ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Προϋπολογισμός περικοπών

Αμεσες συνέπειες στις συντάξεις αναμένεται να έχει ο προϋπολογισμός του ΝΑΤ, που εμφανίζεται ξανά ελλειμματικός

Το «ναυάγιο» της αντιναυτεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ παρασύρει όλο και πιο βαθιά το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, προμηνύοντας «μαύρες μέρες» για απόμαχους και εν ενεργεία ναυτεργάτες. Τα ποσά που εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2001 για το Ταμείο, αλλά και ο ίδιος ο προϋπολογισμός του Ταμείου, που ψηφίστηκε πρόσφατα κατά πλειοψηφία από τη διοίκησή του, αποδεικνύουν ότι οι χιλιάδες συνταξιούχοι ναυτεργάτες θα παραμείνουν με τις συντάξεις πείνας των 97.000 δραχμών, ενώ θα συνεχίσουν να «βλέπουν» περικοπές σε γιατρούς και φάρμακα. Σφοδρό είναι το χτύπημα και σε βάρος των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και ναυτικής εκπαίδευσης (ΚΕΑΝ και ΚΝΕ αντίστοιχα), καθώς για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό του ΝΑΤ δεν περιλαμβάνονται αυτά τα Ταμεία!

Το οργανικό έλλειμμα το ΝΑΤ για το 2001, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Ταμείου, είναι 168,058 δισ. δραχμές, ενώ το 2000 το οργανικό έλλειμμα ήταν 155 δισ. δραχμές! Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2001 προβλέπει επιχορήγηση για το Ταμείο ύψους 161 δισ. δρχ., ενώ το 2000 η επιχορήγηση ήταν 150,2 δισ. δραχμές. Το συνολικό έλλειμμα του ΝΑΤ από το 1985, οπότε «χρεοκόπησε», μέχρι και το 2001 έχει φτάσει το αστρονομικό ποσό του 1,312 τρισ. δραχμών!

Σε ό,τι αφορά στο ΚΕΑΝ (Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτεργατών) η υπόθεσή του αποτελεί σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Το 1985 για να καλυφθούν οι ανάγκες του ΝΑΤ, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε κατά παράβαση του νόμου να παρθούν χρήματα από το Ταμείο αυτό, του οποίου «αιμοδότες» είναι αποκλειστικά και μόνο οι ναυτεργάτες. Η ενέργεια αυτή νομικά καλύφθηκε μετά από δύο χρόνια με το Ν.1711/87. Στις 3 του Οκτώβρη 2000 η διοίκηση του ΝΑΤ αποφάσισε μεν να αποδοθούν άμεσα στο ΚΕΑΝ 45 δισ. δραχμές, τα οποία βέβαια αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» αν υπολογιστούν συνολικά τα ποσά που οφείλονται στο Ταμείο. Ομως, τώρα στον προϋπολογισμό του 2001 για πρώτη φορά δεν προβλέπεται για το ΚΕΑΝ δεκάρα τσακιστή!

ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» με ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν ότι οι συντάξεις πείνας, η σχέση συνταξιούχων προς εργαζόμενους του ΝΑΤ που είναι 1 προς 0,4, σε συνδυασμό με τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τη χειροτέρευση των όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης, «θέτουν σοβαρό καθήκον στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα για οργάνωση της πάλης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών κατακτήσεων των ναυτεργατών», για το συντονισμό της δράσης με το υπόλοιπο συνεπές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Τα δύο σωματεία ξεκαθαρίζουν ότι παλεύουν για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας και απαιτούν, μεταξύ άλλων, την αύξηση των εφοπλιστικών εισφορών, τη μείωση των ναυτεργατικών εισφορών, την αύξηση των συντάξεων στο 80% του μισθού, πάταξη της εισφοροδιαφυγής, να χαρακτηριστεί το ναυτικό επάγγελμα βαρύ και ανθυγιεινό, αναβάθμιση του Οίκου Ναύτου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρωτοπόρα δράση και διεθνιστική αλληλεγγύη

Αρχίζει αύριο Παρασκευή το19ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Ενα σημαντικό γεγονός για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας αποτελεί το 19ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, το οποίο θα διεξαχθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, από αύριο έως και τις 21 του Γενάρη. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 570 αντιπρόσωποι απ' όλη τη χώρα, ενώ θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, καθώς και αντιπροσωπείες ταξικών Ομοσπονδιών και οικοδόμων από άλλες χώρες, όπως: Κούβα, Αυστρία, Παλαιστίνη, Τουρκία, Συρία, Αλβανία Γιουγκοσλαβία, καθώς και από τη Διεθνή των Οικοδόμων.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα συζητηθούν τόσο τα προβλήματα του κλάδου, σχετικά με την ασφάλιση, τις αμοιβές, τις συνθήκες εργασίας, όσο και ο σημαντικός ρόλος που παίζει η Ομοσπονδία στην ανάπτυξη ενός αγωνιστικού μετώπου των εργαζομένων της χώρας σε ταξική κατεύθυνση. Ανάμεσα στα σημαντικά ζητήματα που θα συζητηθούν είναι και το θέμα των αλλοδαπών εργατών, που για το θέμα των δικαιωμάτων τους και την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες η Ομοσπονδία.

Η διακήρυξη της Ομοσπονδίας, τυπωμένη σε 4 γλώσσες, μοιράστηκε σ' όλη τη χώρα. Η διακήρυξη προς τους Αλβανούς εργάτες στη διάρκεια της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία, η διεκδίκηση και κατοχύρωση εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων από τα συνδικάτα «άγγιξε» τους αλλοδαπούς εργάτες. Χιλιάδες γράφτηκαν στα σωματεία, ενώ στα μεγάλα έργα πολλοί μπήκαν στην πρωτοπορία των αγώνων για ίσα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα με τους Ελληνες.

Η θέση της Ομοσπονδίας, από τα προηγούμενα συνέδριά της, για τις αιτίες φυγής χιλιάδων εργαζομένων από τις χώρες τους σε αναζήτηση καλύτερης μοίρας, είναι: Η καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών χωρών της Ασίας, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, οι πόλεμοι και οι εμφύλιες συγκρούσεις, η ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Κάτω από αυτή την οπτική, η Ομοσπονδία αντιμετωπίζει τους ξένους εργάτες στη βάση της χορήγησης όλων των δικαιωμάτων που έχουν και οι Ελληνες εργαζόμενοι.

Τέλος, νέος στόχος της απερχόμενης διοίκησης είναι να επιβεβαιωθεί ο παραπάνω προσανατολισμός, δίνοντας βάρος και στα ιδιαίτερα προβλήματά τους, π.χ., στέγαση, σπουδές για τα παιδιά κ.ά. Σημαντικό στοιχείο, επίσης, «η προώθηση διακρατικών συμφωνιών, ώστε το σύνολο των ημερών ασφάλισης που πραγματοποιούν στη χώρα μας να έχουν ισχύ και στις χώρες τους και να υπολογίζονται ως χρόνος ασφάλισης με όλα τα δικαιώματα που παρέχονται σ' αυτές, όπως συντάξεις, περίθαλψη».

Κινητοποίηση στο «Βίλατζ Παρκ»

Συντονισμένη αγωνιστική απάντηση θα δεχτεί αύριο η εταιρία - «γκέτο» ΣΙΛΒΕΡ ΚΛΙΝ, η οποία έχει αναλάβει τη φύλαξη και την καθαριότητα του ΒΙΛΑΤΖ ΠΑΡΚ στο Ρέντη. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και άλλοι φορείς, με συγκέντρωση που διοργανώνουν στις 7 το απόγευμα έξω από το ΒΙΛΑΤΖ, στέλνουν μήνυμα προς τον ιδιοκτήτη της εν λόγω εταιρίας κ. Βαμβούκη ότι ο εργασιακός μεσαίωνας που επιχειρεί να εφαρμόσει, με απλήρωτη εργασία και άλλες αυθαιρεσίες, δε θα περάσει. Η αγωνιστική κινητοποίηση αποφασίστηκε χτες το βράδυ στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων. Εκτός από εκπροσώπους των διοικήσεων των δύο παραπάνω σωματείων, στη σύσκεψη συμμετείχαν εργαζόμενοι της επιχείρησης, ανάμεσα στους οποίους και οι 12 που απολύθηκαν το τελευταίο διάστημα, εκπρόσωποι του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά και της γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ι. Κομνηνός τόνισε στην τοποθέτησή του ότι «όσο άμεση ήταν η ..."αντίδραση" του εργοδότη, ο οποίος έδιωξε τους εργαζόμενους που αντιστάθηκαν στην υπερεκμετάλλευση, άλλο τόσο άμεση και δυναμική και μαζική πρέπει να είναι και η αντίδραση των εργαζομένων».

Ενας από τους 12 απολυμένους, ο Θεολόγος Πατερέλης, εργαζόμενος στον τομέα της καθαριότητας του ΒΙΛΑΤΖ, είπε ότι «είμαστε εκτός από απολυμένοι και απλήρωτοι. Μας εξανάγκασαν να υπογράψουμε αντί συλλογικής σύμβασης λευκό χαρτί. Αυτή τη στιγμή μας οφείλουν δεδουλευμένα. Είναι ανάγκη να έχει επιτυχία η κινητοποίηση».

Σχολιάζοντας τη στάση που έχει κρατήσει η Επιθεώρηση Εργασίας στην όλη υπόθεση, η εργαζόμενη Μαρία Τσαγκατάκη τη χαρακτήρισε «ως επιθεώρηση εργοδοσίας». Τη συμπαράσταση των σωματείων του Πειραιά μετέφερε η Κωνσταντίνα Μυστεγνιώτου, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά.

Από τον Πολύβειο Τσίρκα και τον Χριστόφορο Κεπετέρη, μέλη της γραμματείας του ΠΑΜΕ, τονίστηκε ότι το ΠΑΜΕ στέκεται στο πλευρό τους για να μην περάσουν τα όσα εκτρωματικά ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή με το νόμο για τις εργασιακές σχέσεις, τα οποία επιχειρεί να εφαρμόσει ο Βαμβούκης.

Νέος πρόεδρος στον ΟΕΚ

Νέος πρόεδρος αναλαμβάνει καθήκοντα στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και στην εταιρία «Ολυμπιακό Χωριό ΑΕ». Με απόφαση του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση, στη θέση του προέδρου, τοποθετείται ο Γιώργος Παπαβασιλείου, πρώην πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ. Ο Γ. Παπαβασιλείου σπούδασε αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός στο ΕΜΠ. Υπήρξε σύμβουλος του υπουργείου Χωροταξίας επί Α. Τρίτση, έχει συμμετάσχει σε διοικητικά συμβούλια τραπεζών του δημοσίου και άλλα.

«Οχι» στο πόθεν έσχες

Με αφορμή τις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου Εσωτερικών για το «πόθεν έσχες» των δημοσίων υπαλλήλων, η διοίκηση της ΔΟΕ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου «να αναφέρουν εγγράφως στην υπηρεσία τους ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία είναι καταγραμμένα στην αρμόδια οικονομική εφορία», αντί να καταθέσουν τη σχετική δήλωση.

Παράλληλα καλεί την ΑΔΕΔΥ να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα για να σταματήσει η συλλογή στοιχείων. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση: «Με τη συγκεκριμένη υπουργική εγκύκλιο όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, θεωρούνται εκ προοιμίου ανυπόληπτοι, μιας και αμφισβητούνται τα όσα μέχρι σήμερα οικονομικά στοιχεία έχουν δηλώσει στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες και επιχειρείται ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα σημεία όπου αναφύονται και ενδημούν τα πραγματικά φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, για την πάταξη των οποίων δεν έχουν αναληφθεί οι δέουσες πολιτικές πρωτοβουλίες».

Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών από την πρώτη κιόλας στιγμή είχε προτείνει στους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν στην υπηρεσία τους τα παραπάνω. Να σημειώσουμε ότι κι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν πάρει ανάλογες αποφάσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων της επαρχίας Γκράιμα της Κούβας, Εσέλ Παντόχα Ματσάδο, θα μιλήσει σε σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος), σήμερα Πέμπτη 18 του Γενάρη, στις 6.30 μ.μ. Ο Κουβανός συνδικαλιστής ήρθε στη χώρα μας για να παραβρεθεί στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων που θα γίνει στις 19 - 21 του Γενάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ