Τρίτη 27 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΠΑΝ ΜΠΑΡΘ ΑΪΝΤΕ
Αλλο οι «ιστορικές πραγματικότητες», άλλο ο στόχος της «λύσης»

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό «προσπέρασε» ακόμα μια φορά τον αληθινό χαρακτήρα του Κυπριακού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τις «ιστορικές πραγματικότητες» από το στόχο για την «επίτευξη μιας συνολικής λύσης» στο Κυπριακό διαχώρισε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις «πραγματικές αιτίες» του σημερινού αδιεξόδου και στο γεγονός ότι «τα Ηνωμένα Εθνη ουδέποτε κάνουν λόγο για τουρκική κατοχή».

Η νέα, τέτοιου περιεχομένου, τοποθέτηση Αϊντε γίνεται ενώ και η έκθεση του γγ του Οργανισμού στρώνει το έδαφος για πλήρη άρση της διεθνούς απομόνωσης του ψευδοκράτους και ενώ πυκνώνουν οι παρεμβάσεις για γοργή λύση του Κυπριακού ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μπίζνες που «κολλάνε».

Ο Αϊντε έκανε δηλώσεις μετά τη χτεσινή ενημέρωση που έκανε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την οποία κατά τ' άλλα είπε ότι «όλοι επαναβεβαίωσαν τη σημασία της σύντομης επανέναρξης των συνομιλιών». Εξηγώντας ότι συναντήθηκε στο Νταβός τόσο με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, όσο και με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, υποστήριξε ότι «δεν βλέπω ότι το αδιέξοδο θα τερματιστεί αύριο, αλλά βλέπω ότι και οι δυο πλευρές επιθυμούν να βρουν τρόπους για να προχωρήσουν μπροστά» και ότι «οι δύο πλευρές αρχίζουν να αισθάνονται ότι η παρούσα κρίση πλήττει αμφότερες».

Στο μεταξύ, σε χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών στην Κύπρο εξετάστηκαν τρόποι συνεννόησης με την «Total» ώστε ο γαλλικός κολοσσός να συνεχίσει να επιχειρεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Ενδεικτική της ανησυχίας της κυπριακής αστικής τάξης για το αν θα θιγούν οι επενδυτές είναι η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση με το σκεπτικό ότι μια απόφαση ένταξης των υδρογονανθράκων στις διαπραγματεύσεις θα προκαλούσε ανασφάλεια στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ με τον κίνδυνο να αναθεωρήσουν τη θέση τους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι μεθαύριο, Πέμπτη, θα γίνει κοινή αεροναυτική άσκηση έρευνας και διάσωσης μεταξύ Κύπρου - Γαλλίας, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου. Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Αμυνας, σκοπός της άσκησης είναι και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των δυνάμεων των συμμετεχόντων κρατών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αντίδρασης και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος έρευνας και διάσωσης, σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων και σε πλατφόρμες γεωτρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ