Παρασκευή 28 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνέχιση συναντήσεων με παρόν το «Μπαρμπαρός»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την επόμενη Τρίτη 2 Μάη είναι προγραμματισμένη η νέα συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, καθώς οι συνομιλίες για την προώθηση της νέας «λύσης» διχοτόμησης της Κύπρου συνεχίζονται στο πλαίσιο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Μέσα στο Μάη έχουν προγραμματιστεί ακόμα δύο συναντήσεις των ηγετών (11 και 17 Μάη). Χτες είχαν νέα συνάντηση και οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, με φόντο «δυσαρέσκειες» που διαμορφώνονται για χειρισμούς του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε υπέρ των τουρκικών προτεραιοτήτων (βλ. πρόσφατη επιστολή του Ελληνα ΥΠΕΞ προς τον γγ του ΟΗΕ). Χτες, ο Αϊντε αναμενόταν να έχει επαφές και με τους πρέσβεις των πέντε μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εκτιμήσεις για την πρόσφατη απόφαση του Κύπριου Προέδρου να «αναφέρει» (ενημερώσει για να ζητήσει τοποθέτηση των δικαστικών αρχών) στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας το νόμο που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή και θεωρήθηκε «διορθωτικός» για προηγούμενη απόφαση (για τον εορτασμό της επετείου από το δημοψήφισμα του 1950 για την ένωση Κύπρου - Ελλάδας), που είχε λειτουργήσει ως αφορμή για την προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων Αναστασιάδη - Ακιντζί.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ (του κυβερνώντος κόμματος, από το οποίο προέρχεται και ο Ν. Αναστασιάδης) Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι «δεν ήταν υποχρέωση» του Κύπριου ηγέτη να απευθυνθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο αλλά το έκανε «με σεβασμό», σχολιάζοντας ταυτόχρονα ότι «μπορούσε πολιτικά να δει το θέμα και να αποφύγει την αναφορά ή ακόμα και την αναπομπή».

Πάντως, από την Ινδία όπου συνοδεύει τον Κύπριο Πρόεδρο σε επίσημη επίσκεψή του στη χώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε σχετικά: «Αλίμονο σε ένα κράτος δικαίου, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σαφή γνωμάτευση από τον νομικό του σύμβουλο, τον Γενικό Εισαγγελέα, περί αντισυνταγματικότητας θεσπισθέντος νόμου και την αγνοεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, το δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας καθίσταται υποχρέωση, έτσι ώστε να μην αφήνει να αιωρούνται σκιές και αμφιβολίες ως προς συνταγματικότητα της νομοθεσίας».

Μεταξύ άλλων, ο Χριστοδουλίδης διέψευσε δημοσιεύματα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ» ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν οι έρευνες και γεωτρήσεις, που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν αρχές Ιούλη, να ανασταλούν μέχρι τα τέλη του μήνα.

Τέλος, όλα συνεχίζονται ενώ το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο «Μπαρμπαρός» συνεχίζει την παρουσία του στην κυπριακή ΑΟΖ, τμήματα της οποίας έχει «δεσμεύσει» με παράνομες NAVTEΧ η Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ