ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 26 Γενάρη 2015 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Αποστολή Αμερικανών κομάντος για την «εκπαίδευση» αντικαθεστωτικών

Μετά την εκτέλεση του 42χρονου Ιάπωνα ομήρου από το «Ισλαμικό Κράτος»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

«Βούτυρο στο ψωμί» των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων παραμένουν οι συνεχιζόμενες εκτελέσεις από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», με τελευταίο θύμα τους τον 42χρονο Ιάπωνα Χαρούνα Γιουκάουα.

Ο Γιουκάουα εκτελέστηκε, κατά τα φαινόμενα, το Σάββατο από δήμιους του «Ισλαμικού Κράτους», παρά τις προσπάθειες των ιαπωνικών αρχών, αν αποτρέψουν το θάνατό του. Η εκτέλεσή του καταδικάστηκε από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίντζο Αμπε και δεκάδες άλλους ηγέτες ως «βάρβαρη, αποτρόπαια δολοφονία». Δεν έλειψαν, παράλληλα, και οι δηλώσεις για την άμεση απελευθέρωση του δεύτερου Ιάπωνα ομήρου, του 47χρονου δημοσιογράφου Κέντζι Γκότο που επίσης απειλείται με αποκεφαλισμό...

Αμερικανοί κομάντος για εκπαίδευση «αντικαθεστωτικών»

Σε κάθε περίπτωση, η νέα, τρομοκρατική εκτέλεση των τζιχαντιστών, έδωσε νέα αφορμή στον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Τσακ Χέιγκελ και τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου ναύαρχο Τζον Κίρμπι να ανακοινώσουν την άμεση αποστολή 100 Αμερικανών κομάντος και στρατιωτικών εκπαιδευτών σε χώρες «εκτός Συρίας», ώστε να αναλάβουν την άμεση εκπαίδευση «αντικαθεστωτικών» συριακών μισθοφόρων κατά των φανατικών τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Τα μυστικά στρατόπεδα εκπαίδευσης των «αντικαθεστωτικών μετριοπαθών» ενόπλων αναμένεται να δημιουργηθούν σε συμμάχους των ΗΠΑ όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, οι στρατιωτικοί, που είναι κυρίως μέλη των ειδικών δυνάμεων, θα αρχίσουν να καταφθάνουν σε χώρες εκτός Συρίας κατά τις επόμενες μέρες, ενώ θα ακολουθήσει κύμα «αρκετών εκατοντάδων εκπαιδευτών» τις επόμενες βδομάδες. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι Αμερικανοί εκπαιδευτές θα αναλάβουν στο βόρειο Ιράκ την εκπαίδευση και άλλων μαχητών «Πεσμεργκά», αλλά και ότι οι Κούρδοι της πόλης Κομπανί στη βόρεια Συρία ελέγχουν πλέον το 70% της πόλης που πολιορκείται εδώ και μήνες και απειλούνταν να κατακτηθεί από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Συγκρούσεις Λιβανέζων στρατιωτών - τζιχαντιστών

Πριν από την εκτέλεση του Ιάπωνα ομήρου Γιουκάουα είχαν προηγηθεί την Παρασκευή νέες προκλητικές επιθέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Λιβανέζους στρατιώτες στην περιοχή Ρας Μπααλμπέκ κοντά στην πόλη Αρσάλ, στη μεθόριο Λιβάνου - Συρίας. Κατά τις συγκρούσεις, σκοτώθηκαν τρεις έως οκτώ Λιβανέζοι στρατιώτες και «δεκάδες τζιχαντιστές» (σύμφωνα τουλάχιστον με δηλώσεις Λιβανέζων αξιωματούχων).

Ο στρατός ανέφερε πως απώθησε την επίθεση εναντίον του και ότι οι μονάδες του καταδιώκουν τους εναπομείναντες ισλαμιστές μισθοφόρους, που διέφυγαν στις ορεινές περιοχές γύρω από το χωριό Ρας Μπααλμπέκ, δίχως να εξακριβωθεί εάν ανήκουν στο «Μέτωπο Νούσρα» ή στο «Ισλαμικό Κράτος».

Οι ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για το Λίβανο Σίγκριντ Κάαγκ εξέφρασε χτες «βαθιά ανησυχία» για τις επιθέσεις των τζιχαντιστών σε δυνάμεις του λιβανέζικου στρατού. Παράλληλα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι «προειδοποίησαν» τις κυβερνήσεις Συρίας και Λιβάνου να ελέγξουν τις μεθοριακές περιοχές των χωρών τους στα σύνορα με το Ισραήλ αναγορεύοντάς τες «υπεύθυνες» για οποιεσδήποτε ενέργειες και επιθέσεις αποτολμήσουν οι τζιχαντιστές σε βάρος των ισραηλινών δυνάμεων.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Νέος μονάρχης, ίδια αντιδραστική πολιτική

ΡΙΑΝΤ.--

Κλείνοντας, για μία ακόμη φορά, τα μάτια στο αυταρχικό μοναρχικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, δεκάδες ξένοι ηγέτες ανάμεσά τους ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ μετέβησαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα της χώρας, Ριάντ, αποτίοντας ύστατο αποχαιρετισμό στο βασιλιά Αμπντάλα που πέθανε τα ξημερώματα της Παρασκευής σε ηλικία 90 ετών έπειτα από μακροχρόνια αναπνευστική λοίμωξη.

Οι δεκάδες ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που παρέστησαν στην κηδεία του Αμπντάλα είχαν προηγουμένως, με μηνύματά τους, εξυμνήσει τον «μεταρρυθμιστή», «ειλικρινή», «θαρραλέο» και με «αίσθημα ιστορικής ευθύνης» ηγέτη, αποσιωπώντας την ίδια ώρα τις βάρβαρες εκτελέσεις δεκάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών και τις φυλακίσεις εκατοντάδων αντιφρονούντων και γυναικών που τόλμησαν να παρακολουθήσουν αθλητικό αγώνα ή να οδηγήσουν μόνες τους αυτοκίνητο.

Ο διάδοχος του Αμπντάλα και νέος βασιλιάς της χώρας είναι πλέον ο 79χρονος ετεροθαλής αδελφός του, Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ (εν συντομία Σαλμάν) που διεμήνυσε αμέσως ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε και θα ακολουθήσει πιστά την πολιτική του προκατόχου του. Αφησε την κυβέρνηση σχεδόν ίδια, φροντίζοντας να αντικαταστήσει κυρίως τον υπουργό Αμυνας, διορίζοντας τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έναν από τα 13 παιδιά του.

Σε μία ένδειξη των ιδιαίτερα στενών στρατηγικών σχέσεων ΗΠΑ - Σ. Αραβίας ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε πως θα επισπεύσει την τρέχουσα επίσκεψή του στην Ινδία, μεταβαίνοντας στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη, για να συναντηθεί με τον νέο ηγέτη της χώρας, Σαλμάν.

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη για τις σχέσεις της Σ. Αραβίας με τη Γερμανία προκύπτει από χτεσινό ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Bild am Sonntag», που ανέφερε πως το ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε την αναστολή της πώλησης γερμανικών όπλων, πυρομαχικών και πολεμικών πλοίων και τεθωρακισμένων του στρατού στη Σαουδική Αραβία.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Επίσκεψη Ερντογάν

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Δίνοντας νέα ώθηση στα συμφέροντα των τουρκικών μονοπωλίων που προωθούν μπίζνες στο Κέρας της Αφρικής παρά τις κατά καιρούς επιθέσεις ισλαμιστών μισθοφόρων της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε το Σάββατο νέα (μετά το 2011) επίσημη επίσκεψη στη Σομαλία.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, εκατοντάδες Σομαλοί στρατιώτες και αστυνομικοί είχαν κλείσει τους δρόμους σε μεγάλο τμήμα της σομαλικής πρωτεύουσας, όπου τρεις Σομαλοί σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε επίθεση αυτοκτονίας ισλαμιστών σε κεντρικό ξενοδοχείο, όπου διέμεναν και μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας.

Ο Τούρκος ηγέτης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο, την κόρη του και υπουργούς της κυβέρνησής του, έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τον Σομαλό ομόλογό του, Χασάν Σέιχ Μοχάμεντ, στο νέο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, Μογκαντίσου, που φτιάχτηκε από Τούρκους εργολάβους. Εσπευσε να χαιρετίσει «τις σημαντικές εξελίξεις» που επήλθαν στη Σομαλία τα τελευταία χρόνια, για να εισπράξει τους επαίνους και θερμά λόγια ανταπόδοσης από τον Σομαλό ομόλογό του, Χ. Σ. Μοχάμεντ.

«Η Τουρκία δεν υποχώρησε και δεν περίμενε να επιστρέψει η σταθερότητα ώστε να επενδύσει. Αντίθετα, επένδυσε ώστε να φθάσει σε αυτή τη σταθερότητα», είπε ο Σομαλός Πρόεδρος, προσθέτοντας με νόημα: «Εκεί όπου οι διεθνείς εταίροι επέλεξαν να προγραμματίσουν τις επεμβάσεις τους από το εξωτερικό, η Τουρκία έστειλε τους πολίτες της επιτόπου στη Σομαλία».

Ο Ερντογάν είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά τη Σομαλία τον Αύγουστο του 2011, όταν ήταν πρωθυπουργός, όταν οι ισλαμιστές μισθοφόροι της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» μόλις είχαν εκδιωχθεί από το Μογκαντίσου, με επέμβαση της ένοπλης αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης (Amisom). Εκτοτε, τα τουρκικά μονοπώλια ανέλαβαν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στον τομέα παροχής υπηρεσιών Υγείας, ανθρωπιστικής βοήθειας και ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, όπως την ανοικοδόμηση αλλά και τη διαχείριση του λιμανιού και του αεροδρομίου της σομαλικής πρωτεύουσας.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενημερωτική συνεδρίαση σήμερα του ΣΑ του ΟΗΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σήμερα αναμένεται η ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, στην οποία ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του Οργανισμού Εσπαν Μπαρθ Αϊντε αναμένεται να ενημερώσει το ΣΑ για τις εξελίξεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Το Σάββατο, κυπριακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι στο βρετανικό προσχέδιο ψηφίσματος, που έχει συνταχθεί για την ανανέωση της παραμονής της «ειρηνευτικής δύναμης» (UNFICYP) του ΟΗΕ στο νησί δεν υπάρχει αναφορά στην «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων, όπως γίνεται στην έκθεση του ΓΓ, έχοντας προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας.

Πάντως, από τη μεριά του, ο Μπαν Κι-Μουν φαίνεται ότι επιμένει στην ανάγκη να αρθεί η απομόνωση του ψευδοκράτους, καθώς σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Στέφαν Ντούτζαρικ, «όπως συχνά συμβαίνει με εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα για διάφορα θέματα, κάποτε υπάρχει κριτική και κάποτε καλωσορίζονται», ωστόσο ο Μουν επιμένει στην έκθεσή του. Υποστήριξε ακόμα ότι ως προς τις εξελίξεις στο Κυπριακό, οι συνομιλίες δεν προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση, επικαλούμενος δήλωση του Αϊντε.

Στο μεταξύ, παρέμβαση για τις εξελίξεις έκανε και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, κατηγορώντας τον Μουν ως καταπατητή των αρχών που διέπουν τον ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος της κυπριακής εκκλησίας κάλεσε τον Μουν να παραιτηθεί και συνεχάρη την κυπριακή κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Παρέμβαση έκανε όμως και για το θέμα της αποχώρησης ή όχι του κολοσού «Total» από την κυπριακή ΑΟΖ, δηλώνοντας με βεβαιότητα ότι αυτό δε θα γίνει και υπονοώντας ότι θα αναλάβει γεωτρήσεις σε νέα «οικόπεδα». «Δεν θα της πούμε ποιο θα είναι το πρόγραμμά της» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «οφείλουμε να ακριβολογούμε και να βλέπουμε τις ανάγκες που έχει μια εταιρεία».

Στο Μπαχρέιν ο Αναστασιάδης

Στο μεταξύ, σήμερα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία και μετά το Μπαχρέιν, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Κύπριου Προέδρου στη συγκεκριμένη χώρα. Μετά από συνομιλίες με τον βασιλιά Αχμαντ Αλ Καλίφα, θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες, μεταξύ άλλων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Καταστολή διαδήλωσης απ' την «αριστερή» κυβέρνηση

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.--

Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας ενάντια στις αυξήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής της «αριστερής» κυβέρνησης της Νίλμα Ρουσέφ.

Σύμφωνα με αναφορές των τοπικών μέσων ενημέρωσης, κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας δημοσιογράφος που κάλυπτε τα γεγονότα, ενώ τέσσερις διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Πάνω από 1.100 αστυνομικοί ρίχτηκαν εναντίον της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που έγινε με πρωτοβουλία του κινήματος «Passe Livre», το οποίο ζητάει δωρεάν μεταφορές για τις αδύνατες κοινωνικές δυνάμεις. Η τιμή του εισιτηρίου στα λεωφορεία από τις αρχές Γενάρη στο Σάο Πάολο αυξήθηκε από 3 ρεάλ σε 3,50 ρεάλ (περίπου 1,2 ευρώ), ενώ ο πληθωρισμός στη διάρκεια του έτους ήταν 6,4%. Τον Ιούνη του 2013, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του Μουντιάλ στη Βραζιλία είχαν πραγματοποιηθεί μαζικές διαδηλώσεις που ζητούσαν να δοθούν κονδύλια για τις συγκοινωνίες και άλλες υπηρεσίες και υποδομές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ