κώστας Καλαντζής γεννήθηκε το 1911 στον Αλμυρό Βόλου και πέθανε στην Καισαριανή το 1988. Στην Καισαριανή εγκαταστάθηκε το 1936 και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ. Δάσκαλος και φιλόλογος, ο ποιητής της Καισαριανής, το 1954, ανακηρύχτηκε διδάκτωρ Φιλολογίας. Ως παιδαγωγός Ειδικής Αγωγής, έγραψε μαζί με τους συνεργάτες του τα πρώτα βιβλία για τη λογο-θεραπεία. Μετά τη μεταπολίτευση, διορίστηκε σύμβουλος Ειδικής Αγωγής στο υπουργείο Παιδείας και συνέβαλε σημαντικά στη θεσμοθέτηση της Ειδικής Αγωγής στην εκπαίδευση.

Συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ

Η ΠΕΑΕΑ προσκαλεί τα μέλη της με τις οικογένειές τους και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης να πάρουν μέρος στη Συνεστίαση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Γενάρη 2001, στις 12 το μεσημέρι στο κέντρο «ΚΙΒΩΤΟΣ» (πρώην Καστέλο) Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26, Πατήσια.

Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και θα ακουστούν τραγούδια του αγώνα. Στη διάρκεια της συνεστίασης θα γίνει και το παραδοσιακό κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Προσκλήσεις διατίθενται από τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ και από όλα τα Παραρτήματα.

Συνέλευση Αγωνιστών Μ. Ανατολής

O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Μέσης Ανατολής (ΠΣΑΜΑ) καλεί τα μέλη του σήμερα Τετάρτη 17-1-01 και ώρα 11 π.μ. σε Γενική Συνέλευση και στο κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας, που θα γίνουν στα γραφεία της ΠΟΑΟ, οδός Πειραιώς 6, 4ος όροφος.

Νεκρή 17χρονη από ναρκωτικά

Νεκρή βρέθηκε χτες το μεσημέρι στο χώρο του Πολυτεχνείου (δίπλα στις τουαλέτες της Σχολής Καλών Τεχνών) η 17χρονη Νίκα Ιωάννα. Ο θάνατος της νεαρής κοπέλας οφείλεται σε χρήση ναρκωτικών. Πριν πέσει στην αγκαλιά του «λευκού θανάτου», η νεαρή κοπέλα που συνοδευόταν από ένα συνομήλικό της νεαρό, κλήθηκε από υπάλληλο της Σχολής - που τους είδε να περιφέρονται στο χώρο για να κάνουν χρήση ναρκωτικών - να φύγει.

Γενική Συνέλευση Μεσανατολιτών

O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Μέσης Ανατολής (ΠΣΑΜΑ), καλεί τα μέλη του σήμερα Τετάρτη 17-1-01 και ώρα 11 πμ σε Γενική Συνέλευση και στο κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας, που θα γίνουν στα γραφεία της ΠΟΑΟ, οδός Πειραιώς 6, 4ος όροφος.

«Σπάει» ο καιρός

Στο βυθό βρέθηκε το πτώμα της  8χρονης Μαρίας Γιατρά

Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε και χτες το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από την Κυριακή τη χώρα, παρά το ότι παρουσιάστηκαν σημεία ύφεσής της σε πολλές περιοχές. Χτες στη Μακεδονία και τη Θράκη σημειώθηκαν ασθενείς χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα σημειώθηκαν νεφώσεις με βροχές και χιόνια στα ορεινά. Καταιγίδες εκδηλώθηκαν στις ανατολικές και νότιες θαλάσσιες περιοχές. Στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο και τη δυτική Στερεά σημειώθηκαν νεφώσεις. Από το απόγευμα τα φαινόμενα άρχισαν να εξασθενούν σε όλη τη χώρα.

Στο μεταξύ χτες στις 9.50 το πρωί μετά από εκτεταμένες έρευνες του Λιμενικού βρέθηκε στη Ζάκυνθο, από δύτη, το άψυχο σώμα της 8χρονης Μαρίας Γιατρά. Η μικρή είχε παρασυρθεί από κύμα σε παραλία του Αγ. Λέοντα. Στην προσπάθειά τους να τη σώσουν πνίγηκαν η μητέρα της Θεοδοσία Γιατρά και ο θείος της Χαράλαμπος Γιατράς.

Από τις έντονες βροχοπτώσεις χτες σημειώθηκαν πλημμύρες στα Χανιά και τις γύρω περιοχές. Η πορθμειακή γραμμή Σάμης - Πόρου Κεφαλονιάς δε λειτούργησε χτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ