Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Προϋπολογισμός περικοπών

Αμεσες συνέπειες στις συντάξεις αναμένεται να έχει ο προϋπολογισμός του ΝΑΤ, που εμφανίζεται ξανά ελλειμματικός

Το «ναυάγιο» της αντιναυτεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ παρασύρει όλο και πιο βαθιά το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, προμηνύοντας «μαύρες μέρες» για απόμαχους και εν ενεργεία ναυτεργάτες. Τα ποσά που εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2001 για το Ταμείο, αλλά και ο ίδιος ο προϋπολογισμός του Ταμείου, που ψηφίστηκε πρόσφατα κατά πλειοψηφία από τη διοίκησή του, αποδεικνύουν ότι οι χιλιάδες συνταξιούχοι ναυτεργάτες θα παραμείνουν με τις συντάξεις πείνας των 97.000 δραχμών, ενώ θα συνεχίσουν να «βλέπουν» περικοπές σε γιατρούς και φάρμακα. Σφοδρό είναι το χτύπημα και σε βάρος των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και ναυτικής εκπαίδευσης (ΚΕΑΝ και ΚΝΕ αντίστοιχα), καθώς για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό του ΝΑΤ δεν περιλαμβάνονται αυτά τα Ταμεία!

Το οργανικό έλλειμμα το ΝΑΤ για το 2001, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Ταμείου, είναι 168,058 δισ. δραχμές, ενώ το 2000 το οργανικό έλλειμμα ήταν 155 δισ. δραχμές! Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2001 προβλέπει επιχορήγηση για το Ταμείο ύψους 161 δισ. δρχ., ενώ το 2000 η επιχορήγηση ήταν 150,2 δισ. δραχμές. Το συνολικό έλλειμμα του ΝΑΤ από το 1985, οπότε «χρεοκόπησε», μέχρι και το 2001 έχει φτάσει το αστρονομικό ποσό του 1,312 τρισ. δραχμών!

Σε ό,τι αφορά στο ΚΕΑΝ (Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτεργατών) η υπόθεσή του αποτελεί σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Το 1985 για να καλυφθούν οι ανάγκες του ΝΑΤ, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε κατά παράβαση του νόμου να παρθούν χρήματα από το Ταμείο αυτό, του οποίου «αιμοδότες» είναι αποκλειστικά και μόνο οι ναυτεργάτες. Η ενέργεια αυτή νομικά καλύφθηκε μετά από δύο χρόνια με το Ν.1711/87. Στις 3 του Οκτώβρη 2000 η διοίκηση του ΝΑΤ αποφάσισε μεν να αποδοθούν άμεσα στο ΚΕΑΝ 45 δισ. δραχμές, τα οποία βέβαια αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» αν υπολογιστούν συνολικά τα ποσά που οφείλονται στο Ταμείο. Ομως, τώρα στον προϋπολογισμό του 2001 για πρώτη φορά δεν προβλέπεται για το ΚΕΑΝ δεκάρα τσακιστή!

ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» με ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν ότι οι συντάξεις πείνας, η σχέση συνταξιούχων προς εργαζόμενους του ΝΑΤ που είναι 1 προς 0,4, σε συνδυασμό με τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τη χειροτέρευση των όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης, «θέτουν σοβαρό καθήκον στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα για οργάνωση της πάλης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών κατακτήσεων των ναυτεργατών», για το συντονισμό της δράσης με το υπόλοιπο συνεπές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Τα δύο σωματεία ξεκαθαρίζουν ότι παλεύουν για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας και απαιτούν, μεταξύ άλλων, την αύξηση των εφοπλιστικών εισφορών, τη μείωση των ναυτεργατικών εισφορών, την αύξηση των συντάξεων στο 80% του μισθού, πάταξη της εισφοροδιαφυγής, να χαρακτηριστεί το ναυτικό επάγγελμα βαρύ και ανθυγιεινό, αναβάθμιση του Οίκου Ναύτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ