Σάββατο 20 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Περιμένοντας τις εντολές

«Ακίνητη» η ελληνική εξωτερική πολιτική, αναμένει τα πρώτα «νεύματα» του νέου πλανητάρχη προκειμένου να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του. Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν κινείται τίποτε και, όπως έχει δηλώσει ο Γ. Παπανδρέου, προτεραιότητα του υπουργείου για τη νέα χρονιά είναι η διαμόρφωση της σχέσης με τη νέα διοίκηση.

Ως πρώτη επαφή με τη νέα αμερικανική διοίκηση, η ελληνική κυβέρνηση προβάλλει τις τυπικές επιστολές, με τις οποίες ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο υπουργός Εξωτερικών ευχαριστούν τον πρωθυπουργό και τον Γ. Παπανδρέου, αντίστοιχα, για τις τυπικές επιστολές συγχαρητηρίων που τους απέστειλαν.

Σε αυτές τις επιστολές ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, διέκρινε «θερμό λόγο, έτσι όπως περιέχεται στην επιστολή αυτή», και σημείωσε: «Πιστεύουμε ότι αποτελεί την καλύτερη εισαγωγή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε αυτή τη νέα περίοδο, μετά τις πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ. Οι δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κινούνται μέσα στο πνεύμα της πολιτικής που όλοι έχουμε δεχτεί για το Κυπριακό. Μιλούμε όλοι για μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία. Αυτό επιβεβαιώνει ότι και οι ΗΠΑ παραμένουν στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει αποφασιστεί από τον ΟΗΕ για την αντιμετώπιση και επίλυση του κυπριακού θέματος».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Κ. Πάουελ προς τον Γ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κύριε υπουργέ,

Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την ευγενική συγχαρητήρια επιστολή σας. Αποτελεί τιμή μου το γεγονός ότι επιλέχθηκα από τον εκλεγμένο Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, ως νέος υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ. Προσβλέπω να συνεργαστώ μαζί σας σε μια στενή και συνεχή βάση για την περαιτέρω ενίσχυση των ισχυρών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί εδώ και χρόνια ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελληνική Δημοκρατία.

Με τις καλύτερες ευχές

Κόλιν Πάουελ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ