Σάββατο 20 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
«Βρώμικα» τα επιτεύγματα της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση για τη σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου 

Βάρβαρες στρατιωτικές επεμβάσεις στο όνομα της ειρήνης, βρώμικες «ειρηνευτικές» συνθήκες που υπογράφτηκαν manu military, ακολουθούμενες από βρώμικες και ύποπτες χρηματοδοτικές «βοήθειες» για την «αποκατάσταση της ειρήνης»: αυτά είναι τα επιτεύγματα που έχει να επιδείξει η ΕΕ στις περιπτώσεις της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, του Κοσσυφοπεδίου και ευρύτερα των Βαλκανίων, που ταλανίζονται χρόνια τώρα από τα τεράστια στρατιωτικά - πολιτικά, ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και παιχνίδια που παίζονται στην περιοχή.

Η έκθεση του Κοινοβουλίου είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τον τρόπο διαχείρισης των παραπάνω χρηματοδοτήσεων και καταδεικνύει την ανεξέλεγκτη και αδιαφανή διασπάθιση των χρημάτων των φορολογουμένων πολιτών της ΕΕ, που αξιοποιούνται, παρά τις «ανθρωπιστικές και ειρηνευτικές» διακηρύξεις, για τη σταθεροποίηση της διείσδυσης των μεγάλων συμφερόντων της ΕΕ στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο της Βοσνίας. Οι λέξεις «κακοδιαχείριση», «καθυστερήσεις», «καθυστερημένες πληρωμές», «επιδοτήσεις εκατομμυρίων ECU για μη εγκεκριμένο εξοπλισμό», «διασπαθίσεις και αντικανονικότητες», επαναλαμβάνονται πολλές φορές στην έκθεση Στάες και τις εκτιμήσεις. Περιγράφουν με τα πιο χαρακτηριστικά, μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί και αποκαλύπτουν τη μεγάλη υποκρισία περί «βοήθειας υπέρ της κοινωνίας των πολιτών» και «αποκατάστασης της δημοκρατίας». Τι πιο χαρακτηριστικό να αναφέρουμε από την ίδια την επισήμανση της έκθεσης, περί «σύγχυσης συμφερόντων» στο ίδιο το γραφείο του Υπατου Εκπροσώπου;

Εμάς δε μας εκπλήσσει, κυρία Πρόεδρε, το γεγονός ότι δεν μπορούν και δε θέλουν να παίξουν ρόλο ειρηνοποιού αυτοί που «προωθούν» την ειρήνη με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή. Δε μας εκπλήσσει που ο πακτωλός κονδυλίων διασπαθίζεται από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που δημιούργησαν, καλλιέργησαν και υποδαύλισαν τους αλληλοσπαραγμούς των λαών, καθώς και από τους υπαλλήλους - υπηρέτες αυτών των συμφερόντων, όπως ο διαβόητος κύριος Κουσνέρ.

Μας εκπλήσσει όμως η κυνικότητα και η υποκρισία των ιθυνόντων, που συνεχίζουν να μιλούν ακόμη για προσπάθειες «εξυγίανσης» και βελτίωσης των διαδικασιών απορρόφησης των κονδυλίων και αποκατάστασης του κράτους δικαίου. Ο απολογισμός που κάνει η στυγνή πραγματικότητα δεν αφήνει περιθώρια ούτε για αμφιβολίες, ούτε πολύ περισσότερο για εφησυχασμό. Οι λαοί δεν είναι λογαριασμοί, οι συνειδήσεις τους δεν εξαγοράζονται και όσο και αν προσπαθείτε να εξωραΐσετε την πραγματικότητα, θα τους βρείτε αντιμέτωπους.

Δε θα υπερψηφίσουμε την έκθεση Στάες γιατί η γενικότερή της αντίληψη είναι... απεμπλουτισμένη από κάθε ιδέα αντίστασης στην ιμπεριαλιστική και η μοναδική της ανησυχία είναι πώς αυτή θα εξωραϊστεί για να γίνει πιο εύπεπτη από τους λαούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ