Τρίτη 27 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Τουλάχιστον 25 οι νεκροί αντικυβερνητικοί διαδηλωτές

Αφέθηκαν χτες ελεύθεροι οι δύο γιοι του πρώην Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ

Από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της Κυριακής
Από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της Κυριακής
ΚΑΪΡΟ.--

Το μπαράζ εκατοντάδων συλλήψεων κυρίως υποστηρικτών των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και των δολοφονικών αστυνομικών πυρών κατά αντικυβερνητικών διαδηλωτών συνεχίστηκε και χτες στην Αίγυπτο, όπου η κυβέρνηση του Προέδρου Σίσι επέλεξε την επομένη της τέταρτης επετείου από τις κινητοποιήσεις του 2011 που ανέτρεψαν τον τότε Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, να απελευθερώσει τους δύο γιους του πρώην Προέδρου, Αλάα και Γκαμάλ Μουμπάρακ.

Από την Κυριακή έως χτες τα ξημερώματα, οι αιγυπτιακές αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 516 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, ως επί το πλείστον υποστηρικτές των παράνομων «Αδελφών Μουσουλμάνων». Από τις συγκρούσεις και τα αστυνομικά πυρά σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άνθρωποι και υπήρξαν πολλές δεκάδες τραυματίες.

Είναι φανερό ότι η ενδοαστική σύγκρουση, που συνεχίζεται στην Αίγυπτο εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις. Αλλωστε και οι κινητοποιήσεις το 2011, που «πάτησαν» στην υπαρκτή λαϊκή οργή, χειραγωγήθηκαν από άλλες δυνάμεις που θέλησαν να διαχειριστούν την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Σε ό,τι αφορά τους δύο αδελφούς Μουμπάρακ αναμένεται να δικαστούν το προσεχές διάστημα εκ νέου, μαζί με τον πατέρα τους για κατάχρηση δημοσίου χρήματος ύψους περίπου 10.000.000 ευρώ. Στην υπόθεση αυτή, οι δύο γιοι είχαν τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών το Μάη, ενώ ο πατέρας τους καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση.

Καταδίκη γιατρού για θάνατο 13χρονης

Στο μεταξύ, χτες, καταδικάστηκε για πρώτη φορά στα χρονικά της Αιγύπτου ένας γιατρός που ήταν υπεύθυνος για το θάνατο 13χρονου κοριτσιού στη διάρκεια αποτυχημένης επέμβασης ακρωτηριασμού των γεννητικών του οργάνων. Ο δρ. Ράσλαν Φαντλ αρχικά είχε αθωωθεί για την κατηγορία του θανάτου της Σοχέιρ αλ Μπατέα το 2013. Ωστόσο, εισαγγελείς του Καΐρου άσκησαν έφεση και η πρωτόδικη απόφαση ανατράπηκε χτες από δικαστήριο της Μανσούρα που καταδίκασε τον γιατρό σε διετή φυλάκιση για ανθρωποκτονία και τρίμηνη φυλάκιση για επέμβαση ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων του κοριτσιού. Επίσης, διέταξε το κλείσιμο της κλινικής του στο βόρειο Κάιρο για ένα χρόνο.

Η οργάνωση «Ισότητα Τώρα» («Equality Now») χαρακτήρισε την απόφαση «μνημειώδη νίκη» για τις γυναίκες στην Αίγυπτο, όπου καταγράφεται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των γυναικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ