Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ» ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Αγώνας για δημόσιο ναυπηγείο

Η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για ναυπηγείο 100% στο δημόσιο

Σάλπισμα αγώνα για τη σωτηρία του μεγαλύτερου ναυπηγείου της Μεσογείου, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, «σημαίνει» η παράταξη «Εργοστασιακή Επιτροπή», θέτοντας τους εργαζόμενους μπροστά στις ευθύνες τους. Τους καλεί με χτεσινή της ανακοίνωση να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους για ναυπηγείο 100% στο δημόσιο και συντονίζοντας τη δράση τους με τους εργαζόμενους όλων των ναυπηγείων της χώρας να αγωνιστούν για τη δημιουργία δημόσιου ενιαίου φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας. «Ακόμα δεν είναι αργά» υπογραμμίζει, «Ακόμα μπορούμε. Ενωμένοι θα νικήσουμε».

Η ανακοίνωση της «Εργοστασιακής» παρουσιάζει ανάγλυφα στους εργαζόμενους τα όσα τους περιμένουν, αν επιτρέψουν το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που προωθεί η κυβέρνηση και οι εγκάθετοί της στο ναυπηγείο. Επισημαίνει ότι ήδη η εργοδοσία του ναυπηγείου ετοιμάζεται να εφαρμόσει το τερατούργημα που ψήφισε η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις. Η «κατάργηση» των υπερωριών αποτελεί πρόβα τζενεράλε. «Ενόψει της επιχειρούμενης ιδιωτικοποίησης του ναυπηγείου θα προσπαθήσουν - τονίζει - να μας δέσουν πισθάγκωνα, να μας παραδώσουν στον ιδιώτη χωρίς δικαιώματα, χωρίς κατακτήσεις, έρμαια στα χέρια του. Γελιούνται όμως οικτρά».

Η παράταξη προειδοποιεί: «Τον ιδιώτη τον ζήσαμε στο πετσί μας, όταν οι μηχανισμοί του μας έσπαγαν τα κεφάλια με τα ρόπαλά τους, όταν ο ένας φοβόταν να μιλήσει στον διπλανό του. Τότε που η απόλυση κρεμόταν μόνιμα πάνω από τα κεφάλια μας». Η έλλειψη, επισημαίνει, των μέτρων ασφαλείας, η οποία στοίχισε πρόσφατα τη ζωή ενός ακόμα εργαζόμενου των ναυπηγείων θα ενταθεί. «Θα μας κάνουν - συνεχίζει - απασχολήσιμους, δηλαδή μεσαίωνας, εκεί μας θέλουν» στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας».

Καλεί τους εργαζόμενους, με βάση τη μέχρι τώρα πείρα τους και τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης σε βάρος του ναυπηγείου, αλλά και των αποτελεσμάτων από το ξεπούλημα άλλων επιχειρήσεων, να κλείσουν τα αυτιά τους στα περί διασφαλίσεων και συμφωνιών με τους ιδιώτες. «Η όποια εργοδοσία - σημειώνει - αφού "ξεκοκαλίσει" την "προίκα" του ναυπηγείου, το πιο πιθανό είναι να το εγκαταλείψει όπως έγινε και γίνεται σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων. Ιδιωτικοποίηση χωρίς συνέπειες δεν υπάρχει. Μόνο εάν γίνει υπόθεση όλων μας η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας μπορούμε να κρατήσουμε. Ο αγώνας για την υπεράσπισή τους είναι μονόδρομος». Η παράταξη προτείνει να γίνει άμεσα γενική συνέλευση του σωματείου με θέματα: «Οχι στην ιδιωτικοποίηση - ναυπηγείο 100% στο δημόσιο. Δέσμευση - απόφαση της γενικής συνέλευσης για μη αλλαγή του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Παλεύουμε για 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ