Σάββατο 20 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Τι θα κάνετε με τη βάση του Αραξου;

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την περίεργη κινητικότητα  των Αμερικανών στη βάση

Ερώτηση για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, αναφορικά με τις δραστηριότητες της βάσης του Αραξου σχετικά με τα πυρηνικά, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Παναγιώτης Κοσιώνης και Ορέστης Κολοζώφ. Συγκεκριμένα οι ερωτώντες βουλευτές σημειώνουν:

«Το βράδυ της Τρίτης 16 Γενάρη παρουσιάστηκε έντονη και περίεργη κινητικότητα των Αμερικανών στη Βάση του Αραξου. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν κατ' αρχήν σε φιλοκυβερνητικές αθηναϊκές εφημερίδες έγινε γνωστό ότι μεταφέρθηκαν από Ελληνες σμηνίτες και Αμερικανούς τουλάχιστον 11 πυρηνικές βόμβες μεγάλης ισχύος που ήταν αποθηκευμένες στη βάση.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα η όλη κινητικότητα έχει σχέση με την επέκταση της Βάσης του Αραξου, εντός της 116 Πτέρυγας Μάχης, το δε περιεχόμενο των κινήσεώς τους δεν ήταν γνωστό ούτε στον Ελληνα διοικητή της Βάσης, παρά μόνο σε Αμερικανούς αξιωματικούς.

Οι πληροφορίες αυτές, από τη στιγμή που δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική ενημέρωση, δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες αν πρόκειται για οριστική απομάκρυνση όλων των διαθέσιμων πυρηνικών βομβών που διατηρούν στη βάση οι Αμερικανοί ή για κίνηση που εντάσσεται σε ανανέωση του πυρηνικού οπλοστασίου των Αμερικανών. Επιπλέον έντονη είναι η ανησυχία στους κατοίκους της Πελοποννήσου - και όχι μόνο - για το μέγεθος της μόλυνσης από ραδιενέργεια τόσο στην περιοχή τοποθέτησης των πυρηνικών όσο και ευρύτερα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

  • Αν οι κινήσεις των Αμερικανών είχαν σχέση με τη μεταφορά πυρηνικών ή την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της υπάρχουσας βάσης;
  • Αν προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να απαλλάξει τον ελληνικό λαό από τον εφιάλτη ενός ραδιενεργού - πυρηνικού ολέθρου, κλείνοντας τη Βάση του Αραξου και παίρνοντας μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος.
  • Υπάρχουν στη χώρα μας αποθηκευμένα άλλα πυρηνικά και τι θα κάνει η κυβέρνηση για την απομάκρυνσή τους»;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ