Δευτέρα 26 Γενάρη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Στρατιωτική και εμπορική συνεργασία σε πρώτο πλάνο

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκίνησε χτες τριήμερη επίσημη επίσκεψη

Από τις κινητοποιήσεις κατά της επίσκεψης Ομπάμα
Από τις κινητοποιήσεις κατά της επίσκεψης Ομπάμα
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Με συγκεκριμένα βήματα σύσφιξης της «αμυντικής» συνεργασίας των δύο χωρών επισφραγίστηκε η χτεσινή, πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψης που ξεκίνησε στην Ινδία ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ενδεικτικό του επιπέδου «αναθέρμανσης» των διμερών σχέσεων ήταν (όπως σχολίαζαν αστικά ΜΜΕ) ότι το ζεύγος Ομπάμα υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο ίδιος ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ενώ, μετά από μια τρίωρη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες, ανακοινώθηκε ότι ξεπεράστηκε το πολύχρονο αδιέξοδο που εμπόδιζε τη συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Ενα από τα βασικά εμπόδια αφορούσε παλιότερη πρόβλεψη στην ινδική νομοθεσία που, σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος καθιστούσε υπαίτιους τους προμηθευτές, προκαλώντας ανησυχία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τάιμς της Ινδίας», Ουάσιγκτον και Νέο Δελχί ανανέωσαν ένα «ενισχυμένο Πλαίσιο Αμυντικής Συμφωνίας» για ακόμα μια δεκαετία. Συμφώνησαν ακόμα για κοινή παραγωγή στρατιωτικού υλικού, ξεκινώντας με «τέσσερα πρωτοπόρα προγράμματα», όπως την παραγωγή μίνι - μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) Raven νέας γενιάς και εξειδικευμένου εξοπλισμού για αεροσκάφη C - 130). Επίσης, θα δημιουργηθεί Ομάδα Εργασίας που θα ασχοληθεί ειδικά με την τεχνολογία που αφορά τα αεροπλανοφόρα, εκτός από την ανάπτυξη τεχνολογίας μηχανών αεροπλάνων.

Σε δηλώσεις του, ο Μόντι έκανε λόγο για ένα «νέο ταξίδι» που ξεκινά στις σχέσεις των δύο χωρών, βασισμένο σε μια «ανανεωμένη εμπιστοσύνη και διαρκή προσοχή», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η συνεργασία τους θα αφορά και την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ο Ομπάμα, από τη μεριά του, δήλωσε ότι η νέα φιλία θα ανεβάσει σε «νέα επίπεδα» τη συνεργασία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θα συστηματοποιηθούν οι επαφές και συμβουλευτικές συναντήσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αλλά και συμπληρώνοντας: «Η νέα συνεργασία δε θα ολοκληρωθεί μέσα σε μια νύχτα. Θα χρειαστεί υπομονή αλλά θα παραμείνει μια βασική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής στην κυβέρνησή μου».

Σήμερα, ο Ομπάμα θα παραβρεθεί στη στρατιωτική παρέλαση για τη Ημέρα της Δημοκρατίας. Είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός Πρόεδρος παραβρίσκεται σε αυτήν την επέτειο της Ινδίας. Το Νέο Δελχί έχει μετατραπεί σε σιδερόφρακτο φρούριο, με πάνω από 15.000 άνδρες ασφαλείας στους δρόμους.

Εμπόριο και «καθαρή ενέργεια»

Ειδικό βάρος στη διάρκεια των επαφών θα έχουν και οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους έχουν τετραπλασιαστεί από το 2000 και πλέον φτάνουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η Ουάσιγκτον επιδιώκει αυτό το ποσό να πενταπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια.

Θέμα «προσέγγισης» των δύο αναμένεται να είναι και η συνεργασία τους στον τομέα της «καθαρής ενέργειας», ένα χώρο που τα τελευταία χρόνια κερδίζει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων μονοπωλίων αλλά ταυτόχρονα συνδέεται και με ανταγωνισμούς μεταξύ μεγάλων βιομηχανικών κέντρων που στο όνομα της «προστασίας του περιβάλλοντος» επιδιώκουν να πλήξουν ανταγωνιστές τους.

Κατά της επίσκεψης Ομπάμα, οργανώθηκαν κινητοποιήσεις από μαζικές οργανώσεις, όπως και το ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό). Σύμφωνα με τον ινδικό Τύπο, η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις, με το επιχείρημα ότι οι διοργανωτές δεν είχαν ... άδεια για να κάνουν τις κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ