ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Θα βρει το «μπελά» του γιατί είπε την αλήθεια;

Μετά την απειλή της προέδρου του Εφετείου ότι θα δικαστεί για ψευδορκία, διατάχθηκε και έρευνα από την υπηρεσία του για την κατάθεση του αστυνομικού στη δίκη αγροτών στη Λάρισα!

Τον «μπελά» του κινδυνεύει να βρει ο αστυνομικός που στην προχτεσινή δίκη αγροτών στο Εφετείο της Λάρισας είπε την αλήθεια, καταθέτοντας ότι ο ίδιος, αν και υπέγραψε στη μηνυτήρια αναφορά για την παραπομπή των κατηγορουμένων, δε γνώριζε για την υπόθεση αφού δεν ήταν στο χώρο της συγκεκριμένης αγροτικής κινητοποίησης, για τη συμμετοχή τους στην οποία δικάζονταν οι Καρδιτσιώτες αγρότες. Πριν ακόμα τελειώσει η δίκη, ο αστυνομικός - που συνομιλώντας με τη συνείδησή του τόλμησε να πει την αλήθεια μέσα στο δικαστήριο - άρχισε να δέχεται σφοδρή επίθεση. Πρώτη στράφηκε εναντίον του η πρόεδρος του Εφετείου, Ευαγγελία Κατσανεβάκη, ζητώντας του εξηγήσεις για όσα κατέθεσε κι απειλώντας τον ότι θα δικαστεί για ψευδορκία, ενώ του υπενθύμισε ότι αμφότεροι υπηρετούν το κράτος. Μάλιστα, ο αστυνομικός παρέμεινε στο δικαστήριο - λες και ήταν κρατούμενος και υπόδικος - μέχρι να τελειώσουν όλες οι δίκες. Φαίνεται ότι η πρόεδρος του Εφετείου - η οποία, ας σημειωθεί, προκάλεσε το ακροατήριο όταν, απαντώντας στους κατηγορούμενους που υποστήριξαν πως αναγκάστηκαν να βγουν στους δρόμους του αγώνα διότι αντιμετώπιζαν πρόβλημα επιβίωσης εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, είπε ότι αν κάποιος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα μπορεί ν' αυτοκτονεί, ή να καίει το σπίτι του, αλλά δε δικαιούται ν' αγωνίζεται αποκλείοντας τους δρόμους! - οργίστηκε από την κατάθεση αλήθειας του αστυνομικού, εκτός των άλλων και γιατί, όπως η ίδια ακούστηκε να λέει, οι κατηγορούμενοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την κατάθεση για να ισχυριστούν ότι αδίκως καταδικάστηκαν.

Ομως, τα «βάσανα» του αστυνομικού δε φαίνεται να τελείωσαν στο δικαστήριο. Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, η Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας, στην οποία ανήκει ο αστυνομικός, διέταξε να γίνει προκαταρκτική έρευνα - την οποία, μάλλον, θ' ακολουθήσει και ΕΔΕ - σχετικά με την κατάθεσή του! Και γεννάται το ερώτημα: Τι ακριβώς θα ερευνήσει η Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας; Ο αστυνομικός κατέθεσε ενόρκως ενώπιον του ακροατηρίου κι επομένως είναι γνωστό τι είπε. Ο ισχυρισμός ότι η έρευνα γίνεται επειδή έγραψε για την υπόθεση ο Τύπος και για να διακριβωθεί πότε έλεγε την αλήθεια ο αστυνομικός - όταν υπέγραφε στη μηνυτήρια αναφορά, ή όταν κατέθετε στο δικαστήριο; - απευθύνεται προς αφελείς. Και βεβαίως, γεννάται και το ερώτημα αν η διεξαγωγή της έρευνας είναι πρωτοβουλία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας, ή οφείλεται σε άνωθεν εντολή.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόκειται για μια επιχείρηση τρομοκράτησης και του συγκεκριμένου αστυνομικού, αλλά και γενικότερα όσων άλλων θα τολμούσαν να παραδειγματιστούν από αυτόν και να καταθέσουν την αλήθεια στο δικαστήριο. Διότι οι δίκες με κατηγορούμενους χιλιάδες αγωνιστές της αγροτιάς - μόνο και μόνο επειδή πήραν μέρος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, αγωνιζόμενοι για το ψωμί και για το δίκιο τους - συνεχίζονται στα «αγροτοδικεία» πολιτικής σκοπιμότητας και η κυβέρνηση δε θέλει να βρεθούν κι άλλοι που θα μετατραπούν από διατεταγμένοι μάρτυρες κατηγορίας, σε καταθέτες της αλήθειας...

ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΕΤΡΟΛΑ
Συναγερμός στο Θριάσιο για το νέο «Σεβέζο»

Η κυβέρνηση υπέγραψε την έγκριση των επεκτάσεων του Λάτση

Συναγερμός έχει σημάνει από χτες για τους κατοίκους του Θριάσιου Πεδίου και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου Αττικής, μετά την αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση υπέγραψε την άδεια για την, κατά παρέκκλιση από τη νομοθεσία, γιγάντωση της ΠΕΤΡΟΛΑ, δημιουργώντας ουσιαστικά μέσα στην καρδιά της Αττικής μια πυριτιδαποθήκη ρύπανσης και ανασφάλειας, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε ολοκαύτωμα παρόμοιο με αυτά της Μποπάλ και του Σεβέζο. Οι κάτοικοι και οι φορείς του Θριασίου, συσπειρωμένοι μέσα στην Επιτροπή Αγώνα, είναι πλέον αποφασισμένοι να καταφύγουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν ακόμη και σήμερα, προκειμένου να αποτρέψουν το έγκλημα αυτό, που υποθηκεύει για πάντα την υγεία τους, το περιβάλλον, αλλά και την ανάπτυξη της περιοχής.

Την αγανάκτηση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής προκάλεσε η κοροϊδία, που επιχειρεί η κυβέρνηση από την αρχή της βδομάδας, με αποκορύφωμα το γεγονός ότι χτες το απόγευμα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκης, κάλεσε την Επιτροπή Αγώνα στο γραφείο δήθεν για διάλογο, τη στιγμή που είναι ο πρώτος από τους συναρμόδιους υπουργούς ο οποίος έχει ήδη υπογράψει την άδεια για τις καταστροφικές επεκτάσεις! Ο υπουργός κατά τη συνάντηση που είχε μάλιστα με τους εκπροσώπους της Επιτροπής - βουλευτές, δημάρχους, κοινοτάρχες, νομαρχιακούς συμβούλους κ.ά. - δε δίστασε να παραδεχτεί ότι έχει υπογράψει τη συγκεκριμένη απόφαση. Επιχείρησε μάλιστα μια πρωτοφανή σκύλευση των νεκρών του σεισμού της Αθήνας, λέγοντας ανενδοίαστα ότι «αν είχε πάρει άδεια παρέκκλισης από το ΠΔ 84/84 η ΡΙΚΟΜΕΞ, δε θα σκοτώνονταν τόσοι άνθρωποι, γιατί θα έχτιζε νόμιμα τις εγκαταστάσεις»! Μάλιστα. Ο συγκεκριμένος υπουργός δε δίστασε ουσιαστικά να ρίξει τις ευθύνες για τις χάρτινες εγκαταστάσεις, που δημιούργησε η ασυδοσία του κεφαλαίου και έγιναν ο τάφος για δεκάδες αθώους ανθρώπους, στις κινητοποιήσεις των κατοίκων που ζητούν να τηρηθεί η νομιμότητα!

Οπως τόνισαν μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα, «ο υπουργός, με την αψυχολόγητη, πρωτοφανή και απροσχημάτιστη ενέργειά του, μετέτρεψε σε παρωδία το διάλογο, πριν καν αρχίσει. Λειτουργώντας ως υπουργός Ανάπτυξης της ΠΕΤΡΟΛΑ - όπως και σύσσωμη η κυβέρνηση - σπεύδει να προλάβει τις προθεσμίες για να προλάβει η ΠΕΤΡΟΛΑ να μπει στο Χρηματιστήριο μέχρι το τέλος του μήνα, έχοντας το χαρτί της "παρέκκλισης" στα χέρια της».

Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα η Επιτροπή Αγώνα και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής είχαν συνάντηση και με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, ο οποίος αν και τους δήλωσε ότι δεν έχει υπογράψει ακόμη, τους ανακοίνωσε απερίφραστα ότι συμφωνεί με το σκεπτικό του Λάτση πως πρόκειται για εκσυγχρονισμό κι όχι για επεκτάσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και η δική του υπογραφή είναι ζήτημα ημερών. Ο κυβερνητικός εμπαιγμός, δηλαδή, και η πλήρης αδιαφορία για την τύχη των κατοίκων μιας ολόκληρης περιοχής σ' όλο τους το μεγαλείο!

ΟΤΕ
Επονται νέες, «ευρωπαϊκές» αυξήσεις

Τις αυξήσεις που αποφάσισε πρόσφατα η διοίκηση του ΟΤΕ στα αστικά τιμολόγια, θα ακολουθήσουν κι άλλες. Η αστική μονάδα θα αυξηθεί μέχρι την τιμή της υπεραστικής. Στην ακρίβεια θα συμβάλει και η παροχή υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας από ιδιώτες, που δε θα ωφελήσει τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές του ΟΤΕ, ο μέσος όρος ενός πραγματικού λογαριασμού ανά δίμηνο, ήταν το 1996 5.856 δρχ,. για να εκτιναχτεί το 2000 στις 33.851. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί, με τις νέες αυξήσεις που θα ισχύσουν από Φλεβάρη - η αστική μονάδα στις 10,5 δρχ./λεπτό (αύξηση 16,7%) και πάγιο 2.800 δρχ./μήνα (αύξηση 16,7%). Θυμίζουμε ότι τα πέντε τελευταία χρόνια, το ποσό που πληρώνει κάποιος για ένα λεπτό αστικού τηλεφωνήματος αυξήθηκε κατά 250%.

Η διοίκηση του ΟΤΕ προσανατολίζεται στην ενιαία χρέωση για όλη την Ελλάδα, εξομοιώνοντας την αστική με την υπεραστική μονάδα και πραγματοποιώντας τις ανάλογες αυξήσεις. Από το φθινόπωρο θα έχουμε και νέα, πολλαπλάσια του πληθωρισμού αύξηση στην τιμή της αστικής μονάδας. Οι αυξήσεις θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς, με την είσοδο ιδιωτών και την παροχή από μέρους τους υπηρεσιών ενσύρματης σταθερής τηλεφωνίας.

Οι υπέρμαχοι της λεγόμενης απελευθέρωσης ισχυρίζονται ότι θα βοηθήσει στη μείωση των τιμολογίων. Η πραγματικότητα δείχνει άλλα: Στην 6η ετήσια έκθεση της ΕΕ για την πορεία της «απελευθέρωσης» των τηλεπικοινωνιών αναφέρεται ότι στο διάστημα Αύγουστος 1997 - Αύγουστος 2000, ο μέσος όρος δαπανών των εθνικών κλήσεων (αστικών και υπεραστικών), μειώθηκε κατά 9,5% για τους αστικούς χρήστες και κατά 20% για τους επιχειρηματίες.

Η ΕΕ εξυπνακίστικα αναφέρεται σε «δαπάνες» και όχι τιμές. Οι δαπάνες για τα λαϊκά στρώματα δε μειώνονται μόνο με μειώσεις τιμών, αλλά και με περικοπές δαπανών, λόγω μακρόχρονης, μονόπλευρης οικονομικής λιτότητας (η ελληνική περίπτωση είναι χαρακτηριστική). Πληρώνουν λιγότερα, επειδή αναγκάζονται να αγοράζουν λιγότερα, λόγω των πανάκριβων αστικών τιμολογίων που ισχύουν για τους οικιακούς χρήστες.

Δεν ισχύει το ίδιο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτοί δε μειώνουν τις κλήσεις τους, αλλά αντίθετα, σε ένα περιβάλλον που απαιτεί την ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων, χρειάζονται ακόμα περισσότερο τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Πληρώνουν λιγότερα, επειδή τα τιμολόγια που τους αφορούν (υπεραστικά, διεθνή και αστικά για «μεγάλους» χρήστες), για να προωθούν τις δουλιές τους και τα συμφέροντά τους, όντως μειώνονται.

Και εδώ, η ελληνική περίπτωση είναι χαρακτηριστική, με τα υπεραστικά και διεθνή τιμολόγια του ΟΤΕ να μειώνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Τα τιμολόγια, δηλαδή, που αφορούν κυρίως το μεγάλο κεφάλαιο.

Σημειώστε το γεγονός ότι ακόμα και στην εποπτεύουσα τον κλάδο Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων - που κόπτεται υπέρ της «απελευθέρωσης» - παραδέχονται ότι στο εξωτερικό «οι επιχειρησιακοί χρήστες έχουν ωφεληθεί περισσότερο από την "απελευθέρωση" των αγορών σε σχέση με τους "καταναλωτές" των τοπικών κλήσεων όσον αφορά τις τιμές, καθώς η συνήθης πρακτική των νεοεισερχόμενων εταιριών (σ.σ.: παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών) είναι να απευθύνονται αρχικά στους επιχειρησιακούς χρήστες».


Θ. Μπ.

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας και τετράωρη στάση εργασίας, πραγματοποιούν μεθαύριο Δευτέρα, στις 11 το πρωί, οι εργαζόμενοι του Εθνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΚΘΕ).

Οι εργαζόμενοι του ΕΚΘΕ διαμαρτύρονται γιατί η κυβέρνηση επιδιώκει να συγχωνεύσει το ΕΚΘΕ με ένα άλλο ανάλογο κέντρο που λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Οπως πολύ εύστοχα παρατηρούν, «κρατικοποιήσεις σήμερα δε γίνονται, οπότε η οποιαδήποτε συγχώνευση ενός δημόσιου ιδρύματος με κάποιο ιδιωτικό, θα σήμαινε την ιδιωτικοποίηση του δημοσίου».

Παράλληλα, με τη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση της Δευτέρας, οι εργαζόμενοι του ΕΚΘΕ, συνεχίζουν την αναστολή όλων των ερευνητικών προγραμμάτων μέχρι και τις 26 του Γενάρη, προγράμματα που αφορούν την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος, τη μελέτη και αξιοποίηση των φυσικών πόρων της χώρας και την πρόγνωση των ελληνικών θαλασσών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ