ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον Αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή

Το «παρών» έδωσαν οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και Κώστας Πετρόπουλος, πρώην ομοσπονδιακός προπονητής μπάσκετ

Η σημερινή τραγική πραγματικότητα στους τομείς της Αθλησης και της Φυσικής Αγωγής, αποτέλεσμα των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και συνεχίστηκαν επί της τελευταίας συγκυβέρνησης, βρέθηκε στο επίκεντρο της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης που διοργάνωσε προχτές η Κομματική Οργάνωση Περιστερίου του ΚΚΕ. Το «παρών» έδωσαν το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας Νίκος Σοφιανός καθώς και ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής, πρώην προπονητής της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ και επίσης υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας Κώστας Πετρόπουλος.

Στην παρέμβασή του ο Νίκος Σοφιανός τόνισε ότι σήμερα ακόμα και άτομα που δεν ταυτίζονται εξολοκλήρου ιδεολογικά με το ΚΚΕ αναγνωρίζουν σε αυτό κάποια πράγματα που τα έχει ταλαιπωρήσει το πολιτικό σύστημα, τη συνέπεια, την εγγύηση λόγων και έργων, την ανιδιοτέλεια, την ηθική υπεροχή. Σχολιάζοντας την, όπως δείχνουν τα πράγματα, επερχόμενη αλλαγή διακυβέρνησης, ο Νίκος Σοφιανός τόνισε ότι τόσο αυτοί που κυβέρνησαν μέχρι τώρα όσο και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν δώσει καμία απάντηση για τα κρίσιμα και καυτά προβλήματα που ταλανίζουν τη λαϊκή οικογένεια, όπως το πού θα βρουν δουλειά 1,5 εκατ. άνεργοι, πώς θα φύγει από τη φτώχεια όλος αυτός ο κόσμος, τι θα γίνει με βασικούς τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία κ.τ.λ. «Για όλα αυτά δεν υπάρχει απάντηση ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό είναι πολύ άσχημο να ακούς κάποιον να λέει ότι ένα να κάνει απ' τα δέκα κάτι είναι... Και το ένα απ' τα δέκα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι η 13η σύνταξη γι' αυτούς που παίρνουν σύνταξη μέχρι 700 ευρώ. Και οι άλλοι που παίρνουν σύνταξη πάνω από 700 ευρώ δεν θα δουν τη 13η σύνταξη. Για τη 14η σύνταξη που χάθηκε ή τον αντίστοιχο μισθό τι θα γίνει; Ξεχάστηκε. Είναι φανερό ότι γίνεται μια προσπάθεια να μειωθούν οι απαιτήσεις του λαού, να του δείξουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τα πράγματα και πάνω σε αυτό διεξάγεται μια κόντρα με συνταγή από το παρελθόν, όπως με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτές τις συνθήκες, τα προβλήματα, η φτώχεια, η ανεργία, η ανέχεια, τα αφεντικά της τρόικας, τα βάσανα του κοσμάκη, θα είναι εδώ. Γι' αυτό έχει σημασία να είναι εδώ και ένα δυνατό ΚΚΕ, που έχει πρόταση εξουσίας, πρόταση διακυβέρνησης, θα υπερασπιστεί τα λαϊκά δικαιώματα, θα παλέψει για να ανακτηθούν οι απώλειες που υπήρχαν τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο Νίκος Σοφιανός.

Οσον αφορά τα ζητήματα της Αθλησης και της Φυσικής Αγωγής, ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη θέση του Κόμματος για κατάργηση της σύνδεσης του Αθλητισμού με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τη μετατροπή του σε μέσον κέρδους για τους επιχειρηματίες μέσω της εμπορευματοποίησης. Επίσης, τόνισε την ανάγκη για άμεση λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια τον Αθλητισμό, όπως αυτά με τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιών και των σωματείων. Μίλησε για την ανύπαρκτη Φυσική Αγωγή σήμερα, τονίζοντας πως το σύστημα δεν αντιμετωπίζει ως δικαίωμα του λαού τον Αθλητισμό, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και απ' το ό,τι επικρατεί, όπως η μείωση των ωρών Φυσικής Αγωγής στα σχολεία, τα χαράτσια, η ιδιωτικοποίηση των αθλητικών χώρων, η απουσία σχολικού αθλητισμού.

Από την πλευρά του ο Κώστας Πετρόπουλος τόνισε πως ήταν μεγάλη του τιμή να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ. Με χρόνια εμπειρίας στους αγωνιστικούς χώρους ως παίκτης και προπονητής, μίλησε για τη λάθος νοοτροπία που επικρατεί σήμερα ακόμα και από γονείς που σπρώχνουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό μόνο και μόνο με το σκεπτικό της απόκτησης χρημάτων, δόξας. «Τα παιδιά πρέπει πρώτα απ' όλα να βλέπουν τον Αθλητισμό ως χαρά, ως προϋπόθεση για την καλή τους υγεία, για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους, ακόμα και ως βοήθεια για τη μόρφωσή τους και όχι εις βάρος αυτής», υπογράμμισε.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Ανοιχτοί οι περισσότεροι... λογαριασμοί

Ανοιχτοί έμειναν οι περισσότεροι... λογαριασμοί που αφορούν την πρόκριση στα προημιτελικά του φετινού Κυπέλλου μετά τη διεξαγωγή των πρώτων παιχνιδιών για τη φάση των «16», με τον Ολυμπιακό να είναι ο μόνος που καθάρισε από χτες και τον ΠΑΣ Γιάννινα να βρίσκεται μια ανάσα πριν απ' αυτό. Ισόπαλο έληξε το ντέρμπι μεταξύ Ξάνθης - Παναθηναϊκού στα Πηγάδια, με τους «πράσινους» να αποκτούν έτσι ελαφρύ προβάδισμα.

Στο «Αλκαζάρ» ο Ολυμπιακός επικράτησε με 3-0 του Τυρνάβου έχοντας δύο πρόσωπα στο επίκεντρο, τον Μπενίτεθ, που πέτυχε δύο γκολ (3', 26') και τον Ολαϊτάν που επέστρεψε στην ενεργό δράση (μπήκε αλλαγή στο 62') μετά από 10 μήνες απραξίας εξαιτίας καρδιολογικού επεισοδίου. Το άλλο τέρμα σημείωσε ο Μιλιβόγεβιτς (84'). Ετσι, η ρεβάνς στο «Γ. Καραϊσκάκης» λαμβάνει πλέον τυπικό χαρακτήρα.

Την πρόκριση στην οκτάδα κλείδωσε ουσιαστικά και ο ΠΑΣ Γιάννινα μετά την εκτός έδρας επικράτηση επί των Χανίων στην Κρήτη με 2-1 έχοντας πλέον την τύχη στα χέρια του στη ρεβάνς. Τα γκολ των νικητών πέτυχαν οι Κρητικός, Ακόστα ενώ για τους γηπεδούχους μείωσε στο 89' ο Σιούκας.

Στην Ξάνθη η ομώνυμη ομάδα και ο Παναθηναϊκός έμειναν στο 1-1 (Λουσέρο 42' - Καρέλης 88'), και έτσι η ρεβάνς στο «Απ. Νικολαΐδης» είναι αυτή που θα κρίνει τα πάντα. Οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα (ιδιαίτερα στο Α' μέρος) ενώ οι φιλοξενούμενοι ξύπνησαν στο τελευταίο 15λεπτο.

Τους... λογαριασμούς τους στο ΟΑΚΑ θα κλείσουν Κέρκυρα και ΑΕΚ μετά την ισοπαλία 1-1 στο νησί των Φαιάκων, που πάντως ως αποτέλεσμα ευνοεί τους «κιτρινόμαυρους». Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Βενέτη (59') για να απαντήσει η ΑΕΚ με τον Γιόχανσον (67'). Στο δεύτερο παιχνίδι, που θα γίνει στην Τρίπολη, θα κριθεί η πρόκριση μεταξύ του Ηρακλή και του Αστέρα που χτες στο «Καυταντζόγλειο» αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 (Κυριακίδης 79' - Γκοϊάν 49'). Με το ίδιο σκορ έληξε και η αναμέτρηση Απόλλωνα Σμύρνης - Λεβαδειακού (2' πέν. Καραδέμητρος - 20' πέν. Μιλιάζες).

  • Αναβλήθηκε λόγω ακατάλληλου αγωνιστικού χώρου εξαιτίας της συνεχούς βροχόπτωσης ο αγώνας Πανθρακικού - ΟΦΗ, με τους Κρητικούς να μη συναινούν να γίνει το παιχνίδι σήμερα με κύρια αιτία τα έξοδα της περαιτέρω διαμονής τους.
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
«Λαβωμένος» στη Μαδρίτη ο ΠΑΟ

Στη Μαδρίτη, όπου η Ρεάλ θα φιλοξενήσει τον Παναθηναϊκό (21.45 ΝΕΡΙΤ), διεξάγεται σήμερα το πρώτο μέρος της ελληνο - ισπανικής μονομαχίας για την 4η αγωνιστική των ομίλων στο ΤΟΠ - 16 της Ευρωλίγκα. Αύριο θα ακολουθήσει η κόντρα του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ με τη Λαμποράλ. Ο Παναθηναϊκός, που ταξίδεψε στη Μαδρίτη έχοντας τέσσερις απόντες λόγω τραυματισμού (Παππά, Γιάνκβοβιτς, Μαυροκεφαλίδη, Μποχωρίδη), καλείται να φέρει σε πέρας μια δύσκολη αποστολή απέναντι στην αήττητη στον όμιλο και πλέον φορμαρισμένη ομάδα της διοργάνωσης Ρεάλ.

Ωστόσο ο τεχνικός του «Τριφυλλιού» Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ακόμα κι έτσι, δε χάνει την αισιοδοξία του, αφού τόνισε πως, παρά τις απουσίες παικτών, η ομάδα έχει προετοιμαστεί για τις δυσκολίες του παιχνιδιού. Για τη Ρεάλ είπε ότι είναι μια ομάδα με βασικό πλεονέκτημα την ομοιογένεια των παικτών της, αφού αρκετοί είναι πολύ καιρό μαζί, ενώ κυριαρχεί στα επιθετικά ριμπάουντ και την κυκλοφορία της μπάλας.

ΠΟΛΟ
Ελπίδες πρόκρισης για ΝΟΒ, Ολυμπιακό

Στα μέτρα των δύο ελληνικών ομάδων, Ολυμπιακού και Βουλιαγμένης, θεωρείται η κλήρωση της προημιτελικής φάσης στην Ευρωλίγκα γυναικών, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες για πρόκριση και των δύο στα φάιναλ 4. Οι «ερυθρόλευκες» θα αντιμετωπίσουν την ουγγρική Ζέντες. Πιο ανεβασμένος είναι ο πήχης δυσκολίας για τη Βουλιαγμένη που θα βρει στο δρόμο της μια ιδιαίτερα γνώριμη ομάδα, τη ρωσική Κινέφ Κιρισί.

Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 18/2 και οι επαναληπτικοί στις 11/3. Οι νικήτριες ομάδες θα προκριθούν στο Φάιναλ 4 της Ευρωλίγκας, ενώ οι ηττημένες θα παίξουν στο Φάιναλ 4 του LEN Trophy.

ΒΟΛΕΪ
Πρόκριση για Εθνικό ... πάγωσε ο Ολυμπιακός

Πανηγυρική πρόκριση στα προημιτελικά του Challenge Cup ανδρών πήρε χτες ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, που στον δεύτερο αγώνα του για τη φάση των «16» επικράτησε στην έδρα του της τσέχικης Φάτρα Ζλιν με 3-0. Οι Εβρίτες μετά τη νίκη με το ίδιο σκορ στον πρώτο αγώνα χρειάζονταν δύο σετ προκειμένου να βρεθούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε προημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Τα σετ: 25-23, 25-15, 25-23.

Αντίθετα, τίτλοι τέλους στα όνειρα του Ολυμπιακού για συνέχεια στο Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών μπήκαν χτες μετά την ήττα από τη Ζενίτ Καζάν εκτός έδρας με 3-0 για την 5η αγωνιστική του ομίλου του.

ΕUROCUP
Δεν του επέτρεψε ανατροπή

Πάλεψε, αλλά τελικά ο ΠΑΟΚ υπέκυψε χτες στην αγωνιστική ανωτερότητα της ρωσικής Κίμκι (ομάδα Ευρωλίγκα την είχε χαρακτηρίσει ο Σ. Μαρκόπουλος), από την οποία έχασε με 82 - 78 στην Πυλαία για την 3η αγωνιστική του ομίλου στο Eurocup. Σε ένα ακόμη παιχνίδι, το τελευταίο διάστημα που έμεινε πίσω στο σκορ στο τελευταίο δεκάλεπτο (54 - 64 στο 35', 59 - 71 στο 36'), ο Δικέφαλος προσπάθησε να ξανακάνει την ανατροπή (όπως στα παιχνίδια με ΑΕΚ και Καντού) μειώνοντας σε 70 - 75 στο 38', ωστόσο αυτήν τη φορά δεν τα κατάφερε, αφού η εμπειρία των αντίπαλων παικτών δεν επέτρεψε κάτι παραπάνω. Στο άλλο παιχνίδι η Λιμόζ νίκησε την Καντού με 81 - 70. Η βαθμολογία: Λιμόζ 5, Κίμκι 5, ΠΑΟΚ 4, Καντού 4.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ