ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
Σελ. /40
Ξανά στο προσκήνιο οι ναύτες του «Θεμιστοκλής»

Ανοιχτή επιστολή έδωσαν χτες στη δημοσιότητα πρώην ναύτες που υπηρετούσαν στο Αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής» κατά τη διάρκεια του βρώμικου ευρωΝΑΤΟικού πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας, που αρνήθηκαν τότε να υπακούσουν στις εντολές του ΝΑΤΟ και έγιναν ξεχωριστό παράδειγμα αντίστασης.

Παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή των νέων αυτών, που ενώνουν σήμερα τη φωνή με την πάλη του φιλειρηνικού λαϊκού κινήματος:

«Παρά τα ψέματα της κυβέρνησης περί "άσκησης ρουτίνας", το Α/Τ Θεμιστοκλής συμμετείχε κάτω από τις εντολές των ΝΑΤΟικών και με συγκεκριμένα καθήκοντα στην από θάλασσας υποστήριξη του βρώμικου πολέμου. Στο επίσημο ιστορικό του πλοίου αναγράφεται πλέον η συμμετοχή στην ALLIED FORCE κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης (στο ίδιο ιστορικό αναφέρονται και οι περγαμηνές του πλοίου από τον πόλεμο του Βιετνάμ όταν ήταν ακόμα σε αμερικανικά χέρια!).

Οι αντιδράσεις του πληρώματος (μεταξύ αυτών οι επώνυμες επιστολές, το αντιπολεμικό γράμμα 27 ναυτών από την Αδριατική, το κατέβασμα της ΝΑΤΟικής σημαίας από τον ιστό του καραβιού) συκοφαντήθηκαν τότε ή και αποκρύφτηκαν. Η αντίσταση όμως της στρατευμένης, και μη, νεολαίας είναι πονοκέφαλος για τους κυρίαρχους και τους οδηγεί στο σχέδιο ενός μισθοφορικού, καθαρά επαγγελματικού στρατού που χωρίς αντιδράσεις θα στέλνεται όπου διαταχτεί για να υπηρετήσει τους ΝΑΤΟικούς εγκληματίες.

Το έγκλημα του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι διαρκείας. Οι αρρώστιες και οι θάνατοι μισθοφόρων ήταν η αφορμή για να αναδειχτεί ότι στην πραγματικότητα διεξάχθηκε ένας μέσης έντασης πυρηνικός πόλεμος με ανυπολόγιστες ακόμα συνέπειες. Εξίσου ανυπολόγιστη η υποκρισία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που κάνουν ότι δεν ήξεραν, ενώ ήταν πασίγνωστες οι συνέπειες των βομβών ουρανίου ήδη από τον πόλεμο του Κόλπου. Από κοντά βέβαια και η ελληνική κυβέρνηση, που περιμένει ραγιάδικα τη ΝΑΤΟική σφραγίδα για να παραδεχτεί το έγκλημα, στο οποίο άλλωστε και αυτή συμμετείχε.

Οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ στα χνάρια των χιτλερικών δηλώνουν: "Τα όπλα είναι για να σκοτώνουν. Πρέπει να είναι αποτελεσματικά". Το αποτέλεσμα στην προκειμένη περίπτωση είναι η μετατροπή της Βαλκανικής σε χωματερή πυρηνικών δοκιμών. Η πυρηνική μόλυνση του εδάφους και των ποταμών. Η καταστροφική μόλυνση της Αδριατικής (της οποίας το νερό κατά τη διάρκεια του πολέμου, εμείς πίναμε μετά από απλή αφαλάτωση!). Η μετατροπή ολόκληρων περιοχών σε ακατοίκητες ζώνες. Η υποθήκευση της ζωής γενιών και γενιών. Εμείς που άμεσα γνωρίσαμε τις συνέπειες της κυβερνητικής υποταγής στη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα, καλούμε τη νεολαία και το λαό να αντισταθεί ενεργητικά και να την εμποδίσει. Να απαιτήσει:

  • Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα
  • Επιστροφή της ελληνικής δύναμης από Κόσσοβο και Βοσνία
  • Να σταματήσει η συμμετοχή ελληνικών πλοίων στη ΝΑΤΟική SNFM
  • Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ευρωστρατός κλπ)
  • Δικαίωμα μεταγραφής στους Ελληνες φοιτητές
  • Να βγουν στο φως όλα τα στοιχεία για τη μόλυνση που έχουν οι κρατικές υπηρεσίες - να σταματήσει η κοροϊδία».
Νέο κρούσμα αυταρχισμού στη Λάρισα

Στο Αστυνομικό Τμήμα Τυρνάβου προσάχθηκαν δέκα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ γιατί έγραφαν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα

Ανθρώπινο «τείχος» προστασίας γύρω από τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στον Τύρναβο - τον «εγκέφαλο» του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος κατά της Γιουγκοσλαβίας και το πολεμικό ορμητήριο των Αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια - έχει «υψώσει» η Αστυνομία, μη επιτρέποντας να πλησιάσει «κουνούπι» στην περιοχή. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να τρομοκρατήσει όποιον τολμήσει να εκδηλώσει την αντίθεσή του στο ΝΑΤΟ και στα εγκλήματά του πλησιάζοντας το στρατηγείο. Στα πλαίσια αυτά - και προφανώς κατόπιν ειδικών εντολών άνωθεν - η Αστυνομία προχώρησε, προχτές αργά το βράδυ, σε προσαγωγές, στο Αστυνομικό Τμήμα Τυρνάβου, μελών και στελεχών της ΚΝΕ, που έγραφαν συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού, σε απόσταση, μάλιστα, από το στρατόπεδο όπου εδρεύει το στρατηγείο.

Τα γεγονότα εξελίχτηκαν ως εξής: Ηταν περίπου 11 το βράδυ της Τετάρτης. Στη γέφυρα του Τυρνάβου, σε μικρή απόσταση από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ, δέκα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ γράφουν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Στο σημείο όπου βρίσκονται, σπεύδουν, προφανώς ύστερα από άνωθεν εντολές, αστυνομικοί με 5 περιπολικά, ανάμεσά τους και 2 τζιπ με 10 άνδρες της ΕΜΑΚ. Οι αστυνομικοί, αν και ξέρουν ότι πρόκειται για ΚΝίτες, που έδειξαν τις ταυτότητες και ανέφεραν πως είναι μέλη και στελέχη της ΚΝΕ, τους οδηγούν στο Αστυνομικό Τμήμα Τυρνάβου, ισχυριζόμενοι ότι τους πάνε εκεί για εξακρίβωση στοιχείων! Εκεί κρατούνται μέχρι τα μεσάνυχτα, όταν έφτασε, για να δηλώσει την έντονη διαμαρτυρία της για την προσαγωγή και την απαίτησή της για απελευθέρωση των μελών της ΚΝΕ, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Χώτο, γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισήμανε στον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος τη συγκυρία της αστυνομικής αυθαιρεσίας - είναι γνωστό ότι αυτό το διάστημα αναπτύσσονται πολλές και δυναμικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία εναντίον των ιμπεριαλιστών και για να φύγει το στρατηγείο του ΝΑΤΟ από την περιοχή - και κατήγγειλε την επιχείρηση τρομοκράτησης του θεσσαλικού λαού. Λίγο πρωτύτερα ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, Γιάννης Πατάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αστυνομικό διευθυντή Λάρισας, ζητώντας ενημέρωση και εξηγήσεις για την τρομοκρατική αστυνομική επιχείρηση σε βάρος των νέων κομμουνιστών.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η προσαγωγή των μελών και στελεχών της ΚΝΕ στο Αστυνομικό Τμήμα Τυρνάβου αποτελεί ένα ακόμα κρούσμα τρομοκράτησης σε βάρος όλων όσοι αγωνίζονται κατά των ΕυρωΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών. Οι ισχυρισμοί των αστυνομικών ότι επρόκειτο, δήθεν, για απλή εξακρίβωση στοιχείων δεν πείθουν, καθώς οι συλληφθέντες έδειξαν ταυτότητες και ανέφεραν ότι είναι μέλη και στελέχη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Είναι γνωστό, άλλωστε, στην Αστυνομία ότι μόνο οι κομμουνιστές διαμαρτύρονται και παλεύουν κατά του ΝΑΤΟ και, επομένως, ήξεραν ότι συνελάμβαναν ΚΝίτες. Είναι, επίσης, γνωστό ότι έχουν αυξηθεί τα μέτρα φύλαξης του στρατηγείου - αλλά και προστασίας των αξιωματικών του ΝΑΤΟ που υπηρετούν εκεί - ιδιαίτερα μετά την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία. Προκλητικό είναι, δε, το γεγονός ότι έσπευσαν 5 περιπολικά - λες και επρόκειτο για άγριους εγκληματίες - με τα οποία και τους οδήγησαν στο τμήμα.

Ανακοίνωση καταδίκης του νέου κρούσματος αυταρχισμού εξέδωσαν η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, όπου ανάμεσα στ' άλλα επισημαίνει ότι πίσω από τέτοιες αστυνομικές τρομοκρατικές ενέργειες κρύβεται η κυβέρνηση, η οποία στρέφεται κατά των κομμουνιστών και του ελληνικού λαού για να προστατέψει τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της «νέας τάξης». Σε ανάλογη ανακοίνωσή του το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ τονίζει ότι οι νέοι δεν τρομοκρατούνται και θα συνεχίσουν την πάλη τους κατά του ιμπεριαλισμού.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜ. ΤΑΞΗΣ
Θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις

Απαράδεχτο  θεωρεί το επεισόδιο που αφορούσε τη συλλογή πληροφοριών για τη δράση  της ΕΕΔΥΕ ο Μ.Χρυσοχοΐδης

«Είναι ένα απαράδεκτο γεγονός το οποίο θα ερευνηθεί και θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις». Αυτά δήλωσε χτες στο «Ρ» ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας, που αφορούσε την προχτεσινή συλλογή πληροφοριών για τη δράση της ΕΕΔΥΕ, από την ΕΛΑΣ.

«Δεν ξέρουμε ακόμα τις πραγματικές συνθήκες. Πότε έγινε το τηλεφώνημα και από ποιον. Φαίνεται ότι ήταν μια παλιά πρακτική. Θα μπορούσε, κάλλιστα, αυτός που τηλεφώνησε να πει ότι τηλεφωνεί από την Αστυνομία και θέλει να μάθει την ώρα που θα γίνει η συγκέντρωση. Αυτό γίνεται επίσημα. Καποιος από την ΕΛΑΣ τηλεφωνεί στους φορείς που διοργανώνουν μια συγκέντρωση και τους ρωτά την ώρα και τον τόπο για να ληφθούν μέτρα τάξης. Δεν είναι τίποτα κρυφό. Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργεί η ΕΛΑΣ τέτοια άτοπα γεγονότα. Είναι απαράδεκτο το γεγονός».

Πραγματικά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έχει δίκιο. Είναι απαράδεκτο το γεγονός αστυνομικός να επικαλείται τη δημοσιογραφική ιδιότητα και να ζητά λεπτομερείς πληροφορίες για τη δράση της ΕΕΔΥΕ. Γιατί δε ζήτησε να μάθει μονό τις ακριβείς ημερομηνίες των κινητοποιήσεων που είχαν αποφασιστεί σε σύσκεψη μαζικών φορέων. Οπως κατήγγειλε ο ΓΓ της ΕΕΔΥΕ Θ. Παφίλης, ο αστυνομικός προσπάθησε να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αποφάσεις και ρώτησε κι αλλά στοιχεία.

Και μπορεί ο Μ. Χρυσοχοΐδης να προσπαθεί να δημιουργήσει θετική εικόνα για την ΕΛΑΣ, όμως οι πρακτικές της δείχνουν αλλά πράγματα. Χαρακτηριστικό είναι οι συχνές... συλλήψεις ανδρών της Ασφάλειας να παρακολουθούν και να καταγράφουν με λεπτομέρειες συνδικαλιστικές εκδηλώσεις, συσκέψεις σωματείων και συνδικαλιστικών παρατάξεων. Αυτές οι «άτοπες» κινήσεις της ΕΛΑΣ είχαν παρελθόν, τα γεγονότα αποδείχνουν ότι έχουν παρόν και θα υπάρξει και μέλλον...

Υπόνοιες για μολυσμένα νερά στις Σέρρες

Υπόνοιες για μολυσμένα υπόγεια και επιφανειακά νερά σε περιοχές του Νομού Σερρών από φυσικό ουράνιο, εκφράζουν επιστήμονες. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σερρών «Παρατηρητής», ο γεωλόγος Αθ. Τσαουσιάνης υποστηρίζει ότι στο τρίγωνο μεταξύ Αγίου Προδρόμου και Σιδηροκάστρου Σερρών υπάρχει ουράνιο και από το γεγονός αυτό θα πρέπει να γίνουν άμεσα έρευνες για την ποιότητα των υδάτων, καθώς «το ουράνιο εύκολα διαλύεται στο νερά».

Οπως τόνισε ο Αθ. Τσαουσιάνης, «μπορεί να μην κινδυνεύουμε από τη φυσική ακτινοβολία, υπάρχουν, όμως, μετρήσεις και αναλύσεις από την εποχή που εργαζόμασταν στο "Δημόκριτο", οι οποίες είναι ανησυχητικές όσον αφορά τα νερά. Δηλαδή, δεν υπάρχει κίνδυνος, όσον αφορά την εκπομπή της φυσικής ακτινοβολίας, αλλά υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι τα κοιτάσματα του ουρανίου, τα οποία βρίσκονται στο Νομό Σερρών και τα οποία αρχίζουν από τον Αγιο Πρόδρομο και τελειώνουν στο Σιδηρόκαστρο, μέχρι τις παρυφές του Λαιλιά, όλα αυτά τα επιφανειακά ή υπόγεια νερά είναι εμπλουτισμένα από το ουράνιο διότι υπό τη μορφή την οποία βρίσκεται το ουράνιο στο νομό, είναι εύκολα διαλυτό στο νερά». Διευκρίνισε ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Πρόσθεσε ακόμη ότι, αν και ζητήθηκε να γίνει έρευνα για το θέμα αυτό από ειδική ομάδα επιστημόνων του ΑΠΘ, η χρηματοδότηση για κάτι τέτοιο ποτέ δεν έγινε. «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, όσον αφορά τα επιφανειακά και υπόγεια νερά, τα οποία χρησιμοποιούνται για ύδρευση από τις κοινότητες είτε για άρδευση. Υπάρχουν υπόνοιες, επαναλαμβάνω. Για να είμαστε σίγουροι, πρέπει να κάνουμε έρευνα για να διαπιστωθεί αυτό το πράγμα», επισήμανε.

Στην ίδια εφημερίδα, ο Σ. Μανωλαράκης, τεχνολόγος ερευνητής ουρανίου ΙΓΜΕ, δήλωσε ότι το ΙΓΜΕ πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στο 2001 ένα πρόγραμμα, το οποίο θα καταγράψει τις περιοχές που έχουν πιθανόν υποστεί μόλυνση από το ουράνιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ