ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 2001
Σελ. /40
«ΣΥΝΔΡΟΜΟ» ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Αποστολή και διεξοδική έρευνα της ΠΟΥ στο Κοσσυφοπέδιο

Associated Press

ΓΕΝΕΥΗ.-

Τετραμελή αποστολή εμπειρογνωμόνων στέλνει τη Δευτέρα στο Κοσσυφοπέδιο η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) για να ερευνήσει τις επιπτώσεις στην υγεία του ντόπιου πληθυσμού από τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου αλλά και «άλλων παραγόντων επιβλαβών για το περιβάλλον και την υγεία». Το ίδιο 24ωρο, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ζητεί από το ΝΑΤΟ να προστατεύσει την αξιοπιστία του, δίνοντας λεπτομερείς εξηγήσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς περί ακίνδυνων στοιχείων πλουτωνίου στα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου... Ποιος είπε πως ο σάλος, που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη, γύρω από το λεγόμενο σύνδρομο των Βαλκανίων θα ξεπεραστεί, αν όχι σύντομα, «ανώδυνα»;

Η ΠΟΥ ερευνά τις αιτίες που προκαλούν Κοσσοβάρους ασθενείς...

Διάρκεια μίας μόλις βδομάδας θα έχει η αποστολή της τετραμελούς ομάδας ειδικών επιστημόνων που στέλνει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας στο Κοσσυφοπέδιο με σκοπό τη διενέργεια έρευνας για τις επιπτώσεις της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην υγεία του ντόπιου πληθυσμού.

«Ο σκοπός της αποστολής είναι να διαπιστώσει την κατάσταση του συστήματος δημόσιας υγείας στο Κοσσυφοπέδιο και εάν υπάρχει οποιαδήποτε αύξηση σε κρούσματα καρκίνου, τερατογενέσεις αλλά και άλλες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Δε θα ερευνηθούν μόνον οι επιπτώσεις της χρήσης απεμπλουτισμένου ουρανίου, αλλά και άλλες πιθανές αιτίες για την κακή κατάσταση της υγείας του πληθυσμού» δήλωσε ο Δρ Μάικ Ρεπατσόλι, συντονιστής της ΠΟΥ για την υγεία και το περιβάλλον. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ομάδα θα προσπαθήσει να καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης για επόμενες αποστολές, ώστε να ενισχυθεί η υποδομή τού εκεί συστήματος υγείας και να διενεργηθούν περαιτέρω μελέτες στον ντόπιο πληθυσμό που έχει εκτεθεί σε απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Μετά το τέλος της αποστολής της ομάδας των ειδικών της ΠΟΥ θα υποβληθεί συμβουλευτική έκθεση στην αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία θα προτείνει βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ενημέρωση του ντόπιου πληθυσμού, τον καθαρισμό του περιβάλλοντος από στοιχεία μόλυνσης και τη βελτίωση του συστήματος υγείας.

Η Πορτογαλία (προ)καλεί το ΝΑΤΟ να φανεί αξιόπιστο

«Το ΝΑΤΟ πρέπει σύντομα να στηρίξει με στοιχεία τους ισχυρισμούς ότι τα ίχνη πλουτωνίου στα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου δε δημιουργούν κινδύνους για την υγεία των στρατιωτών και του ντόπιου πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο, επειδή κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αξιοπιστία του».

Αυτό καταγράφεται σε επιστολή του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Γκουτιέρες, προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, στην οποία ζητείται να δοθούν πλήρεις εξηγήσεις για το πού και το γιατί χρησιμοποιήθηκαν τέτοια πυρομαχικά. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στην ίδια επιστολή, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας προειδοποιεί πως εάν δε δοθούν πλήρεις εξηγήσεις για το κατά πόσο «ακίνδυνα» είναι τα ίχνη πλουτωνίου στα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου, τότε «ενδεχομένως να προκληθεί περαιτέρω ένταση στην κοινή γνώμη».

Το ίδιο 24ωρο και μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό διπλωμάτη στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ ανακοίνωσε πως «σε διάφορες περιπτώσεις» οι Αμερικανοί στρατιώτες έκαναν χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου στη διάρκεια γυμνασίων της δεκαετίας του '80 σε περιοχές της Γερμανίας, όπως Φούλντα και Λαμπερχάιμ (δυτικά), Σβάινφουρτ και Γκράφενβερ (νότια).

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού Πενταγώνου, Ντέφλερ Πουχλ, δήλωσε πως το υπουργείο Αμυνας περιμένει να λάβει σύντομα «και άλλους νέους φακέλους» αναφορικά με το ζήτημα της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου... Ο Πουχλ επιβεβαίωσε επίσης πως μία τουλάχιστον γερμανική εταιρία παραγωγής όπλων έκανε δοκιμές βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου στη χώρα στις αρχές της δεκαετίας του '70.

Και ενώ οι Δυτικοευρωπαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν άλλοι διακριτικά και άλλοι όχι τη στάση του ΝΑΤΟ πάνω στο λεγόμενο «σύνδρομο των Βαλκανίων», ο πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψής του στη Βοσνία, παρότρυνε τον ΟΗΕ να χειριστεί ως έγκλημα πολέμου τη χρήση ΝΑΤΟικών όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά της χώρας του.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
«Βρώμικα» τα επιτεύγματα της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση για τη σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου 

Βάρβαρες στρατιωτικές επεμβάσεις στο όνομα της ειρήνης, βρώμικες «ειρηνευτικές» συνθήκες που υπογράφτηκαν manu military, ακολουθούμενες από βρώμικες και ύποπτες χρηματοδοτικές «βοήθειες» για την «αποκατάσταση της ειρήνης»: αυτά είναι τα επιτεύγματα που έχει να επιδείξει η ΕΕ στις περιπτώσεις της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, του Κοσσυφοπεδίου και ευρύτερα των Βαλκανίων, που ταλανίζονται χρόνια τώρα από τα τεράστια στρατιωτικά - πολιτικά, ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και παιχνίδια που παίζονται στην περιοχή.

Η έκθεση του Κοινοβουλίου είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τον τρόπο διαχείρισης των παραπάνω χρηματοδοτήσεων και καταδεικνύει την ανεξέλεγκτη και αδιαφανή διασπάθιση των χρημάτων των φορολογουμένων πολιτών της ΕΕ, που αξιοποιούνται, παρά τις «ανθρωπιστικές και ειρηνευτικές» διακηρύξεις, για τη σταθεροποίηση της διείσδυσης των μεγάλων συμφερόντων της ΕΕ στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο της Βοσνίας. Οι λέξεις «κακοδιαχείριση», «καθυστερήσεις», «καθυστερημένες πληρωμές», «επιδοτήσεις εκατομμυρίων ECU για μη εγκεκριμένο εξοπλισμό», «διασπαθίσεις και αντικανονικότητες», επαναλαμβάνονται πολλές φορές στην έκθεση Στάες και τις εκτιμήσεις. Περιγράφουν με τα πιο χαρακτηριστικά, μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί και αποκαλύπτουν τη μεγάλη υποκρισία περί «βοήθειας υπέρ της κοινωνίας των πολιτών» και «αποκατάστασης της δημοκρατίας». Τι πιο χαρακτηριστικό να αναφέρουμε από την ίδια την επισήμανση της έκθεσης, περί «σύγχυσης συμφερόντων» στο ίδιο το γραφείο του Υπατου Εκπροσώπου;

Εμάς δε μας εκπλήσσει, κυρία Πρόεδρε, το γεγονός ότι δεν μπορούν και δε θέλουν να παίξουν ρόλο ειρηνοποιού αυτοί που «προωθούν» την ειρήνη με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή. Δε μας εκπλήσσει που ο πακτωλός κονδυλίων διασπαθίζεται από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που δημιούργησαν, καλλιέργησαν και υποδαύλισαν τους αλληλοσπαραγμούς των λαών, καθώς και από τους υπαλλήλους - υπηρέτες αυτών των συμφερόντων, όπως ο διαβόητος κύριος Κουσνέρ.

Μας εκπλήσσει όμως η κυνικότητα και η υποκρισία των ιθυνόντων, που συνεχίζουν να μιλούν ακόμη για προσπάθειες «εξυγίανσης» και βελτίωσης των διαδικασιών απορρόφησης των κονδυλίων και αποκατάστασης του κράτους δικαίου. Ο απολογισμός που κάνει η στυγνή πραγματικότητα δεν αφήνει περιθώρια ούτε για αμφιβολίες, ούτε πολύ περισσότερο για εφησυχασμό. Οι λαοί δεν είναι λογαριασμοί, οι συνειδήσεις τους δεν εξαγοράζονται και όσο και αν προσπαθείτε να εξωραΐσετε την πραγματικότητα, θα τους βρείτε αντιμέτωπους.

Δε θα υπερψηφίσουμε την έκθεση Στάες γιατί η γενικότερή της αντίληψη είναι... απεμπλουτισμένη από κάθε ιδέα αντίστασης στην ιμπεριαλιστική και η μοναδική της ανησυχία είναι πώς αυτή θα εξωραϊστεί για να γίνει πιο εύπεπτη από τους λαούς.

ΚΚΕ
Να σταματήσει το πήγαινε - έλα των ΝΑΤΟικών φορτίων στη Θεσσαλονίκη

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του Κόμματος, στη Βουλή

Για τους κινδύνους που δημιουργούνται από τη διέλευση στρατιωτικών φορτίων και στρατευμάτων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης από και προς την περιοχή της Γιουγκοσλαβίας, κάνει λόγο Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Εθνικής Αμυνας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης. Πιο συγκεκριμένα, οι ερωτώντες βουλευτές στην Ερώτησή τους παρατηρούν:

«Είναι γνωστό ότι από το 1999 το λιμάνι της Θεσ/νίκης έγινε ο κύριος δρόμος από όπου πέρασαν τα δολοφονικά στρατεύματα και όπλα του ΝΑΤΟ που έσπειραν το θάνατο και την καταστροφή. Και μετά τη λήξη των βομβαρδισμών πηγαινοέρχονται στρατιωτικές φάλαγγες από περιοχές που μολύνθηκαν από ραδιενεργά κατάλοιπα, χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος των φορτίων που διακινούνται και κανένας έλεγχος για ραδιενεργά κατάλοιπα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί:

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τον έλεγχο αυτών των φορτίων καθώς και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι;
  • Αν θα προχωρήσει στον αναγκαίο επιστημονικό έλεγχο της περιοχής του λιμανιού ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους εργαζόμενους και το λαό της Θεσ/νίκης;
  • Αν θα σταματήσει έστω τώρα κάθε προσέγγιση στρατιωτικών φορτίων και στρατευμάτων στο λιμάνι από και προς την περιοχή της Γιουγκοσλαβίας;».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ