Τετάρτη 17 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκλεισαν κι άλλες δικογραφίες για το σεισμό

Απολογήθηκαν χτες στη 16η τακτική ανακρίτρια Αθηνών Ιωάννα Λάμπρου έξι άτομα, που κατηγορούνται για την κατάρρευση της πολυκατοικίας στην οδό Ψυχάρη 21 στη Μεταμόρφωση, τη μέρα του μεγάλου σεισμού, και το θάνατο 16 ατόμων. Πρόκειται για τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου Αναστάσιο Κανελλόπουλο, Βασίλειο Γιαννόπουλο και τις συζύγους τους Αγγελική και Πολυξένη αντίστοιχα, τον εργολάβο Γεώργιο Καλογερόπουλο και τον πολιτικό μηχανικό Δημ. Καραγιάννη, οι οποίοι κατηγορούνται για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή» και «σωματικές βλάβες από πρόθεση». Ολοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους χωρίς κανένα περιοριστικό όρο.

Σύμφωνα με το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, η παραπάνω πολυκατοικία κατέρρευσε εξαιτίας των κατασκευαστικών κακοτεχνιών της. Συγκεκριμένα, ο πολεοδομικός αντισεισμικός σχεδιασμός κυρίως των γωνιακών υποστηλωμάτων της δεν ήταν σύμφωνος με τις προδιαγραφές της εποχής που χτίστηκε, ενώ δε δόθηκε η δέουσα προσοχή στις δοκούς των ορόφων. Σχετικά με τις καταγγελίες των συγγενών των θυμάτων ότι η πολυκατοικία είχε επιβαρυνθεί και με βλάβες από το σεισμό του 1981, που δεν επισκευάστηκαν, το πόρισμα σημειώνει ότι εκείνος ο σεισμός δεν είχε δημιουργήσει προβλήματα τέτοιας έντασης, ώστε να θεωρηθεί ότι έχει αιτιώδη σύνδεσμο με το αποτέλεσμα του πρόσφατου σεισμού.

Αυτές τις μέρες ολοκληρώθηκε, επίσης, η τακτική ανάκριση για το εργοστάσιο της ΒΙΟΚΥΤ και την πολυκατοικία στη συμβολή των οδών Αγ. Τριάδος και Μ. Αλεξάνδρου στη Μεταμόρφωση, που είχαν καταρρεύσει στο σεισμό της 7-9-99, παρασύροντας στο θάνατο ανύποπτους πολίτες (από τα ερείπια της ΒΙΟΚΥΤ είχαν ανασυρθεί έξι νεκροί). Οι σχετικές δικογραφίες, όπως και αυτή της πολυκατοικίας της οδού Ψυχάρη, διαβιβάστηκαν στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, προκειμένου να αποφασίσει με βούλευμά του ποια άτομα ευθύνονται τελικά για την κατάρρευση των δύο κτιρίων, ώστε να παραπεμφθούν σε δίκη. Στο δικαστικό συμβούλιο εκκρεμούν και οι δικογραφίες για την κατάρρευση των εργοστασίων «ΡΙΚΟΜΕΞ» και «ΦΑΡΑΝ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ