Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Δεν τους έφτανε η ΚΑΠ, τους χτύπησε και η πλημμύρα

Δεν τους έφταναν τα μύρια προβλήματα που τους προκαλεί η ΚΑΠ και, γενικότερα, η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων στους Τρικαλινούς αγρότες, ήρθαν και οι καταστροφές από τις πλημμύρες να τους αποτελειώσουν.

Τα νερά του ξεχειλισμένου Πηνειού και των παραποτάμων του «έπνιξαν» χιλιάδες στρέμματα, κυρίως με σιτηρά και τριφύλλια, η μείωση της σοδειάς θα είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα να δοθεί ένα ακόμα πλήγμα στο, λόγω ΚΑΠ, ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής.

Ιδιαίτερα σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες στην περιοχή της Φαρκαδόνας, καθώς πάνω από 10.000 στρέμματα σε Φαρκαδόνα, Ζάρκο, Κλοκοτό, Πηνειάδα, Κεραμίδι, Νομή κι άλλα χωριά κατακλύστηκαν από τα νερά του Πηνειού και του παραποτάμου του Ενιπέα. Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή πλήττεται από πλημμύρες, σχεδόν, κάθε χρόνο - πολλές φορές, μάλιστα, δύο και τρεις φορές το χρόνο - επειδή αποτελεί ζώνη ανάσχεσης των νερών που κατεβαίνουν από τα βουνά της Θεσσαλίας. Ομως, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, δεν αναγνωρίζεται ως πλημμυρόπληκτη - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα σε αποζημιώσεις κ.λπ. - παρά τα εκατοντάδες σχετικά υπομνήματα που έχουν καταθέσει στα τελευταία 40 χρόνια αγροτικοί, αυτοδιοικητικοί κι άλλοι φορείς.

Απροστάτευτοι στους κινδύνους

«Αγρότες και κτηνοτρόφοι βρεθήκαμε, για μια ακόμα φορά, "γυμνοί", απροστάτευτοι κι αβοήθητοι στους κινδύνους και τις συνέπειες των πλημμυρών», σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» κι επισημαίνει: «Δε χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις για να επιβεβαιωθεί, για ακόμη μια φορά, ότι μεγάλες περιοχές του Τρικαλινού κάμπου, όπως και των ορεινών, είναι ανοχύρωτες στα καιρικά φαινόμενα. Δε χρειάζονται και ιδιαίτερες προφητικές ικανότητες για να προβλέψουμε ότι διάφοροι τοπικοί, δημοτικοί, περιφερειακοί, κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί - κρατικοί διοικούντες θα μιλήσουν ξανά για την "ακρότητα" των καιρικών φαινομένων, θα παρελάσουν ξανά στις πληγείσες περιοχές, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για "το κακό που μας βρήκε"... Οσοι επικαλούνται τέτοιες προφάσεις κάνουν απέλπιδα προσπάθεια να κρύψουν τις ευθύνες τους. Ολοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς γνωρίζουν με λεπτομέρειες το πρόβλημα και τον επείγοντα χαρακτήρα αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής. Γνωρίζουν και ευθύνονται για τις μεγάλες και επικίνδυνες ελλείψεις υποδομών, τα ασυντήρητα δίκτυα, τις φθορές, την εγκατάλειψη».

Η Ομοσπονδία, αφού υπογραμμίζει ότι στις κατευθύνσεις της ΕΕ, των αρμόδιων υπουργείων, της Περιφέρειας, των δήμων δεν υπάρχει μέριμνα, ούτε κονδύλια για τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, πρόληψης και συντήρησης, καλεί την αγροτιά και τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν να συγκρουστούν με τις αντιαγροτικές - αντιλαϊκές πολιτικές και κατευθύνσεις και οργανωμένα μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, την Ομοσπονδία και τους άλλους φορείς να διεκδικήσουν άμεσες λύσεις ανακούφισης, όπως:

-- Να κηρυχθούν οι πληγείσες περιοχές πλημμυρόπληκτες, να γίνει άμεσα καταγραφή όλων των καταστροφών και να δοθούν αποζημιώσεις για το 100% των ζημιών στους πληγέντες, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

-- Να γίνει πάγωμα των χρεών των πληγέντων προς Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμούς ρεύματος - νερού και τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες κατάσχεσης.

-- Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη, να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να επιστραφούν όσες δόσεις έχουν καταβληθεί.

-- Να υπάρξει άμεση έκτακτη επιχορήγηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών αντιπλημμυρικής θωράκισης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντονισμένα διεκδικούν μέτρα στήριξης, αποκατάστασης και προστασίας (2024-03-12 00:00:00.0)
Μεγάλες καταστροφές ξανά στη Θεσσαλία (2018-02-27 00:00:00.0)
Καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες (2012-04-20 00:00:00.0)
Πλημμύρισαν ξανά καλλιέργειες (2011-02-22 00:00:00.0)
Πλημμύρισαν ξανά καλλιέργειες (2006-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ