Δευτέρα 26 Γενάρη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Υποσχέσεις Κέρι για βοήθεια με το πρόσχημα των ισλαμιστών

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Επίσημη επίσκεψη στο Λάγκος της νότιας Νιγηρίας πραγματοποίησε χτες αιφνιδίως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Ο Αμερικανός υπουργός, αξιοποιώντας το χάος που προκαλεί η ανεξέλεγκτη δράση των ισλαμιστών μισθοφόρων της εγκληματικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» στη βορειοανατολική Νιγηρία, υποσχέθηκε «περισσότερη βοήθεια» στις υποτιθέμενες προσπάθειες των νιγηριανών αρχών να σταματήσουν τις φονικές επιδρομές των μισθοφόρων, θέτοντας ως όρο στους δύο ισχυρότερους υποψήφιους των προεδρικών εκλογών της 14ης Φλεβάρη (τον απερχόμενο Πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν και τον πρώην δικτάτορα Μουχαμάντου Μπουχάρι) την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και την αποτροπή μετεκλογικών επεισοδίων, που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ακόμη περισσότερο την πολυπληθέστερη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής.

Ο Κέρι συναντήθηκε με τους Γκ. Τζόναθαν και Μ. Μπουχάρι, προειδοποιώντας αμφότερους με απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ και άλλες κυρώσεις, σε περίπτωση που επαναληφθούν τα μετεκλογικά βίαια επεισόδια του 2011, που προκάλεσαν το θάνατο 800 ατόμων στη βόρεια Νιγηρία, έπειτα από την ήττα του πρώην δικτάτορα Μ. Μπουχάρι.

Οι συναντήσεις του Κέρι έγιναν 1.500 χλμ. μακριά από τα μέτωπα σφοδρών συγκρούσεων που εξελίσσονταν χτες σε τουλάχιστον τρεις περιοχές της μεγαλύτερης πόλης του νιγηριανού βορρά (και πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο) Μαϊντουγκούρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ