Δευτέρα 26 Γενάρη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενημερωτική συνεδρίαση σήμερα του ΣΑ του ΟΗΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σήμερα αναμένεται η ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, στην οποία ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του Οργανισμού Εσπαν Μπαρθ Αϊντε αναμένεται να ενημερώσει το ΣΑ για τις εξελίξεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Το Σάββατο, κυπριακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι στο βρετανικό προσχέδιο ψηφίσματος, που έχει συνταχθεί για την ανανέωση της παραμονής της «ειρηνευτικής δύναμης» (UNFICYP) του ΟΗΕ στο νησί δεν υπάρχει αναφορά στην «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων, όπως γίνεται στην έκθεση του ΓΓ, έχοντας προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας.

Πάντως, από τη μεριά του, ο Μπαν Κι-Μουν φαίνεται ότι επιμένει στην ανάγκη να αρθεί η απομόνωση του ψευδοκράτους, καθώς σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Στέφαν Ντούτζαρικ, «όπως συχνά συμβαίνει με εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα για διάφορα θέματα, κάποτε υπάρχει κριτική και κάποτε καλωσορίζονται», ωστόσο ο Μουν επιμένει στην έκθεσή του. Υποστήριξε ακόμα ότι ως προς τις εξελίξεις στο Κυπριακό, οι συνομιλίες δεν προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση, επικαλούμενος δήλωση του Αϊντε.

Στο μεταξύ, παρέμβαση για τις εξελίξεις έκανε και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, κατηγορώντας τον Μουν ως καταπατητή των αρχών που διέπουν τον ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος της κυπριακής εκκλησίας κάλεσε τον Μουν να παραιτηθεί και συνεχάρη την κυπριακή κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Παρέμβαση έκανε όμως και για το θέμα της αποχώρησης ή όχι του κολοσού «Total» από την κυπριακή ΑΟΖ, δηλώνοντας με βεβαιότητα ότι αυτό δε θα γίνει και υπονοώντας ότι θα αναλάβει γεωτρήσεις σε νέα «οικόπεδα». «Δεν θα της πούμε ποιο θα είναι το πρόγραμμά της» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «οφείλουμε να ακριβολογούμε και να βλέπουμε τις ανάγκες που έχει μια εταιρεία».

Στο Μπαχρέιν ο Αναστασιάδης

Στο μεταξύ, σήμερα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία και μετά το Μπαχρέιν, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Κύπριου Προέδρου στη συγκεκριμένη χώρα. Μετά από συνομιλίες με τον βασιλιά Αχμαντ Αλ Καλίφα, θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες, μεταξύ άλλων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με το «βλέμμα» στον επόμενο γύρο παζαριού (2017-08-04 00:00:00.0)
Συνέχιση συναντήσεων με παρόν το «Μπαρμπαρός» (2017-04-28 00:00:00.0)
Επαφές και διεργασίες με πολλούς πρωταγωνιστές (2015-05-05 00:00:00.0)
Αλλο οι «ιστορικές πραγματικότητες», άλλο ο στόχος της «λύσης» (2015-01-27 00:00:00.0)
Επίσκεψη Αϊντε αλλά και Τσαβούσογλου (2015-01-14 00:00:00.0)
Νέες συναντήσεις με Αϊντε (2015-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ