Σάββατο 20 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Εκβιάζει και τρομοκρατεί η κυβέρνηση
  •  Με κυρώσεις απείλησε η Β. Παπανδρέου τους εργαζόμενους που δε θα υποβάλουν τη δήλωση της ντροπής! 
  • Αντίθετη η  ΑΔΕΔΥ, που στηρίζει με κάθε μέσο όσους δεν πειθαρχήσουν στο αυταρχικό μέτρο

Την τρομοκρατία και τον εκβιασμό επιστρατεύει η κυβέρνηση προκειμένου να καταφέρει να επιβάλει το αυταρχικό και προσβλητικό μέτρο της υποβολής «πόθεν έσχες» από τους δημόσιους υπάλληλους. Η επιμονή της κυβέρνησης για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου συνδέεται με την προσπάθειά της να επιβάλει τις γενικότερες νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση, οι οποίες πλήττουν και τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.

Η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β. Παπανδρέου, μετά τις αντιδράσεις αρκετών συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες προτρέπουν τα μέλη τους να μην υποβάλουν τη δήλωση «πόθεν έσχες», που ουσιαστικά συνιστά ατομικό φακέλωμα, προχώρησε χτες σε επίδειξη πυγμής και απείλησε τους εργαζόμενους με επιβολή κυρώσεων, οι οποίες, με βάση το έκτρωμα του υπαλληλικού κώδικα, μπορούν να φθάσουν μέχρι και την απόλυση! Σε δηλώσεις της χτες η υπουργός τόνισε ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να μην εφαρμόσουν το νόμο, διαφορετικά αντιμετωπίζουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις», οι οποίες ξεκινούν από την απλή επίπληξη και φτάνουν μέχρι την απόλυση από την υπηρεσία! Ταυτόχρονα επιχείρησε να διασπάσει τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι δε θα παρασυρθούν από την ΑΔΕΔΥ, διότι αυτοί θα υποστούν τις κυρώσεις»(!) και απαίτησε να υποβάλουν τις δηλώσεις μέχρι τις 25 Γενάρη. Προσπάθησε επίσης να φέρει σε αντιπαράθεση τους εργαζόμενους στο δημόσιο με τους άλλους εργαζόμενους, ισχυριζόμενη ότι το «πόθεν έσχες» αποτελεί «καθολικό αίτημα των Ελλήνων»(!) και οι καθυστερημένες αιτιάσεις της ΑΔΕΔΥ και των άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων «αποτελούν αστήρικτα προσχήματα που δεν πείθουν τους Ελληνες πολίτες»! Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις απόλυτα δικαιολογημένες ανησυχίες των εργαζομένων για χρήση του «πόθεν έσχες» σε «αλλότριους» και αντεργατικούς σκοπούς, επικαλέστηκε την απάντηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, σύμφωνα με την οποία δεν παραβιάζεται το απόρρητο.

Ταυτόχρονα η υπουργός δεν έκρυψε τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων θα αρχίσει «δειγματοληπτικός έλεγχος» ανά υπηρεσία από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης! Με άλλα λόγια, η υπουργός επιβεβαιώνει ότι οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» κάθε άλλο παρά απόρρητες είναι και θα χρησιμοποιηθούν για δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος των υπαλλήλων. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι αυτή η χρησιμοποίηση των δηλώσεων έρχεται σε αντίθεση με τη γνωμάτευση της Επιτροπής Δαφέρμου, η οποία ορίζει σαφώς ότι «σκοπός της επεξεργασίας των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης πρέπει να είναι αποκλειστικά η διαπίστωση ποινικού αδικήματος ή πειθαρχικού παραπτώματος». Αντίθετα, η κυβέρνηση τις «προσφέρει» όλες στους ελεγκτές - όργανά της για να επιτύχει τις αντεργατικές επιδιώξεις της.

ΑΔΕΔΥ: Στηρίζουμε όσους δεν υποβάλουν

Από την πλευρά της η πλειοψηφία ΑΔΕΔΥ, έστω και καθυστερημένα και κάτω από την αγανάκτηση που υπάρχει στους εργαζόμενους, αποφάσισε να στηρίξει τους εργαζόμενους που δε θα υποβάλουν τη δήλωση της ντροπής. Σε ανακοίνωσή της καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει τον τρόπο και την έκταση εφαρμογής του μέτρου και δηλώνει ότι «θα στηρίξει, με όποιο συνδικαλιστικό και νομικό μέσο διαθέτει, τους εργαζόμενους που θα επιλέξουν να μην υποβάλουν δήλωση και ειδικότερα αυτούς των κατηγοριών και καθηκόντων που δεν εμπλέκονται με οικονομικά αντικείμενα». Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι ελέγχεται η συνταγματικότητα των σχετικών ρυθμίσεων για το «πόθεν έσχες» και άρα και «η νομιμότητα των πειθαρχικών ποινών που συνεπάγεται η μη υποβολή δήλωσης». Παράλληλα θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια για να προσβάλει τις σχετικές ρυθμίσεις. Επιπλέον, η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι η γενικευμένη και καθολική εφαρμογή του μέτρου γίνεται με προσβλητικό και διάτρητο τρόπο, που έχει ως αποτέλεσμα οι δημόσιοι υπάλληλοι να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Σημειώνεται ότι μια σειρά ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, Διοικητικοί ΑΕΙ κ.ά.) έχουν πάρει αποφάσεις με τις οποίες καλούν τα μέλη τους να μην καταθέσουν τη δήλωση «πόθεν έσχες».

ΕΣΑΚ Δημοσίου: Κανείς να μη συμπληρώσει το έντυπο

Η ΕΣΑΚ - Δημοσίου που από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει και αντιδράσει στο «πόθεν έσχες», υπογραμμίζει ότι δεν υφίσταται λόγος για υποβολή του γιατί τα περιουσιακά στοιχεία του συνόλου σχεδόν των υπαλλήλων καταγράφονται στη φορολογική τους δήλωση. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις που υπάρχουν αφορούν στελέχη σε ορισμένες υπηρεσίες και επιτροπές που διεκπεραιώνουν πράξεις οικονομικού περιεχομένου, τα οποία όμως διορίζει η ίδια η κυβέρνηση και άρα «αυτή μόνο ξέρει». Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η υποβολή των δηλώσεων (στον προϊστάμενο της διεύθυνσης διοικητικού) είναι προφανές ότι παραβιάζει εξόφθαλμα το απόρρητο. Ετσι, η δήλωση «πόθεν έσχες» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκβιασμό ή δυσμενή μεταχείριση του εργαζόμενου. Στη βάση αυτή καλεί τους εργαζόμενους να μη συμπληρώσουν τα έντυπα του «πόθεν έσχες» που έχουν μοιράσει το υπουργείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ