ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΝΙΓΗΡΙΑ
Σχέδια για επέμβαση με 7.500 στρατιώτες

Από την έδρα της Αφρικανικής Ενωσης
Από την έδρα της Αφρικανικής Ενωσης
ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

«

Γόνιμο έδαφος» για την εξαπόλυση ιμπεριαλιστικής επίθεσης στη βορειοανατολική Νιγηρία δημιούργησαν (όπως άλλωστε αναμενόταν) τα εγκλήματα της ισλαμικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», καθώς χτες στη Σύνοδο Κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στην Αιθιοπία προτάθηκε η ανάπτυξη τουλάχιστον 7.500 στρατιωτών από πέντε χώρες της κεντρικής και δυτικής Αφρικής.

Η απερχόμενη πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφάλειας και Ειρήνης της ΑΕ Νκοσαζάνα Ντλαμίνι Ζούμα έκανε έκκληση για τη συγκρότηση ισχυρής περιφερειακής δύναμης για να αντιμετωπιστεί, όπως είπε, «η τρομακτική δράση της "Μπόκο Χαράμ", η ανείπωτη σκληρότητά της, η πλήρης περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής και η καταστροφή που προκαλεί», όχι μόνο στη βορειοανατολική Νιγηρία αλλά και σε γειτονικές χώρες, όπως ο Νίγηρας, το Τσαντ και το Καμερούν. Μάλιστα η Ντλαμίνι Ζούμα πρότεινε η διάρκεια θητείας της δύναμης να είναι τουλάχιστον ενός έτους και να έχει στόχο «την πρόληψη της εξάπλωσης της "Μπόκο Χαράμ" καθώς και την εξάλειψη του κινδύνου εξάπλωσης άλλων τρομοκρατικών ομάδων».

Προχτές αργά το βράδυ και οι ΗΠΑ «προσφέρθηκαν» να παίξουν ρόλο στην κρίση που δημιουργεί η δράση της «Μπόκο Χαράμ». Ο διοικητής της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM), στρατηγός Ντέιβιντ Ροντρίγκες, δήλωσε πως η αντιμετώπιση της «Μπόκο Χαράμ» θα απαιτήσει «τεράστια διεθνή και πολύπλευρη περιφερειακή προσπάθεια ώστε να αλλάξει την τροχιά των εξελίξεων στην περιοχή». Εμφανίστηκε μάλιστα θετικός στη χορήγηση αμερικάνικης στρατιωτικής βοήθειας, «εφόσον ζητηθεί κάτι τέτοιο από την κυβέρνηση του Νιγηριανού προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν».

Παράλληλα η Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την Αφρική, δήλωσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ «θα αναλάβει ρόλο στην μάχη κατά της "Μπόκο Χαράμ"», σημειώνοντας: «Είμαστε προετοιμασμένοι να παράσχουμε τεχνική υποστήριξη, εκπαίδευση και εξοπλισμό για την καταπολέμηση της οργάνωσης».

Αυτά ενώ χτες βομβαρδιστικά από το Τσαντ και τσαντιανές χερσαίες δυνάμεις κατάφεραν να εκδιώξουν ένοπλους της «Μπόκο Χαράμ» από τη νιγηριανή μεθοριακή επαρχιακή πόλη Μαλουμφατόρι, αφού προηγουμένως σκότωσαν δεκάδες μισθοφόρους της οργάνωσης.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Κανένα σημάδι για την τύχη των ομήρων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Παρατάθηκε χτες για ένα ακόμη 24ωρο η αγωνία για την τύχη του Ιορδανού πιλότου και του Ιάπωνα δημοσιογράφου που απειλούνται με αποκεφαλισμό από τους δήμιους του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

Η τύχη τους παρέμεινε άγνωστη, καθώς οι απαγωγείς τους ούτε χτες έδωσαν σημάδια ζωής των αιχμαλώτων τους, τα οποία ζητούν οι ιορδανικές αρχές ώστε να τους ανταλλάξουν με την 44χρονη Ιρακινή Αλ Ρισάουι, που είχε καταδικαστεί για βομβιστικές επιθέσεις το 2005 στο Αμάν, οι οποίες είχαν προκαλέσει το θάνατο 60 ατόμων.

Στο μεταξύ, χτες, ο Κούρδος διοικητής των δυνάμεων ασφαλείας, Πεσμεργκά, Σίρκο Φατίχ, και άλλοι οκτώ μαχητές, σκοτώθηκαν το πρωί στη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων νοτίως του Κιρκούκ, μετά από επίθεση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) στην περιοχή.

Παράλληλα, τουλάχιστον 27 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στη διάρκεια βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας σε Βαγδάτη, Κιρκούκ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Στο δρόμο της ανεργίας αναμένεται να βρεθούν ως τα μέσα Μάρτη περίπου 2.000 εργαζόμενοι στη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ «TESCO», καθώς χτες ανακοινώθηκε το κλείσιμο 43 υποκαταστημάτων της εταιρείας σε βρετανικές πόλεις όπως το Ντόνκαστερ, το Τσάταμ, το Εδιμβούργο και το Σαουθάμπτον και η ματαίωση σχεδίων για το άνοιγμα άλλων 49 καινούριων υποκαταστημάτων του ομίλου.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε χτες στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής σε σιιτικό τέμενος στην πόλη Σικαρπούρ στο Νότιο Πακιστάν. Διεθνή ΜΜΕ, όπως το BBC, έκαναν λόγο για 31 νεκρούς, ωστόσο η πακιστανική εφημερίδα «Αυγή» αναφερόταν σε τουλάχιστον 49 ανθρώπους που σκοτώθηκαν. Μήνυμα καταδίκης έστειλε ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, ενώ το περιστατικό «ξύπνησε» μνήμες από την πολύνεκρη επίθεση που το Δεκέμβρη κόστισε τη ζωή σε πάνω από 130 μαθητές στην Πεσαβάρ.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Δημοσιεύματα ΜΜΕ, όπως ο «Γκάρντιαν» και το «Μπλούμπεργκ», αναφέρουν ότι οι πιλότοι της πτήσης της «AirAsia», που έπεσε στη θάλασσα της Ιάβα στα τέλη Δεκέμβρη, είχαν αποσυνδέσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πτήσης στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την έκτακτη κατάσταση. Το «Μπλούμπεργκ», επικαλούμενο ανώνυμες πηγές «που γνωρίζουν τα της έρευνας», μετέδωσε ότι οι πιλότοι είχαν απενεργοποιήσει το σύστημα προστασίας αφού επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν μία σειρά από προειδοποιητικά σήματα που είχε εκπέμψει.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση που σημειώθηκε χτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, προκαλώντας το θάνατο τριών Αμερικανών και ενός Αφγανού. Ενα τμήμα του αεροδρομίου της πρωτεύουσας λειτουργεί ως αεροπορική βάση του NATO. Αρχικά, εκπρόσωποι του Πενταγώνου δήλωσαν ανώνυμα ότι ένα στέλεχος των αφγανικών υπηρεσιών ασφαλείας άνοιξε πυρ εναντίον των Αμερικανών.

ΡΩΜΗ.-- Λευκό ψήφισαν πάνω από τους μισούς εκλέκτορες που πήραν χτες μέρος στην πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Ιταλίας. Ο πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι στον τέταρτο γύρο της διαδικασίας, που θα γίνει την Κυριακή, θα μπορέσει να εκλεγεί ο 73χρονος δικαστής Σέρτζιο Ματαρέλα, τον οποίο στηρίζει και το κυβερνών κόμμα PD.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ενάμιση μήνα πριν τις πρόωρες ισραηλινές εκλογές της 17ης Μάρτη, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου φρόντισε χτες να ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει ακόμη 430 νέες κατοικίες για Εβραίους εποίκους στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, αγνοώντας επιδεικτικά τις παλαιστινιακές και διεθνείς αντιδράσεις.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Μασούτα, αποφάσισε χτες την (υπό όρους) αποφυλάκιση του Ευγένιου ντε Κοκ, του διαβόητου ρατσιστή - εκτελεστή του Απαρτχάιντ, υπεύθυνου για απαγωγές, βασανιστήρια και δολοφονίες δεκάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Είχε καταδικαστεί το 1996 σε ποινές δύο φορές ισόβιας κάθειρξης και 212 χρόνια φυλακή για 89 εγκλήματα και αδικήματα που διέπραξε όταν ήταν επικεφαλής ενός τάγματος θανάτου του ρατσιστικού καθεστώτος.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Με 62 ψήφους υπέρ και 36 κατά, η Γερουσία ενέκρινε χτες διακομματικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία του αμερικανο-καναδικού αγωγού πετρελαίου XL (έργο κόστους άνω των 8 δισ. δολαρίων), με στόχο τη μεταφορά πετρελαίου από το Βόρειο Καναδά ως τις ακτές των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού, παρά τις απειλές του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για την άσκηση βέτο.

ΣΟΦΙΑ.-- Πέθανε χτες, σε ηλικία 79 ετών, ο Ζέλιου Ζέλεφ, που διετέλεσε πρόεδρος της Βουλγαρίας από το 1990 έως το 1997. Ηταν μέλος του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος αλλά διαγράφηκε για πολιτικούς λόγους το 1965.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Ο 90χρονος Ζιμπαμπουέζος Πρόεδρος, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, εξελέγη χτες νέος πρόεδρος της 54μελούς Αφρικανικής Ενωσης, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Μαλινέζο ομόλογό του, Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πολύνεκρη επίθεση στο Σινά

ΚΑΪΡΟ.--

Σοβαρό πλήγμα στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας προκαλεί το προχτεσινοβραδινό καλά συντονισμένο μπαράζ εκρήξεων και επιθέσεων ισλαμιστών ενόπλων στη βόρεια Χερσόνησο του Σινά με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 32 ατόμων (εκ των οποίων οι 25 στρατιώτες και ένας αστυνομικός) και τον τραυματισμό αρκετών ακόμα.

Η τακτική των σκληρών αντιτρομοκρατικών μέτρων και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο Σινά φαίνεται πως δεν εμπόδισε τελικά τους δράστες να προχωρήσουν στις επιθέσεις, αναγκάζοντας τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να διακόψει εσπευσμένως την επίσκεψή του στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, όπου επρόκειτο να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης.

Την ευθύνη των επιθέσεων - που έγιναν συντονισμένα και με διαφορά λίγων λεπτών, κυρίως σε αστυνομικά τμήματα, μία στρατιωτική βάση και κτίρια των υπηρεσιών Ασφαλείας, σε τουλάχιστον τρεις πόλεις της βόρειας Χερσονήσου του Σινά - ανέλαβε αιγυπτιακή ένοπλη οργάνωση ισλαμιστών γνωστή ως «Ansar Beit al-Maqdis», που υποστηρίζει το «Ισλαμικό Κράτος» σε Συρία και Ιράκ. Παρά την ανάληψη ευθύνης, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού Αχμέντ Σαμίρ επέρριψε την ευθύνη για την «ενορχήστρωση της επίθεσης» στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», ενώ η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυβέρνηση του Προέδρου Σίσι «για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής στην Αίγυπτο».

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του καταδικάζει την επίθεση και σημειώνει: «Διαβεβαιώνουμε για ακόμα μία φορά τον φίλο αιγυπτιακό λαό και την αιγυπτιακή Κυβέρνηση, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερός υποστηρικτής της Αιγύπτου, η οποία είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας για όλη την Ανατολική Μεσόγειο και τον αραβικό κόσμο. Επισημαίνουμε, τέλος, τη σημασία που έχει η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά για όλους τους Χριστιανούς. Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι οι τοπικές αρχές θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν διαρκή μέριμνα για την προστασία της Μονής».

Αναγκαία διόρθωση

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας μας (29 Γενάρη, σελ. 19) για την ανακοίνωση που εξέδωσε η «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία» με αφορμή το μακελειό στο Παρίσι, γράφτηκε ότι η ανακοίνωση αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ΕΕ «περί τρίτης χώρας» αντί για το σωστό που είναι το «πρόγραμμα ΤRΙΤΟΝ» της ΕΕ. Πρόκειται για ένα από τα προγράμματα της FRONTEX για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ. Το συγκεκριμένο αφορά κυρίως τη θαλάσσια περιοχή που ανήκει στην Ιταλία και μέρος της αντίστοιχης της Μάλτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ