ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Μεγάλες καταστροφές σ' όλη τη χώρα από μια αναμενόμενη μπόρα

Eurokinissi

Μια αναμενόμενη κακοκαιρία προκάλεσε το περασμένο τριήμερο σημαντικές ζημιές σε πολλά τμήματα κυρίως της δυτικής χώρας. Η κακοκαιρία αυτή ήταν η αφορμή για να φανεί, για άλλη μια φορά, πως η αιτία που καταστρέφονται λαϊκά νοικοκυριά και κινδυνεύουν άνθρωποι είναι τα λειψά έως ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά μέτρα. Τον περασμένο Οκτώβρη είχαμε ανάλογα φαινόμενα στη δυτική Αττική με πλημμυρισμένες τις λαϊκές συνοικίες, αφού και εδώ τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν γίνονται γιατί το κέρδος των κατασκευαστικών μονοπωλιακών ομίλων εξυπηρετείται πιο πολύ σε άλλους τομείς. Παράλληλα, πολλά κατασκευαστικά έργα γίνονται για το κέρδος των ομίλων και με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, όπως, για παράδειγμα, η διάνοιξη δρόμου πάνω στο ανάχωμα που υπήρχε παράλληλα με την κοίτη του Αραχθου.

Ετσι, για άλλη μια φορά, οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, αφού αυτή η κατάσταση προκάλεσε εκκενώσεις χωριών, κατολισθήσεις, εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες, υποδομές, εκμεταλλεύσεις, πλημμύρες σε σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά και διακοπές κυκλοφορίας στα οδικά δίκτυα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχτεί οι Περιφερειακές Ενότητες Αρτας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων. Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας οι Δήμοι Ζήρου και Πάργας. Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας οι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών. Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας οι Δήμοι Θέρμου, Αμφιλοχίας, Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπακτίας. Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, ο Δήμος Καλαβρύτων. Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Αργιθέας.

Παρέμβαση στον υπουργό Εσωτερικών έκανε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, και του έθεσε την ανησυχία του Κόμματος για την κρισιμότητα της κατάστασης που έχει προκύψει λόγω της κακοκαιρίας, καθώς και για την αναγκαιότητα λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι έχει κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Εκανε λόγο για πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, ιδίως στη δυτική Ελλάδα, αλλά, όπως ισχυρίστηκε, λειτούργησαν ο κρατικός μηχανισμός και η Πολιτική Προστασία. Για την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας είπε πως θα ανακατασκευαστεί και για τον λόγο αυτό μεταβαίνουν στην περιοχή κλιμάκια των υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στην καταφανή έλλειψη αντιπλημμυρικών υποδομών σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να είναι απροστάτευτοι οι κάτοικοι απέναντι σε καιρικά φαινόμενα.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Κάμποι και θάλασσα γίνανε ένα από τα νερά των ποταμών

Την Κυριακή στην Αρτα είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Νεοχώρι, Ακροποταμιά, Κομμένο, Λουτρό, Συκιές, Κεραμάτες, Ανθότοπος και τμήμα της πόλης της Αρτας και οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς χώρους για διαμονή και διανυκτέρευση. Οι αρχές αποφάσισαν να ανοίξουν το φράγμα Πουρναρίου προκειμένου να γίνει εκτόνωση και διοχέτευση της μεγάλης ποσότητας νερού που είχε συσσωρευτεί, προς τον Αραχθο ποταμό ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ωστόσο, η απόφαση για εκτόνωση του φράγματος καθυστέρησε σημαντικά. Ως αποτέλεσμα πλημμύρισαν υπόγεια σπιτιών, χωράφια, αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες στις περιοχές Βλαχέρνα, Ελεούσα, Γλυκόρυζο, Καλογερικό, Μύτικας, Γραμένιτσα, Ψαθοτόπι, ενώ αρκετά χωριά παραμένουν χωρίς ρεύμα. Στην εθνική οδό Ιωαννίνων - Αρτας υποχώρησε το οδόστρωμα στο ύψος του Τερόβου και η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν από παρακαμπτήριους επαρχιακούς δρόμους.

Στην πόλη και τον κάμπο της Αρτας βρέθηκε κλιμάκιο της ΚΟ Αρτας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Νίκο Μωραΐτη. Η επίσκεψη ξεκίνησε από το ιστορικό γεφύρι της Αρτας, όπου το κλιμάκιο ενημερώθηκε για την κατάσταση, στη συνέχεια επισκέφθηκε τον κάμπο της Αρτας, ο οποίος έχει υποστεί τεράστιες ζημιές, ενώ μετά ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους για τις ζημιές που υπέστη εργοτάξιο του Δήμου Αρταίων.

Σε δηλώσεις σε τοπικά ΜΜΕ, ο Ν. Μωραΐτης αναφέρθηκε στην πλήρη και μακροχρόνια έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, τις τεράστιες ευθύνες της ΔΕΗ, που στο όνομα του κέρδους δεν προχώρησε τις προηγούμενες μέρες στη σταδιακή εκτόνωση του φράγματος, με αποτέλεσμα η βίαιη και απότομη εκτόνωσή του να προκαλέσει τις καταστροφές. Τόνισε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης που μπροστά στη λογική του κέρδους αφήνει να καταστραφούν ο παραγωγικός ιστός, αλλά και ιστορικά μνημεία, όπως το γεφύρι της Πλάκας, που ουσιαστικά είχε αφεθεί στην εγκατάλειψη. Τέλος, ο Ν. Μωραΐτης δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό των πληγέντων, ζητώντας άμεση καταγραφή των ζημιών και πλήρη αποζημίωση όλων όσοι έχουν υποστεί ζημιές.

Παράλληλα, σε χτεσινές του δηλώσεις υπογράμμισε πως έχουν γίνει τεράστιες καταστροφές σε όλη τη ΒΔ Ελλάδα και ότι ο κόσμος είναι σε απόγνωση. Κατήγγειλε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις τεράστιες εγκληματικές ευθύνες της πολιτείας. «Ολα αυτά τα χρόνια δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας, με αποτέλεσμα να αφήνονται τα φτωχά λαϊκά στρώματα - αυτά πλήττονται στην ουσία - έρμαια των καιρικών φαινομένων». Τόνισε ότι δεν είναι ακραία τα φαινόμενα, είναι σε μεγάλη ένταση, αλλά αυτό το χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν τις τεράστιες ευθύνες που υπάρχουν.

Εξέφρασε επιφυλάξεις για το ζήτημα των αποζημιώσεων των αγροτών, παρά τις εξαγγελίες της συγκυβέρνησης, επειδή ο ΕΛΓΑ έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και έχει μετατραπεί σε ένα φοροεισπρακτικό οργανισμό. Βάζει χαράτσια και δεν καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των ζημιών.

Είπε ότι σωστά κηρύχθηκε η περιοχή σε έκτακτη ανάγκη, αλλά «φοβόμαστε ότι θα μετατοπιστούν οι αποζημιώσεις στα περιβόητα παλιά ΠΣΕΑ. Είναι χρονοβόρα διαδικασία και θα δοθούν ψίχουλα στους αγρότες και στους πληγέντες». Πρόσθεσε ότι στην Αιτωλοακαρνανία δεν λειτουργούσαν τα ΤΟΕΒ, χωρίς καθαρισμό των αυλάκων και έτσι δεν πήγαιναν τα νερά στη θάλασσα.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ ζητά άμεση καταγραφή των ζημιών, αποζημίωση στο 100% των πληγέντων και να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις. Χρειάζεται οι κάτοικοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να ληφθούν πρωτοβουλίες από την Ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων Αρτας, Αιτωλοακαρνανίας, τα ΕΚ Αρτας και Αγρινίου.

Στην Αρτα

Τον πραγματικό ένοχο για τις καταστροφές από τις πλημμύρες καταδεικνύει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Αρτας - Φιλιππιάδας του ΚΚΕ, καλώντας τους πλημμυροπαθείς και το λαό της περιοχής να απαιτήσουν την άμεση και πλήρη αποζημίωσή τους αλλά και τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

Στην ανακοίνωση, ανάμεσα σε άλλα, υπογραμμίζεται: «Παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού της κατάστασης, οι τεράστιες καταστροφές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, απ' την επίκληση σε έντονα καιρικά φαινόμενα, ούτε απ' την επίκληση σε τεχνικές αδυναμίες. Οι σύγχρονες δυνατότητες της τεχνικής και της επιστήμης επιτρέπουν την έγκαιρη πρόβλεψη τέτοιων φαινόμενων, επιτρέπουν τη λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης πλημμυρικών φαινόμενων, την εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισής τους. Είναι πασίγνωστο πως και στην περιοχή μας, κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα.

Τα κατασκευαστικά έργα γίνονται με γνώμονα το κέρδος των κατασκευαστικών ομίλων και για το λόγο αυτό δε λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ανάσχεσης και ακύρωσης των επιπτώσεών τους στις περιοχές στις οποίες όλα αυτά τα χρόνια δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να καταστρέφουν τη φυσική γεωμορφολογία του Νομού (καταστρέφοντας αναχώματα, μη διευθετώντας την κοίτη του Αραχθου, καταστρέφοντας τις φυσικές διεξόδους του νερού προς τη θάλασσα) υπηρετώντας τα κέρδη των μεγαλοκατασκευαστικών εταιρειών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διάνοιξη δρόμου πάνω στο ανάχωμα που υπήρχε παράλληλα στην κοίτη του Αραχθου, οι προσχώσεις στην κοίτη του, καθώς επίσης η άναρχη οικιστική δόμηση κοντά στην κοίτη του. Επίσης, η μη συντήρηση των ανασχετικών φραγμάτων, όπου υπήρχαν, είναι η αιτία που το γεφύρι στο Κομπότι είναι έτοιμο να πέσει.

Η απελευθερωμένη λειτουργία της ΔΕΗ, δηλαδή η πολιτική ΕΕ - άρχουσας τάξης που θέλει τη ΔΕΗ, άσχετα με τη σύνθεση του μετοχικού της κεφαλαίου να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η ανάγκη τα φράγματα, η κατασκευή τους και η λειτουργία τους να γίνονται με βάση το κέρδος, δεν οδήγησαν σε αναγκαία έργα περαιτέρω επέκτασης των φραγμάτων και γενικότερα κατάλληλων υποδομών, ώστε να μπορούν να αναχαιτίσουν εντονότερα πλημμυρικά φαινόμενα».

Στην Πρέβεζα

Κλιμάκιο της ΚΟ Πρέβεζας του ΚΚΕ επισκέφθηκε τα χωριά, για να έχει ιδία άποψη από τις καταστροφές. Η εικόνα αποκαρδιωτική. Ολόκληρη η περιοχή του Φαναρίου έχει πλημμυρίσει και ιδιαίτερα τα χωριά Καναλάκι, Σταυροχώρι, Αχερουσία, Κορώνη, Κυψέλη, Θέμελο και Αμμουδιά. Πολλά σημεία έχουν μείνει χωρίς οδική πρόσβαση. Παρατηρήθηκαν κατολισθήσεις και καθιζήσεις στο επαρχιακό δίκτυο. Σταβλικές εγκαταστάσεις, σπίτια, καταστήματα, εργαστήρια συνεργεία σε όλη η βιοτεχνική περιοχή Καναλακίου πλημμύρισαν. Σε πολλές περιπτώσεις οι καταστροφές ήταν καθολικές. Ανυπολόγιστες οι ζημιές που προκάλεσε η υπερχείλιση του ποταμού Αχέροντα που έγινε ένα με τις κατοικίες και τα καταστήματα των χωριών με άμεσες οικονομικές, και όχι μόνο, επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων. Οι δρόμοι των χωριών έγιναν ένα απέραντο ρέμα, γεμάτοι λάσπες και φερτά υλικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην περιοχή του Φαναρίου το κράτος δεν βρήκε ούτε ένα ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα. Παρόλο που οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Πάργας σε τακτά χρονικά διαστήματα όλα αυτά τα χρόνια έβαζαν το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων, αφού, ειδικά η περιοχή του Φαναρίου, έχει πληγεί πάρα πολλές φορές από πλημμύρες και την υπερχείλιση του ποταμού Αχέροντα.

Στα Γιάννενα

Στα Ιωάννινα, εξαιτίας της αύξησης της στάθμης των νερών σε ποταμούς έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες. Ιδιαίτερα έντονα ήταν τα φαινόμενα στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, εξαιτίας της επικίνδυνης αύξησης του ύψους των νερών της λίμνης Παμβώτιδας. Σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις, καθιζήσεις και καταπτώσεις, σε όλο το οδικό δίκτυο. Ειδικότερα, Σεισμόπληκτα, Βοτανικός, Μπάφρα, Πεδινή, Κατσικά, είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί με ιδιαίτερη ένταση. Μάλιστα, στα Σεισμόπληκτα, το Βοτανικό και την Κατσικά έχουν πλημμυρίσει και υπόγεια σπιτιών.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα χτύπησαν την περιοχή του δήμου Δωδώνης, προκαλώντας τεράστιες ζημιές. Από το Επισκοπικό, κοντά στην πόλη των Ιωαννίνων μέχρι το Ζωτικό και από τη Μπεστιά μέχρι τα χωριά κοντά στο Λούρο η κατάσταση είναι δραματική. Δρόμοι κατέρρευσαν, σταβλικές εγκαταστάσεις πλημμύρισαν, τα ιχθυοτροφεία στις πηγές Λούρου έχουν γεμίσει με θολά νερά. Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων σημειώθηκε κατολίσθηση στο Πετούσι Παραμυθιάς, με αποτέλεσμα τόνοι χώματος να κλείσουν την επαρχιακή οδό Παραμυθιάς - Δωδώνης.

Στη Θεσπρωτία έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στους δήμους Φιλιατών, Ηγουμενίτσας και Σουλίου. Στο δήμο Σουλίου προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα κυρίως λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Αχέροντα, στις κοινότητες Γλυκής, Παγκρατίου, Καρυωτίου, Πετουσίου, στην οδό Μίχλας - Πολύδροσου. Η πεδιάδα των Φιλιατών πλημμύρισε λόγω υπερχείλισης του Καλαμά.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Τεράστιες οι ευθύνες για τις ανυπολόγιστες καταστροφές

Eurokinissi

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε προχτές ο νομός Ευρυτανίας μετά τα σοβαρότατα προβλήματα και τις ζημιές που σημειώθηκαν από την έντονη βροχόπτωση. Μάλιστα, χρειάστηκε και η εκκένωση του χωριού Κρίκελλο λόγω κατολίσθησης. Παρόμοια και η κατάσταση στη Φθιώτιδα όπου έπεσε γεφύρι, έκλεισαν σημεία του οδικού δικτύου και διεκόπησαν τα δρομολόγια του ΟΣΕ λόγω της υπερχείλισης του Σπερχειού, προκαλώντας παράλληλα τεράστιες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Τα ορμητικά νερά του ποταμού παρέσυραν το γεφύρι στο χωριό Περιβόλι της δυτικής Φθιώτιδας, αποκλείοντας ταυτόχρονα τα χωριά Μάρματα, Αργύρια, Κολοκυθιά και Ανατολή Σπερχειάδας. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, σε οριακή κατάσταση βρίσκονται και τα άλλα γεφύρια του νομού, με τρία από αυτά να παρουσιάζουν πρόβλημα στατικότητας.

Από την υπερχείλιση του ποταμού Σπερχειού, διεκόπη η κυκλοφορία στις Επαρχιακές Οδούς Λαμίας - Γοργοποτάμου (θέση Φραντζομύλου), Λιανοκλαδίου - Κωσταλεξίου, Κωσταλεξίου - Λουτρών Υπάτης. Καθίζηση σημειώθηκε στην Επαρχιακή Οδό Υπάτης - Σπερχειάδας, στη γέφυρα της Βίστριζας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα, ενώ στην αντίστοιχη Οδό Καπνοχωρίου - Υπάτης, στο ρεύμα προς Υπάτη, αποκολλήθηκαν δύο τμήματα βράχου. Παράλληλα, από τα ξημερώματα του Σαββάτου, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών, στο τμήμα από Λιανοκλάδι μέχρι Τιθορέα και η κίνηση των επιβατών πραγματοποιείται μέσω λεωφορείων.

Αποκλεισμένες στην Ευρυτανία είναι οι τοπικές κοινότητες Αγραφα, Μάραθος, Βραγγιανά, Τροβάτο, Τρίδεντρο, Μοναστηράκι και Επινιανά. Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στις Επαρχιακές Οδούς Κερασοχωρίου - Αγράφων (από το ύψος του οικισμού Βαρβαριάδα), Βελαώρας - Τοπολιάνων και Καρπενησίου - Αγρινίου (διά μέσου Προυσού) από 35ο έως το 45ο χιλιόμετρο.

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ

Τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων και της ΕΕ για τις καταστροφές από τις πλημμύρες ανέδειξε κλιμάκιο του ΚΚΕ που επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές των νομών Φθιώτιδας και Ευρυτανίας. Το κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, περιφερειακό σύμβουλο και βουλευτή του Κόμματος, Κ. Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ, και Ν. Χαλιώτη, Γραμματέα της ΤΕ Φθιώτιδας, διαπίστωσε από κοντά το μέγεθος των προβλημάτων, αλλά και την αναγκαιότητα άμεσων μέτρων αποκατάστασης και προστασίας των κατοίκων των νομών.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων και της ΕΕ είναι μεγάλες, η ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος γίνεται συνεχώς και πιο επικίνδυνη, υπογράμμισαν χαρακτηριστικά στην επίσκεψή τους. Τόνισαν ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών έφεραν στην επιφάνεια, για μια ακόμη φορά, το σύνολο των ελλείψεων που υπάρχουν στις υποδομές για την προστασία του λαού από φυσικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Αλλωστε, τόσο το ΚΚΕ όσο και η «Λαϊκή Συσπείρωση», σε όλα τα επίπεδα της Τοπικής Διοίκησης, έχουν αναδείξει με επιτακτικό τρόπο την αναγκαιότητα λήψης μέτρων που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική προστασία και άλλα έργα υποδομής που θα στοχεύουν στην προστασία του λαού από όλα τα φυσικά φαινόμενα.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επανέλαβε ότι το Κόμμα βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής και κάλεσε το λαό να απαιτήσει αποφασιστικά:

  • Χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση άμεσα να ληφθούν μέτρα προστασίας των κατοίκων των χωριών της Ευρυτανίας, ιδιαίτερα του Κρικέλλου, με έργα που θα διευκολύνουν την επάνοδο στα σπίτια τους χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.
  • Να γίνει γρήγορη αποκατάσταση του οδικού δικτύου και αντικατάσταση της γέφυρας στο Περιβόλι Φθιώτιδας.
  • Να ελεγχθούν για τη στατικότητά τους οι υπόλοιπες γέφυρες του Σπερχειού.
  • Τη διευθέτηση του ρου του Σπερχειού σε όλα τα σημεία του ιδιαίτερα του κάμπου της Λαμίας όπου οι πλημμύρες προκύπτουν ακόμη και από ήπια καιρικά φαινόμενα, με ολοκληρωμένο σχέδιο και με κρατική χρηματοδότηση.
  • Να γίνει άμεσα εκτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να αποζημιωθούν άμεσα οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες, υποδομές, καλλιέργειες, ζώα κ.τ.λ.
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Εκτεταμένες καταστροφές σ' όλο το νομό

Εκτεταμένες καταστροφές προκλήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Αιτωλοακαρνανίας. Αποκλείστηκαν κοινότητες στους Δήμους Θέρμου και Ναυπακτίας, ενώ στο δρόμο από Θέρμο προς Αγιο Θεόδωρο, οδηγοί αποκλείστηκαν στα αυτοκίνητά τους. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκαν οι Κοινότητες Ευηνοχωρίου, Κατοχής και Λεσινίου Οινιάδων του Δήμου Μεσολογγίου, των Παρακαμπυλίων, Παναιτωλίου, Παραβόλας, Μακρύνειας, Αρακύνθου στο Δήμο Αγρινίου, Πατιόπουλου, Αγριδίου, Εμπεσού, Σταθά, Αμοριανών, Ποδογόρας, Αγριδίου, Πετσαλίων, Φράγκου του Δήμου Αμφιλοχίας, Αργυρού, Πηγαδίου, Θεοτόκου, Χαλικίου, Κόνισκας, Διπλατάνου, Αμβρακιάς και Κοκκινόβρυσης του Δήμου Θέρμου και Πλατάνου, Κλεπάς, Αποδοτίας, Γραμμένης Οξυάς, Λευκών, Μανδρινής, Καλλονής, Κυδωνιάς, Γρηγορίου, Ελατόβρυσης, Τερψιθέας, Κοκκινοχωρίου, Ασπριάς, Αμπελακιώτισσας και Πυλήνης στο Δήμο Ναυπακτίας.

Το γεφύρι της Πλάκας

Το γεφύρι της Πλάκας που πλέον δεν υπάρχει
Το γεφύρι της Πλάκας που πλέον δεν υπάρχει
Μεγάλη απώλεια για τους κατοίκους των Τζουμέρκων - και όχι μόνο - είναι η καταστροφή του γεφυριού της Πλάκας αφού χάθηκε ένα σημαντικό σημείο αναφοράς του τόπου μας. Το μνημείο ήταν εκεί περίπου για δυο αιώνες, αλλά η αδιαφορία του κράτους το άφησε έρμαιο χωρίς κανένα έργο συντήρησης και υποστήριξης. Σε χαρακτηριστικό αφιέρωμά του στο γεφύρι της Πλάκας ο «Ριζοσπάστης» στις 11 Φλεβάρη 2001 προειδοποιούσε πως είναι θέμα χρόνου η κατάρρευσή του αν δεν παίρνονταν άμεσα μέτρα για τη συντήρησή του.

Το μονότοξο γεφύρι της Πλάκας ήταν το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, είχε συνολικό μήκος 61 μ. και ύψος 19,70 μ. Η μεγάλη καμάρα, λεπτή και αέρινη, είχε άνοιγμα 39 μ. Γεφύρι με ιστορικό φορτίο, καθώς εκεί λειτούργησε το τελωνείο από την Ελλάδα στην Ηπειρο, όταν η τελευταία ήταν ακόμα τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εκεί στις 29 Φλεβάρη του 1944, υπογράφτηκε η συμφωνία της Πλάκας - Μυρόφυλλου για την κοινή δράση κατά των Γερμανών κατακτητών της χώρας από τον ΕΛΑΣ και τον ΕΔΕΣ.

Το γεφύρι κτίστηκε από μάστορες και πελεκητές της πέτρας από την Πυρσόγιαννη. Οταν τελείωσε το γεφύρι και έγιναν τα εγκαίνια, έπεσε η καμάρα και μετά από λίγο καιρό οι Τζουμερκιώτες έφεραν αρχιμάστορα από την Πράμαντα και το έργο ξανακτίστηκε το 1866. Το γεφύρι κινδύνεψε τον Οκτώβρη του 1943, όταν επιχείρησαν να το ανατινάξουν οι Γερμανοί, αλλά ευτυχώς δεν έπαθε σημαντική ζημιά. Επισκευάστηκε από τους κατοίκους και έκτοτε λειτουργούσε χωρίς προβλήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ