Παρασκευή 28 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ραγδαίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ

Στη Βουλή Σοσιαλδημοκράτες και αλβανικά κόμματα προχώρησαν στην εκλογή Προέδρου και ακολούθησε εισβολή διαδηλωτών και διαπληκτισμοί

Από τους διαπληκτισμούς στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ (πλάνο από την κρατική τηλεόραση)
Από τους διαπληκτισμούς στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ (πλάνο από την κρατική τηλεόραση)
ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» της έντασης στα Δυτικά Βαλκάνια, όχι μόνο εξαιτίας της παράτασης των ενδοαστικών πολιτικών αντιπαραθέσεων σε Σκόπια και Τίρανα, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης απαιτούν εκλογές, αλλά και έπειτα από την έντονη αντίδραση της Σερβίας στην απόφαση των γαλλικών εισαγγελικών αρχών να μην εκδώσουν τελικά στο Βελιγράδι τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου και διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ (κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου) Ράμους Χαραντινάι. Βεβαίως, στα Βαλκάνια, το βασικό είναι ότι εξελίσσεται ο ανταγωνισμός ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας, για τους αγωγούς της Ενέργειας και τις σφαίρες επιρροής.

Στα Σκόπια χτες βράδυ σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν εντός και εκτός Βουλής, όταν οι βουλευτές της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM) εξέλεξαν μονομερώς νέο πρόεδρο της Βουλής, με τη δικαιολογία ότι αυτοί διαθέτουν πραγματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε συνεργασία με τα τρία αλβανικά κόμματα. Εξέλεξαν έτσι μονομερώς τον Ταλάτ Τζαφέρι από το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα DUI (Δημοκρατική Ενωση για την Ολοκλήρωση), προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι, που επέμειναν ότι ο κανονικός πρόεδρος της Βουλής είναι ο Τράικο Βελγιανόσκι. Λίγο μετά, εισέβαλαν στο κτίριο της Βουλής πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές, προκαλώντας πανδαιμόνιο εντός και εκτός του κοινοβουλίου. Στους διαπληκτισμούς τραυματίστηκε ο Ζόραν Ζάεφ, ηγέτης της SDMS. Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν το βράδυ, προδιαγράφοντας ραγδαίες εξελίξεις και αναθερμαίνοντας σενάρια για πραξικόπημα. «Ανησυχία» εξέφρασαν αμέσως οι πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στα Σκόπια.

Στα Τίρανα, το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά απέρριψε τις προτάσεις του προέδρου της Βουλής, Ιλίρ Μέτα, για ικανοποίηση μέρους των αιτημάτων για διεξαγωγή «ελεύθερων, δίκαιων εκλογών». Σε ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος και άλλων δυνάμεων (που ζητούν την παραίτηση του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα και τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 18ης Ιούνη), υποστηρίζουν πως δεν θα επιτρέψουν την εξαγορά ψήφων «από τα κυκλώματα εγκλήματος και διαφθοράς» και θα προχωρήσουν σε πράξεις πολιτικής ανυπακοής.

Το ίδιο διάστημα, και ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις Σέρβων και Ευρωπαίων αξιωματούχων κατά των δηλώσεων μεγαλοϊδεατισμού από Αλβανούς ηγέτες όπως ο πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, ο αλβανικός σταθμός «Top Channel» (που πρόσκειται στην κυβέρνηση) μετέδωσε πως η χώρα «εκτίθεται σε μεγάλο κίνδυνο», λόγω τάχα της «πατριωτικής στάσης» του Ράμα, και πως υπάρχουν «αξιόπιστες αποδείξεις ότι τουλάχιστον δύο άλλες χώρες προσπαθούν να προωθήσουν την αποσταθεροποίηση» της χώρας. Οι χώρες αυτές προσδιορίζονται ως η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα, και ελληνικοί «εθνικιστικοί κύκλοι», που φέρεται πως «προστατεύουν την πλατφόρμα προσάρτησης της Βορείου Ηπείρου».

Οι αντιδράσεις της Σερβίας

Χτες, η σερβική κυβέρνηση συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση, μετά την απόφαση γαλλικού δικαστηρίου να μην εκδώσει τελικά τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ράμους Χαραντινάι, στο Βελιγράδι για εγκλήματα πολέμου. Η εξέλιξη χαροποίησε την ηγεσία του Κοσσόβου και της Αλβανίας, αλλά προκάλεσε οργή στο Βελιγράδι, όπου ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακάλεσε τον Σέρβο πρέσβη στο Παρίσι και διαμήνυσε ότι θα διαμαρτυρηθεί «με τον πιο έντονο τρόπο».

Αργότερα, ο Αλ. Βούτσιτς εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού, που έσπευσε να χαρακτηρίσει την εξέλιξη «νίκη των Αλβανών». Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι η εξέλιξη «είναι καλά νέα για το Κόσσοβο, γιατί η Σερβία διέπραξε εγκλήματα πολέμου, εθνοκάθαρση και γενοκτονία κατά των πολιτών του Κοσσόβου».

Μέσα σε όλα αυτά, σήμερα Παρασκευή συνεδριάζει η Βουλή στο Μαυροβούνιο για να εγκρίνει τη διαδικασία επικείμενης ένταξης του κρατιδίου στο ΝΑΤΟ. Ο στρατός των μόλις 2.000 ανδρών θεωρείται «συμβολικός» για τη ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία, και το Μαυροβούνιο ένα από τα κομμάτια - «κλειδιά» στο παζλ της αντιπαράθεσής του με τη Ρωσία στο πλαίσιο της ενδοϊμπεριαλιστικής τους κόντρας στα Δυτικά Βαλκάνια και ευρύτερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ