Τρίτη 27 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στοχεύει σε «μια νέα Μέση Ανατολή»

Ενώ αναλυτές προμηνύουν επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.--

«Ενάντια στους τυράννους στη Συρία θέλουμε μια νέα Μέση Ανατολή που Τούρκοι, Κούρδοι και Αραβες θα χτίζουν μαζί παντού», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου, μιλώντας σε περιφερειακή συνάντηση του κόμματός του (AKP) στο ανατολικό Ντιγιάρμπακιρ.

«Η επίλυση του Κουρδικού είναι αγώνας ύπαρξης για μας» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι «πρόκειται για το μέλλον του έθνους», στο φόντο του αυξημένου «ενδιαφέροντος» που η Αγκυρα επιδεικνύει ειδικά τους τελευταίους μήνες για το Κουρδικό, προσδοκώντας να εξασφαλίσει αναβαθμισμένο ρόλο στις ανακατατάξεις που ήδη προχωρούν σε όλη τη Μέση Ανατολή, με τα σύνορα να αναθεωρούνται ήδη σε διάφορες πλευρές του τοπικού χάρτη.

Γι' αυτό και ο Νταβούτογλου διαμήνυσε ότι «ο πρόεδρός μας και εγώ υποσχόμαστε εκ μέρους του έθνους μας ότι αυτή η διαδικασία να στεφθεί με επιτυχία ό,τι κι αν συμβεί», δηλώνοντας ακόμα πως «είμαστε σε επαφές όχι μόνο με μία πλευρά, αλλά με όλα τα κόμματα».

Η τουρκική κυβέρνηση επαναλαμβάνει διαρκώς πόσο «αφοσιωμένη» είναι στην «ειρηνευτική διαδικασία» με την κουρδική κοινότητα, σε μια περίοδο που πολλοί νοιάζονται να έχουν καλές σχέσεις με τους Κούρδους σε Συρία, Ιράκ και γενικά την περιφέρεια, αλλά και που μια σειρά δεδομένα στις ενδοϊμπεριαλιστικές «ισορροπίες» που αφορούν την περιοχή αλλάζουν.

Ενδεικτικές είναι οι απόψεις αναλυτών για τα όλο και περισσότερα «σύννεφα» που χαρακτηρίζουν πια τις σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον. Μιλώντας στη «Χουριέτ», ο Μάικλ Βερτζ, στέλεχος της «δεξαμενής σκέψης» «Κέντρο για την αμερικανική πρόοδο» παρομοίασε τις σχέσεις των δύο χωρών με «ένα γάμο που έχει πια παλιώσει... δεν είναι σχέση αγάπης», υπάρχουν πολλές «γκρίνιες». γιατί «έχουν υπάρξει πολλές απογοητεύσεις».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός εταίρος που βρίσκεται σε μια σημαντική γεωγραφική περιοχή. Αλλά την ίδια στιγμή, είναι καθαρό πως η σχέση έχει γίνει περισσότερο σχέση συναλλαγής». Υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα από την άρνηση της τουρκικής πλευράς να μην παραχωρήσει τη βάση του Ιντσιρλίκ για τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών, αλλά και ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας θα επιδεινωθούν περισσότερο όταν λήξει η τρέχουσα θητεία του Ομπάμα, ακόμα και αν τον σημερινό Αμερικανό Πρόεδρο διαδεχτεί η Χίλαρι Κλίντον ή κάποιος Ρεπουμπλικάνος. Το ζήτημα δεν αφορά τις προσωπικές σχέσεις των ηγετών αλλά την «ικανότητα και τη θέληση της Τουρκίας να είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, ένας ισχυρός σύμμαχος μέσα στο ΝΑΤΟ και ένας ισχυρός εταίρος για τις ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ