ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΠΙΝΔΟΥ
Μια βροχή χώρισε στα δύο τη χώρα

Αυτή είναι η Εγνατία!

Eurokinissi

Αυτή είναι η Εγνατία!
Δραματική είναι η κατάσταση σ' όλο το μήκος της «ραχοκοκαλιάς» της Πίνδου. Δρόμοι που τους έχει πάρει το ποτάμι και χωριά αποκλεισμένα είναι η γενική εικόνα στα βόρεια. Μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις καταιγίδες, πυκνό χιόνι έπεσε κατά τη διάρκεια της χτεσινής νύχτας, από τα Τζουμέρκα μέχρι και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, που ξημέρωσε στα λευκά, χωρίς όμως να προκληθούν προβλήματα στις μετακινήσεις. Στο Μέτσοβο και σε πολλά χωριά του Ζαγορίου τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, καθώς το χιόνι που έπεφτε από το πρωί της Δευτέρας ξεπερνά τα 50 εκατοστά και δυσκολεύονταν οι μετακινήσεις.

Στα Αγραφα η πρόσβαση σε χωριά από την πλευρά της Ευρυτανίας ήταν αδύνατη και χτες κινήθηκαν μηχανήματα από την περιοχή της Καρδίτσας, έτσι ώστε να προσεγγίσουν τον ορεινό όγκο και να ανοίξουν τις πρώτες διαβάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα επικοινωνίας στους κατοίκους. Παράλληλα χτες ελικόπτερο του Στρατού μετέφερε στο χωριό των Αγράφων ιατροφαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα, ενώ δέκα χωριά της περιοχής ήταν αποκλεισμένα για πέμπτη συνεχή μέρα.

Στο Κρίκελο οι κάτοικοι επέστρεψαν αλλά τουλάχιστον οκτώ σπίτια έχουν ζημιές. Αξίζει να σημειωθεί πως σε πολλά σημεία το οδικό δίκτυο της Ευρυτανίας έχει καταστραφεί από κατολισθήσεις, σε αρκετά σημεία η συγκοινωνία έχει αποκατασταθεί, αλλά δεν θα υπάρξει ουσιαστική αποκατάστασή του.

Στην Κοινότητα Κλεπά της ορεινής Ναυπακτίας, 22 σπίτια έχουν ζημιές λόγω των κατολισθήσεων. Δέκα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ρωγμές και άλλα δέκα αιωρούνται, λόγω της καθίζησης. Δύο σπίτια ακόμη έχουν υποστεί καθίζηση, όπως και ο κεντρικός δρόμος της κοινότητας. Οσον αφορά τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, λόγω των κατολισθήσεων, έχουν αποκλεισθεί τα Δημοτικά Διαμερίσματα Περδικόβρυσης και Λιβαδακίου. Επίσης, η πρόσβαση στα Δημοτικά Διαμερίσματα Λιμνίτσας και Τερψιθέας πραγματοποιείται μόνο από το οδικό δίκτυο της Μακριάς Ράχης. Ακόμα, με δυσχέρεια διεξαγόταν η κυκλοφορία των οχημάτων από Θέρμο προς Χαλίκι, Αργυρό Πηγάδι, Κόνισκα και Αμπρακιά, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία από Θέρμο προς Πλάτανο, μέσω Σκλήμνας.

Νυχτερινή επιχείρηση οργανώθηκε προχτές το βράδυ από την Πυροσβεστική για να πλησιάσουν δύο οικισμούς με 20 κατοίκους στα Γκράβαρα της ορεινής Ναυπακτίας, που ήταν αποκλεισμένοι, χωρίς συγκοινωνία, ρεύμα και επικοινωνία, λόγω των καταστροφών από την κακοκαιρία. Μέσα στη νύχτα οι πυροσβέστες της 7ης ΕΜΑΚ από τη Λαμία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου ξεκίνησαν πεζοπορία, καθώς το οδικό δίκτυο έχει πάθει μεγάλες ζημιές από κατολισθήσεις για να φτάσουν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στον οικισμό Πρόδρομος. Μετά συνέχισαν και για τον οικισμό Γράνα, όπου μια οικογένεια είχε ζητήσει βοήθεια. Οι πυροσβέστες διαπίστωσαν ότι είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο, έχει καταστραφεί κάθε πρόσβαση προς την περιοχή, καθώς έχουν καταρρεύσει δρόμοι.

Στο μεταξύ, λόγω του αυξημένου όγκου νερού στην κοίτη του ποταμού Αχελώου, είχε διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στις γέφυρες Αυλακίου και Τέμπλας, ενώ η κυκλοφορία γινόταν μόνο από τη γέφυρα της Τατάρνας. Προβλήματα έχουν προκληθεί και λόγω της χιονόπτωσης στην ορεινή Ναυπακτία, αφού χρειάζονταν αντιολισθητικές αλυσίδες στο οδικό δίκτυο από Ελατού και Κρυονέρια προς Ανω Χώρα.

Στον Εβρο

Σε συναγερμό είχε κηρυχτεί χτες η περιοχή του βόρειου Εβρου, μετά το ύψος των νερών του ποταμού, στη διάρκεια της νύχτας. Στο Πύθιο, με όριο συναγερμού τα πέντε μέτρα και εβδομήντα εκατοστά, η στάθμη του ποταμού έχει ξεπεράσει τα έξι μέτρα και δώδεκα εκατοστά. Στη διάρκεια της νύχτας, οι αυξημένες ροές νερού από τη γειτονική Βουλγαρία, μετά το άνοιγμα του φράγματος του Ιβαΐλογκραντ είχαν ως συνέπεια να σπάσει το ανάχωμα στη θέση Ωοειδές, στην περιοχή του Δήμου Ορεστιάδας, με αποτέλεσμα το νερό να πλημμυρίσει καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Η εκτίμηση των αρχών είναι ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται να πλημμυρίσουν περισσότερα από 30.000 στρέμματα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις και αρκετά αντλιοστάσια. Στη θέση Ωοειδές, το σύνολο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων ανέρχεται στις 70.000 στρέμματα. Το σπάσιμο του αναχώματος στην περιοχή Ωοειδές είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν κατοικημένες περιοχές και οικισμοί, όπως οι Καστανιές και η Βύσσα.

Με απόφαση του δημάρχου Ορεστιάδας δεν λειτούργησαν προληπτικά τα σχολεία στα Δημοτικά Διαμερίσματα Τριγώνου, Κυπρίνου και Βύσσας. Στο Πέταλο, η στάθμη του ποταμού έχει φθάσει τα 5,85 μέτρα, με όριο συναγερμού τα έξι μέτρα. Ενώ στη θέση Κιρίσανε, στο ύψος της Αδριανούπολης, όπου συναντώνται τα τρία ποτάμια - Αρδας, Εβρος και Τούντζας - η ροή των νερών έχει φθάσει τα 2.000 κυβικά το δευτερόλεπτο.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Μετρούν τις πληγές τους περιμένοντας τη νέα κακοκαιρία

Τα χωράφια στην Πρέβεζα
Τα χωράφια στην Πρέβεζα
Απελπιστική παραμένει η κατάσταση από το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τους νομούς της Δυτικής Ελλάδας και το οποίο κατέστρεψε εκατοντάδες σπίτια, υποδομές και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Μάλιστα, οι καταστροφές που άφησε πίσω της η έντονη βροχόπτωση, παραπέμπουν σε ζημιές από μεγάλο σεισμό και όχι από κύμα κακοκαιρίας. Και τώρα, οι κάτοικοι όλων αυτών των περιοχών μετράνε τις πληγές τους και παράλληλα ευελπιστούν πως η επερχόμενη επιδείνωση του καιρού, που θα συνοδεύεται από πολύ ισχυρούς ανέμους, βροχές, καταιγίδες και χιόνια δε θα αποτελειώσει το έργο της προηγούμενης κακοκαιρίας. Πολλοί αγρότες, από την πλευρά τους, περιμένουν να υποχωρήσουν πλήρως τα νερά που έριξαν στις εκτάσεις τους ποταμοί όπως ο Αραχθος, ο Αχελώος, ο Αώος, ο Βοϊδομάτης, ο Καλαμάς κ.ά. για να διαπιστώσουν το μέγεθος των ζημιών.

Στα Γιάννενα, ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Δημήτρης Τασιούλας, ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου με θέμα τις καταστροφές από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η δημοτική αρχή.

Στην επιστολή του τονίζει: «Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις σε όλη την περιοχή μας είχαν ως αποτέλεσμα τεράστιες υλικές ζημιές και στην πόλη. Η επίκληση δήθεν "ακραίων καιρικών φαινομένων" χρησιμοποιείται ως δικαιολογία, για να κρύψει την έλλειψη μέτρων πρόληψης και σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας, εγγειοβελτιωτικών έργων και υποδομών, τα οποία κατά το παρελθόν πάρα πολλές φορές έχουμε ζητήσει. Το αποτέλεσμα είναι κάθε φορά οι ίδιες περιοχές να πλημμυρίζουν, κάθε φορά οι ίδιοι δρόμοι να καταστρέφονται και φυσικά οι μεγάλες υλικές ζημιές να πλήττουν πρώτα και κύρια τα λαϊκά στρώματα. Η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ αδιαφορεί για τις λαϊκές ανάγκες, αφού τα κρατικά και κοινοτικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ και τη συνέχειά του το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) χρηματοδοτούν έργα με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρήσεων, ενώ έργα αντιπλημμυρικής προστασίας κρίνονται μη επιλέξιμα, ως "μη παραγωγικά" για τα κέρδη των ομίλων».

Κι ενώ σε Γιάννενα, Θεσπρωτία, Αρτα και Πρέβεζα οι άνθρωποι μετράνε τις πληγές τους, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε σύσκεψη όπου προέδρευσε, επέλεξε να εξάρει το έργο της Πολιτικής Προστασίας, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, ισχυρίστηκε πως ο μηχανισμός του δήμου ανταποκρίθηκε πολύ καλά και αντιμετωπίστηκαν τα περισσότερα προβλήματα. Η πραγματικότητα που βιώνει ο λαός της περιοχής τούς διαψεύδει.

Στην Αρτα, οι αγρότες περιμένουν να υποχωρήσουν τα νερά ώστε να προσεγγίσουν τους πορτοκαλεώνες που παραμένουν «πνιγμένοι». Τότε μόνο αναμένεται να διαπιστωθεί και το πλήρες μέγεθος της καταστροφής. Οσο για τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές, οι πρώτες εκτιμήσεις και πληροφορίες από τις αυτοψίες των ειδικών κλιμακίων κάνουν λόγο για τουλάχιστον 250 σπίτια ολοσχερώς κατεστραμμένα. Τις ζημιές τους ήδη μετρούν και οι κάτοικοι των χωριών που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές, κυρίως σε Ανθότοπο, Αγ. Παρασκευή, Κολομόδια, Ακροποταμιά, Λουτρότοπο και Παχυκάλαμο.

Ιδιο το σκηνικό και στη Θεσπρωτία καθώς έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στο Δήμο Φιλιατών (περιοχή Καλαμά), στο Δήμο Ηγουμενίτσας και στο Δήμο Σουλίου και ειδικότερα στις τοπικές Κοινότητες Γλυκής, Παγκρατίου, Καρυωτίου, Πετουσίου.

Στην Πρέβεζα οι μεγάλες ζημιές στο Δήμο Ζηρού και στο Δήμο Πάργας λόγω υπερχείλισης των ποταμών Λούρου και Αχέροντα έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στους κατοίκους, ενώ πολλά είναι τα σοβαρά προβλήματα - έως τώρα - που καταγράφονται σε Αμμουδιά, Βουβοπόταμο, Κυψέλη και γενικά στα παραποτάμια χωριά του Αχέροντα και μέχρι τη Γλυκή. Για τους δύο δήμους που επλήγησαν περισσότερο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει ζητήσει να γίνουν έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια, τα οποία αναμένεται να γίνουν τις αμέσως επόμενες μέρες.

Δύσκολη ήταν και χτες η μετακίνηση των κατοίκων της Αιτωλοακαρνανίας στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων και πτώσεων δέντρων και συγκεκριμένα στις επαρχιακές Οδούς Θέρμου - Χαλικίου και Θέρμου - Αργυρού Πηγαδιού. Επίσης, στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο Ναυπάκτου - Ανω Χώρας έχουν αποκλεισθεί τα Δημοτικά Διαμερίσματα Λιμνίτσας, Τερψιθέας και οι Δημοτικές Ενότητες Πλατάνου, Λιβαδακίου, Δενδροχωρίου, Αποδοτίας, Γρηγορίου, Γραμμένης, Οξιάς, Λεύκας, Μανδρίνης και Κυδωνίας. Παράλληλα, για τους ίδιους λόγους, έχουν αποκλεισθεί τα Δημοτικά Διαμερίσματα Περδικόβρυσης, Λιβαδακίου, Αποδοτίας και Πυλλήνης ενώ ορισμένα χωριά εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Δεν φταίει ο κακός καιρός για την καταστροφή

Από ορεινή περιοχή, η Φθιώτιδα, τώρα λογίζεται ως παραλίμνια
Από ορεινή περιοχή, η Φθιώτιδα, τώρα λογίζεται ως παραλίμνια
«Οσα συνέβησαν γύρω από το Σπερχειό στις τελευταίες πλημμύρες, ως αποτέλεσμα έντονων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποδοθούν στην κακή τύχη ή στον ακραίο χαρακτήρα των καιρικών φαινομένων», μας είπε ο Τάσος Χρονάς, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Λαμιέων.

«Είναι αποτέλεσμα έλλειψης υποδομών και κακής συντήρησης όσων υπάρχουν. Συνθέτουν και τεκμηριώνουν την εγκατάλειψη της περιοχής. Κριτική ασκούμε για όσα συνέβησαν στην κοιλάδα του Σπερχειού, που αντί να αντιμετωπιστεί ως ενιαία γεωγραφική οντότητα σύμφωνα και με μελέτες του Πολυτεχνείου που χρόνια τώρα υπάρχουν (πρόταση Δαουλά), προτίμησαν την αποσπασματική αντιμετώπιση της κατάστασης όπου ξεσπούσε το πρόβλημα». Και προσθέτει: «Αντί να φροντίζουν να παραμένει διαρκώς ανοιχτή η ροή του Σπερχειού και απρόσκοπτη η εκροή του, αντί να διασφαλίζουν τις όχθες, τις παρόχθιες περιοχές και τις γέφυρες, αντί να ενδιαφερθούν για τον ολοκληρωμένο και συστηματικό έλεγχο της ορεινής υδρονομίας που φέρνει τα νερά από τα γύρω βουνά στο Σπερχειό, ενδιαφέρθηκαν μόνο για έργα βιτρίνας και εξαγγελίες».

Ο Τάσος Χρονάς ανέφερε πως οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρθηκαν για την προσαρμογή της αντιπλημμυρικής προστασίας του Σπερχειού μετά την κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου Πειραιώς - Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων (ΠΑΘΕ) και των έργων της ΕΡΓΟΣΕ που επέδρασαν σημαντικά στα χαρακτηριστικά της περιοχής. Η κατασκευή των γεφυριών που έπεσαν στις προηγούμενες πλημμύρες δεν δίδαξε τη σημασία να 'χει ο Σπερχειός ανοιχτή ροή. Ετσι, στον προϋπολογισμό προβλέφθηκαν ακόμα λιγότερα χρήματα για τη διασφάλιση της κοίτης του Σπερχειού και κόπηκαν εντελώς τα έργα των Δασαρχείων της περιοχής που αποσκοπούσαν στην πρόληψη αυτών των φαινομένων. Στην ίδια αντιλαϊκή λογική κινήθηκε και η κυβερνητική πολιτική, που με τις κατευθύνσεις της καταρτίσθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδας.

«Ευθύνες υπάρχουν και στον προσανατολισμό των δαπανών της ΕΕ, που δεν θεωρεί επιλέξιμα τα αντιπλημμυρικά έργα, δίνοντας ταυτόχρονα πακτωλό χρημάτων στους μεγαλοκατασκευαστές για έργα που τους βολεύουν», υπογράμμισε.

«Θυμίζουμε για ακόμα μια φορά την πρόταση του ΚΚΕ, που πέρα από την ουσιαστική αποζημίωση των πληγέντων και τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων, χρόνια τώρα προτείνει και ζητά:

1) Ενιαία μελέτη και έργα υποστήριξης της περιοχής, που θα ξεκινούν από την ορεινή υδρονομία και θα καταλήγουν στην ανεμπόδιστη ροή του ποταμού.

2) Συχνό εκσυγχρονισμό και επικαιροποίηση μελετών και έργων που θα αντιμετωπίζουν όποιες αλλαγές συμβαίνουν. Παράδειγμα τα έργα του ΠΑΘΕ και της ΕΡΓΟΣΕ.

3) Ασφαλείς γέφυρες με ολοκληρωμένο σχέδιο εναλλακτικών λύσεων για την απρόσκοπτη επικοινωνία κάθε περιοχής. Η γέφυρα τύπου Belley των Κομποτάδων, τεχνολογίας του 1940, μεταλλική, που φυσικά δεν επαρκεί, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα εγκατάλειψης.

4) Διασφάλιση από τις πλημμύρες της καλλιεργήσιμης γης με καλά μελετημένο δίκτυο καναλιών που θα διευκολύνουν την άρδευση και αναχωμάτων όπως, για παράδειγμα, στην περιοχή του χωριού Κόμμα που προφύλαξε τον οικισμό στην τελευταία πλημμύρα.

Για όλα αυτά πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για εκτέλεση και συντήρηση των απαραίτητων έργων».

ΤΡΙΚΑΛΑ
Δεν τους έφτανε η ΚΑΠ, τους χτύπησε και η πλημμύρα

Δεν τους έφταναν τα μύρια προβλήματα που τους προκαλεί η ΚΑΠ και, γενικότερα, η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων στους Τρικαλινούς αγρότες, ήρθαν και οι καταστροφές από τις πλημμύρες να τους αποτελειώσουν.

Τα νερά του ξεχειλισμένου Πηνειού και των παραποτάμων του «έπνιξαν» χιλιάδες στρέμματα, κυρίως με σιτηρά και τριφύλλια, η μείωση της σοδειάς θα είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα να δοθεί ένα ακόμα πλήγμα στο, λόγω ΚΑΠ, ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής.

Ιδιαίτερα σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες στην περιοχή της Φαρκαδόνας, καθώς πάνω από 10.000 στρέμματα σε Φαρκαδόνα, Ζάρκο, Κλοκοτό, Πηνειάδα, Κεραμίδι, Νομή κι άλλα χωριά κατακλύστηκαν από τα νερά του Πηνειού και του παραποτάμου του Ενιπέα. Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή πλήττεται από πλημμύρες, σχεδόν, κάθε χρόνο - πολλές φορές, μάλιστα, δύο και τρεις φορές το χρόνο - επειδή αποτελεί ζώνη ανάσχεσης των νερών που κατεβαίνουν από τα βουνά της Θεσσαλίας. Ομως, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, δεν αναγνωρίζεται ως πλημμυρόπληκτη - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα σε αποζημιώσεις κ.λπ. - παρά τα εκατοντάδες σχετικά υπομνήματα που έχουν καταθέσει στα τελευταία 40 χρόνια αγροτικοί, αυτοδιοικητικοί κι άλλοι φορείς.

Απροστάτευτοι στους κινδύνους

«Αγρότες και κτηνοτρόφοι βρεθήκαμε, για μια ακόμα φορά, "γυμνοί", απροστάτευτοι κι αβοήθητοι στους κινδύνους και τις συνέπειες των πλημμυρών», σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» κι επισημαίνει: «Δε χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις για να επιβεβαιωθεί, για ακόμη μια φορά, ότι μεγάλες περιοχές του Τρικαλινού κάμπου, όπως και των ορεινών, είναι ανοχύρωτες στα καιρικά φαινόμενα. Δε χρειάζονται και ιδιαίτερες προφητικές ικανότητες για να προβλέψουμε ότι διάφοροι τοπικοί, δημοτικοί, περιφερειακοί, κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί - κρατικοί διοικούντες θα μιλήσουν ξανά για την "ακρότητα" των καιρικών φαινομένων, θα παρελάσουν ξανά στις πληγείσες περιοχές, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για "το κακό που μας βρήκε"... Οσοι επικαλούνται τέτοιες προφάσεις κάνουν απέλπιδα προσπάθεια να κρύψουν τις ευθύνες τους. Ολοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς γνωρίζουν με λεπτομέρειες το πρόβλημα και τον επείγοντα χαρακτήρα αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής. Γνωρίζουν και ευθύνονται για τις μεγάλες και επικίνδυνες ελλείψεις υποδομών, τα ασυντήρητα δίκτυα, τις φθορές, την εγκατάλειψη».

Η Ομοσπονδία, αφού υπογραμμίζει ότι στις κατευθύνσεις της ΕΕ, των αρμόδιων υπουργείων, της Περιφέρειας, των δήμων δεν υπάρχει μέριμνα, ούτε κονδύλια για τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, πρόληψης και συντήρησης, καλεί την αγροτιά και τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν να συγκρουστούν με τις αντιαγροτικές - αντιλαϊκές πολιτικές και κατευθύνσεις και οργανωμένα μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, την Ομοσπονδία και τους άλλους φορείς να διεκδικήσουν άμεσες λύσεις ανακούφισης, όπως:

-- Να κηρυχθούν οι πληγείσες περιοχές πλημμυρόπληκτες, να γίνει άμεσα καταγραφή όλων των καταστροφών και να δοθούν αποζημιώσεις για το 100% των ζημιών στους πληγέντες, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

-- Να γίνει πάγωμα των χρεών των πληγέντων προς Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμούς ρεύματος - νερού και τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες κατάσχεσης.

-- Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη, να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να επιστραφούν όσες δόσεις έχουν καταβληθεί.

-- Να υπάρξει άμεση έκτακτη επιχορήγηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών αντιπλημμυρικής θωράκισης.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αποζημιωθούν οι πληγέντες από την κακοκαιρία

Την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων σε ολόκληρη τη χώρα από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών ζητάει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας τα εξής:

«Τεράστιες καταστροφές σε ολόκληρη την Ελλάδα (σε Ηπειρο, ιδίως στην Αρτα, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Τρίκαλα, Αιτωλοακαρνανία κ.α.), προκάλεσαν τις προηγούμενες μέρες οι ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες και κατολισθήσεις που επακολούθησαν. Ανθρώπινες ζωές κινδύνευσαν. Σοβαρές καταστροφές υπέστησαν σπίτια και ολόκληρα χωριά, αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, οδικές και άλλες υποδομές και ιστορικά μνημεία, όπως το γεφύρι της Πλάκας στην Αρτα.

Τέτοιες καταστροφές επαναλαμβάνονται με κάθε έντονη βροχόπτωση, όπως χαρακτηριστικά στη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στον Εβρο, όπου για τον ίδιο λόγο μόλις τον προηγούμενο μήνα υπήρξαν ακόμη και απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Η επίκληση δήθεν "ακραίων καιρικών φαινομένων" από τις εκάστοτε κυβερνήσεις χρησιμοποιείται ως δικαιολογία, για να κρύψει την πλήρη έλλειψη μέτρων πρόβλεψης, πρόληψης και σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας, εγγειοβελτιωτικών έργων και υποδομών, με τραγικό αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών και μεγάλες υλικές ζημιές που πλήττουν οδυνηρά τα λαϊκά στρώματα.

Η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ αδιαφορεί για τις λαϊκές ανάγκες, αφού τα κρατικά και κοινοτικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ και τη συνέχειά του το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) χρηματοδοτούν έργα με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρήσεων, ενώ έργα αντιπλημμυρικής προστασίας κρίνονται μη επιλέξιμα, ως "μη παραγωγικά" για τα κέρδη των ομίλων.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  • Προτίθεται να λάβει μέτρα για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων και ποια;
  • Εχουν ενταχθεί συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά έργα σε κοινοτική χρηματοδότηση, πού και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίησή τους;».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ