ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ANT. ΣΑΜΑΡΑΣ
Παίζει τα «ρέστα» του για τα κέρδη του κεφαλαίου

Τα «ρέστα» του παίζει ο Αντ. Σαμαράς στην προσπάθειά του να ψαλιδίσει τη διαφορά του με τον ΣΥΡΙΖΑ μπρος στις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής. Με μια σειρά από παρεμβάσεις του ο Αντ. Σαμαράς, το Σαββατοκύριακο (τοποθετήσεις του σε ΜΜΕ, ομιλία του στην Καλαμάτα) έταξε και πάλι στους επιχειρηματικούς ομίλους μείωση της φορολογίας στα κέρδη τους στο 15% από 25%. Αντίθετα, επανέλαβε ότι διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ, λέγοντας βεβαίως μειούμενος, ενώ, όπως είχαν πει, το συγκεκριμένο χαράτσι στα ακίνητα, που τσακίζει λαϊκά νοικοκυριά, θα ήταν προσωρινό.

Επανέλαβε, επίσης, σε όλους τους τόνους ότι χρειάζεται να προχωρήσουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, όπως προβλέπεται άλλωστε στα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ όπου ομνύει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Διαβεβαίωσε δε τα μονοπώλια ότι θα επιδιώξει «κυβέρνηση συνεργασίας με όλους όσοι συμμερίζονται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και τις μεταρρυθμίσεις», από την οποία, εκτός από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, δεν αποκλείει ούτε το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, αν μπει στη Βουλή.

Βάζει και αυτός (όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ) το λαό να πληρώσει το χρέος για το οποίο δεν ευθύνεται. Και θεωρεί ότι το μόνο που χρειάζεται για το χρέος είναι «να επεκτείνουμε την εξόφληση, για αρκετά χρόνια στο μέλλον», «με χαμηλότερα επιτόκια, με επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης των δανείων μας, δηλαδή τα χρεολύσια να τα πληρώνεις αργότερα». Μια παράταση που στοχεύει πάλι υπέρ του κεφαλαίου, καθώς όσα κονδύλια εξοικονομούνται από τις δόσεις λόγω επέκτασης, θα πάνε για περαιτέρω ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών, όχι για μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, ενώ θα συνοδευτεί από σκληρά και μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα.

Τα περί μεσαίας τάξης είναι ξένα προς τους αυτοαπασχολούμενους

Τέλος, οξύνοντας τη διπολική και πολωτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, απολύτως ξένη προς τα λαϊκά συμφέροντα εφόσον ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκλίνουν σε όλα τα βασικά προτάγματα του μεγάλου κεφαλαίου, ο Σαμαράς μίλησε για σχέδιο «αφανισμού» της μεσαίας τάξης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, παίζοντας με το φόβο των λεγόμενων νοικοκυραίων. Σ' αυτό πρέπει να κλείσουν τ' αυτιά τους οι αυτοαπασχολούμενοι γιατί αυτή η υπόθεση της μεσαίας τάξης τους έχει απέξω, αφού εννοεί μεσαία στρώματα που προσεγγίζουν την αστική τάξη. Οι αυτοαπασχολούμενοι ή θα φυτοζωούν ή πάνε για ξεκλήρισμα, γι' αυτό η θέση τους είναι με τους εργαζόμενους, με το ΚΚΕ. Αυτή η τακτική του Αντ. Σαμαρά στην πραγματικότητα, δίνει πάσες στον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει το πρόγραμμά του ως φιλολαϊκό - αφού μάλιστα του επιτίθεται μια καθαρόαιμη αστική δύναμη, όπως η ΝΔ -, να πάρει έτσι πόντους στα μάτια του λαού.

Στο ίδιο μοτίβο επανέφερε το ενδεχόμενο της εξόδου από το ευρώ, το λεγόμενο Grexit, με σκοπό να καταδείξει πως η ΝΔ σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι περισσότερο υπέρ της ΕΕ, υποστηρίζοντας κάλπικα ότι «η απέναντι πλευρά μάς οδηγεί στη σύγκρουση με την Ευρώπη» καθώς «αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα του λόμπι της δραχμής».

  • Στην πορεία επανασυσπείρωσης στελεχών και γενικότερα αναδιάταξης του αστικού πολιτικού προσωπικού, από τη ΝΔ ανακοινώθηκε χτες ότι ο πρ. βουλευτής Πέτρος Μαντούβαλος προσχωρεί στις τάξεις της «και δηλώνει "παρών" στη μάχη για την εκλογική νίκη στις 25 Ιανουαρίου».
ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ με τον κατώτατο μισθό

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αν γίνει κυβέρνηση θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει εμπόριο ελπίδας στους εργαζόμενους που φυτοζωούν με 586 ή 511 ευρώ μεικτά, όσος είναι ο κατώτατος μισθός που θέσπισε η κυβέρνηση με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/2012 για τους εργαζόμενους πάνω και κάτω από 25 χρόνων αντίστοιχα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει να αιωρείται ότι όλοι αυτοί θα αμείβονται με 751 ευρώ από την επομένη κιόλας των εκλογών, αν κυβερνήσει. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Αυτό μαρτυρά η πρόταση νόμου που κατέθεσε τον περασμένο Οκτώβρη ο ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό και την οποία υπόσχεται να μετατρέψει σε νόμο όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση. Εκεί, παρά τις κορόνες και τις διαπιστώσεις, δεν μιλά για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά.

Να τι προβλέπει η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ: «Αρθρο 4: Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου υπ' αριθμ. 6 της 28ης/02/2012 (ΦΕΚ Α 38/28-2-1012) καταργείται». Ομως, η κατάργηση της ΠΥΣ δε σημαίνει ότι επανέρχεται αυτόματα ο κατώτατος μισθός στα επίπεδα που είχε διαμορφωθεί με την ΕΓΣΣΕ του 2010 - 2012. Η ισχύς αυτής της σύμβασης, μαζί με τη μετενέργεια, έληξε το Μάρτη του 2014, δυόμισι σχεδόν χρόνια μετά την έκδοση της ΠΥΣ. Αυτό που υπόσχεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι να καταργήσει την ΠΥΣ που ανέστειλε την εφαρμογή εκείνης της ΕΓΣΣΕ και μείωνε τον κατώτατο μισθό κατά 22% και 32%, στα 586 και 511 ευρώ μεικτά. Ομως, κανένα άρθρο της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπει την επαναφορά του μισθού στα 751 ευρώ.

Αρα, πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αν γίνει νόμος η συγκεκριμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ; Η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές Ενώσεις θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού. Αυτό προβλέπει η συμφωνία που έκαναν στις 26 Μάρτη 2014, όταν υπέγραψαν νέα ΕΓΣΣΕ, με διάρκεια από 1/1/2014 μέχρι 31/12/2014 και με δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμα χρόνο. Αν μια μελλοντική κυβέρνηση καταργήσει την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που μείωνε τους μισθούς, όπως υπόσχεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτοί δεν επανέρχονται στα 751 ευρώ, αλλά θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση ανάμεσα σε ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού.

Για να επανέλθει αυτός στα προ κρίσης επίπεδα, θα πρέπει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι Ενώσεις των εργοδοτών να συμφωνήσουν καταρχήν σε κατάργηση της διάκρισης ανάμεσα στους μεγαλύτερους και μικρότερους των 25 ετών σε ό,τι αφορά την αμοιβή τους. Κατά δεύτερον, θα πρέπει να συμφωνήσουν σε αύξηση κατά 22% του κατώτατου μισθού, προκειμένου αυτός να φτάσει από τα 586 στα 751 ευρώ! Θα μπορούσε βεβαίως κάποιος να αντιτείνει ότι είναι στο χέρι των εργαζομένων με τους αγώνες τους να το πετύχουν. Ναι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αυξήσεις που υπέγραφε τα προηγούμενα χρόνια η ΓΣΕΕ ήταν της τάξης των 0,66 και 0,77 ευρώ τη μέρα κι αυτά μεικτά. Για να υπάρξουν τέτοιοι αγώνες χρειάζεται ανασύνταξη του κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, την οποία πολεμάει η σημερινή συνδικαλιστική πλειοψηφία αλλά την εχθρεύονται και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που στους κλάδους υπογράφουν μειώσεις μισθών (Εμπόριο, υπηρεσίες κ.ά.) και καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων (Φάρμακο, Μέταλλο κ.ά.).

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι και αν υπάρχει συμφωνία για αύξηση του κατώτατου μισθού ακόμα και στο επίπεδο των 751 ευρώ, η εργοδοσία, το κεφάλαιο έχουν μια σειρά από μηχανισμούς να υπονομεύσουν αυτή την απόφαση στην πράξη. Και αυτό γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει είτε με κλαδικές συμβάσεις, για την επαναφορά των οποίων στα προ κρίσης επίπεδα δεν λέει τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε υποαπασχολούνται και αμείβονται με ακόμα λιγότερα από τα 586 και 511 ευρώ. Σε συνθήκες που κυριαρχούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και που προβλέπεται η περαιτέρω επέκτασή τους στο όνομα μάλιστα της αντιμετώπισης της υψηλής ανεργίας. Ομως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει κουβέντα για όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που θα είναι παρόν και την επομένη των εκλογών και σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει τις συνθήκες εργασίας της πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Στους ίδιους τους εργαζόμενους μένει να διεκδικήσουν όχι μόνο την κατάργηση της ΠΥΣ, όχι μόνο την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά όλων των κλαδικών συμβάσεων στα προ κρίσης επίπεδα, ως ένα αποφασιστικό βήμα για την ανάκτηση των απωλειών και ως βάση για παραπέρα αυξήσεις, αλλά και την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου των ελαστικών μορφών απασχόλησης, για να μην υπάρχει κανείς που να αμείβεται κάτω από τον κατώτατο μισθό. Σ' αυτόν τον αγώνα, οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από ένα ισχυρό ΚΚΕ και αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο ψήφου στις εκλογές της Κυριακής.

Πόσο κοντά είναι οι «κόσμοι» τους...

Ενα ακόμα αποπροσανατολιστικό και απαράδεκτο σόου στήθηκε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δήλωση του Μ. Βορίδη. Ο κύριος Βορίδης είπε ανάμεσα σε άλλα ότι θα κάνουν ό,τι κι αν χρειαστεί να κάνουν για να μην παραδώσουν «τη χώρα στην Αριστερά». Και πρόσθεσε: «Η επόμενη Κυριακή είναι μια (...) σύγκρουση ανάμεσα σε δύο κόσμους».

Ποιοι κόσμοι, άραγε, συγκρούονται; Ο «κόσμος» των ματωμένων πλεονασματικών προϋπολογισμών της ΝΔ, με τον «κόσμο» των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και του πάση θυσία στην ΕΕ και το ευρώ που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Είναι διαφορετικοί αυτοί οι «κόσμοι»; `Η είναι διαφορετικός ο «κόσμος» του 1,7 ημερήσια αύξηση στους χαμηλοσυνταξιούχους που λέει η ΝΔ με το περιβόητο κοινωνικό μέρισμα Σταϊκούρα, από τον «κόσμο» του 1,28 ευρώ ημερήσια αύξηση που προβλέπει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως ο «κόσμος» της εξαθλίωσης που εγγυάται η ΝΔ διαφέρει από τον «κόσμο» μερικών συσσιτίων που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στους πάμφτωχους και άστεγους;

Κοροϊδεύουν το λαό στην ψύχρα. Τού προετοιμάζουν μια εφιαλτική επόμενη μέρα. Και όσο συγκλίνουν όλο και περισσότερο καθημερινά και αποκαλύπτεται ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλύτερο, τόσο θα αποπροσανατολίζουν και οι δύο, με στόχο να υφαρπάξουν την ψήφο του λαού. Πάντως, σε αυτήν την κόντρα να μην αποκλείει κανείς να παρέμβει ο κ. Αβραμόπουλος που, όπως τον θέλουν δημοσιεύματα του αστικού Τύπου, παίζει ένα ρόλο γεφυροποιού ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, αφού έχει προσβάσεις εκτός από τη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ... Ας μην ξεχνάμε ότι στη συνάντηση Αβραμόπουλου - Τσίπρα, ήταν που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει για «συνέχεια του κράτους». Δηλαδή, και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί η ίδια αντιλαϊκή πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ