ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Διπλωματικό» ιμπεριαλιστικό ενδιαφέρον
  • Στο Κίεβο χτες ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας, ενώ οι τελευταίοι σήμερα μεταβαίνουν στη Μόσχα
  • Το ΝΑΤΟ ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από τη Ρωσία

ΚΙΕΒΟ.--

Μεγάλη διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο μέτωπο της Ουκρανίας, που είναι μέρος της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ιδιαίτερα μετά τη συνεχή αιματοχυσία των τελευταίων βδομάδων, όπου ο επίσημος αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 5.500 και των τραυματιών πάνω από τους 12.000, από τον Απρίλη του 2014. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ιμπεριαλιστικών χώρων (ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας) πραγματοποιούν συναντήσεις σε Κίεβο και Μόσχα. Φυσικά δεν τους πήρε ο πόνος για το λαό που ματώνει, αλλά το βασικό κίνητρο είναι η διασύνδεση των μονοπωλιακών ομίλων και τα συμφέροντα που διακυβεύονται στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία.

Κέρι, Μέρκελ και Ολάντ στο Κίεβο

Χτες, αρχικά στην ουκρανική πρωτεύουσα βρέθηκε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι, που είχε συναντήσεις με την ηγεσία της αντιδραστικής κυβέρνησης, τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, και τον πρωθυπουργό Αρ. Γιατσενιούκ, ενώ το απόγευμα από κοινού η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ πήγαν στο Κίεβο και είχαν συνάντηση επίσης με τον Ποροσένκο, ενώ και οι δύο σήμερα θα συναντηθούν με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα.

Ο μεν Κέρι ισχυρίστηκε ότι «οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση με τη Ρωσία. Ουδείς την επιδιώκει. Ούτε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε οι Ευρωπαίοι» και κατέληξε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ποροσένκο: «Θέλουμε μια ειρηνική επίλυση, αλλά οι ΗΠΑ δε θα κλείσουν τα μάτια στα ρωσικά άρματα μάχης και τους Ρώσους μαχητές που περνούν τα σύνορα με την Ουκρανία. Πρέπει να υπάρξει άμεση δέσμευση για μία πραγματική κατάπαυση του πυρός, η οποία να μην είναι μόνο ένα κομμάτι χαρτί με λέξεις, αλλά να ακολουθηθεί από συγκεκριμένες ενέργειες». Ο Ουκρανός πρόεδρος από την πλευρά του ζήτησε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να στείλουν σύγχρονο οπλισμό, για να ενισχυθεί η ικανότητα του ουκρανικού λαού.

Οσον αφορά την πρόταση που κομίζουν σε Κίεβο και Ρωσία η Μέρκελ και ο Ολάντ, από όσα διαρρέονται επίσημα και ανεπίσημα, κομβικό ζήτημα είναι η συμβολή της Ρωσίας και η άσκηση της επιρροής της στους πολιτοφύλακες για κατάπαυση του πυρός και την απομάκρυνση βαρέων όπλων.

Ενισχύεται η ΝΑΤΟϊκή παρουσία

Πάντως η συζήτηση για αποστολή βαρύτερου εξοπλισμού των ΗΠΑ προς την αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι ζήτημα στο οποίο προς το παρόν δεν υπάρχει ομοφωνία. Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ, με τη χτεσινή απόφαση των υπουργών Αμυνας (βλέπε αναλυτικά σελ.9), προωθεί την ανάπτυξη ακόμα μεγαλύτερης δύναμης στην Ανατολική Ευρώπη με στόχο τη Ρωσία, από 30.000 στρατιώτες και δύναμη ταχείας επέμβασης 5.000 ανδρών. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι τα μέτρα «λαμβάνονται αμυντικά και είναι απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία», ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι είναι απειλή και συμμετέχει με στρατό στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η ρωσική κυβέρνηση διαψεύδει ότι υποστηρίζει με στρατεύματα και βαριά όπλα τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες στην ανατολική Ουκρανία.

Επίσης, σε μια παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις της ΕΕ, για νέο κατάλογο Ρώσων και Ουκρανών φιλορώσων ιδιωτών, στους οποίους θα υποβληθούν κυρώσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία. Το θέμα θα συζητηθεί και την ερχόμενη Δευτέρα στη σύνοδο των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες, ενώ η στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει διευκρινιστεί.

Χθες στο πεδίο των μαχών η στρατηγικής σημασίας πόλη Ντεμπάλτσεβε, βορειοανατολικά του Ντονέτσκ, ήταν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με πυκνή ανταλλαγή πυρών και τους πολιτοφύλακες να την πολιορκούν. Σύμφωνα με τον στρατό της Ουκρανίας άλλοι 5 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 29 τραυματίστηκαν.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ
Το γαλλικό κεφάλαιο ανασκουμπώνεται για να προστατέψει τη θέση του

Η κυβέρνηση δε διαπραγματεύεται τη συμμετοχή της στις αντιλαϊκές διεργασίες και τα φιλοπόλεμα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις δε θα σταματήσουν, τόνισε ο Ολάντ
Οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις δε θα σταματήσουν, τόνισε ο Ολάντ
ΠΑΡΙΣΙ.--

Την κατεύθυνση στην οποία η γαλλική πλουτοκρατία ανασκουμπώνεται για να υπερασπιστεί τη θέση της έναντι «εταίρων» και ανταγωνιστών ανέδειξε η συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης που έδωσε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Διαβεβαιώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις» για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των γαλλικών μονοπωλίων, ο Ολάντ ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για έναν «κοινωνικό διάλογο ανανεωμένο», επιβεβαιώνοντας ότι θα ενταθεί και η ιδεολογικοπολιτική επιχείρηση αρπαγής της λαϊκής - εργατικής συναίνεσης, ώστε με κάθε τρόπο να εμποδιστούν τα λαϊκά στρώματα να δουν τα αληθινά τους συμφέροντα και να οργανώσουν την πάλη τους.

Σ' αυτό το πλαίσιο, γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ εμφάνισαν ως «θέσεις εργασίας» την ολιγόμηνη απασχόληση νέων κάτω των 26 σε δημόσιες υπηρεσίες, στο πλαίσιο προγραμμάτων που προωθούνται πανευρωπαϊκά με στόχο αφενός την κατάργηση της σταθερής και με δικαιώματα εργασίας και αφετέρου τη διάλυση των όποιων δημόσιων δομών (Υγείας, Πρόνοιας κ.τ.λ.) έχουν απομείνει. Επιπλέον, στη συνέντευξη έγινε ξεχωριστή προσπάθεια εξωραϊσμού της εκπαιδευτικής πολιτικής, με την οποία η κυβέρνηση υψώνει κι άλλο τους ταξικούς φραγμούς, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση φτηνού εργατικού δυναμικού για τις επιχειρήσεις.

Ηχηρό «παρών» στις «κόντρες» εντός ΕΕ

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος ηγέτης διαβεβαίωσε την ντόπια αστική τάξη ότι το Παρίσι θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό, ώστε η διαπάλη που συνεχίζεται εντός ΕΕ για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης να ενισχύσει τη θέση της ή (τουλάχιστον) να εμποδίσει τη σημαντική ισχυροποίηση των αντιπάλων της. Ετσι, παίρνοντας αφορμή και από την προχτεσινή του συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό υποστήριξε: «Εχω όμως απόλυτη συνείδηση ότι η διά παντός λιτότητα σαν γραμμή στον ορίζοντα δεν μπορεί να είναι λύση ούτε για τους Ελληνες ούτε για τους Ευρωπαίους. Από αυτό το σημείο και στη σημερινή εποχή που είναι πιο θετική για την ανάπτυξη θα πρέπει να βρούμε μια συμφωνία». Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι η διατήρηση του λεγόμενου «γαλλογερμανικού άξονα» παραμένει επιδίωξή του, αναφέροντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει μια δυνατή Ευρώπη, χωρίς ένα σταθερό και ισχυρό δεσμό ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία».

Ο Ολάντ επιβεβαίωσε ότι οι επαφές που τις τελευταίες μέρες έχει η ελληνική κυβέρνηση σε ευρωπαϊκές πόλεις αντανακλούν ευρύτερες διεργασίες στην Ευρώπη, πάντα σε βάρος των εργαζομένων λαών ισχυριζόμενος: «Δεν έχουμε μια Ευρώπη των πλουσίων και μια των φτωχών, μια Ευρώπη του Βορρά και μια Ευρώπη του Νότου. Η Ευρώπη είναι μία και μοναδική και όταν μια χώρα βρίσκεται σε δυσκολία, ο ρόλος της Ευρώπης είναι να δείξει αλληλεγγύη. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να υποδεικνύει ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις ... Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Τίποτε δεν είναι χειρότερο από το να ταπεινωθούν οι Ελληνες, αλλά και τίποτα χειρότερο για τους Ελληνες το να ζητήσουν ένα κατ' εξαίρεση σχέδιο. Δεν υπάρχει εξαίρεση, είμαστε μαζί στον ίδιο δρόμο, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να τους συνοδεύσουμε».

Για «ασφάλεια» και «πυρηνική αποτροπή»

Ανασύροντας τον «μπαμπούλα» της «τρομοκρατίας», στο φόντο και του τριπλού μακελειού στο Παρίσι, ο Ολάντ υπογράμμισε πως απέναντι στην «τρομοκρατία» «η Δημοκρατία θα είναι ανυποχώρητη και αμείλικτη», σημειώνοντας ότι το σχέδιο «Vigipirate» θα παραμείνει σε εφαρμογή για όσο χρειαστεί. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το πρόγραμμα που ενεργοποιείται σε περίπτωση υψηλού κινδύνου για την «εθνική ασφάλεια», αποτέλεσμα του οποίου είναι πάνω από 10.000 στρατιώτες να περιπολούν οπλισμένοι στις γαλλικές πόλεις και το οποίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κοστίζει κάθε μέρα στο γαλλικό λαό ένα εκατομμύριο ευρώ.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του μάχεται με την ίδια αποφασιστικότητα κατά της «τρομοκρατίας» και στο εξωτερικό, πρωταγωνιστώντας σε ιμπεριαλιστικά σχέδια που απειλούν και άλλους λαούς. Ετσι, παινεύτηκε που «ο στρατός αναπτύσσει επικίνδυνες αποστολές παντού, πρώτα απ' όλα σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό (Μάλι, Σαχέλ, Ιράκ)» και ανέδειξε την ετοιμότητα να προστατευθούν οι επιδιώξεις του γαλλικού ιμπεριαλισμού, με κάθε τρόπο. Αν και ισχυρίστηκε ότι δεν προτίθεται να αυξήσει ξανά τον «αμυντικό» προϋπολογισμό, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «αν εμφανίζονταν κίνδυνοι, θα αναλάμβανα τις ευθύνες μου».

Επιπλέον, ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε λόγο για «"εκσυγχρονισμό" της δύναμης πυρηνικής αποτροπής» (σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Λεζ Εκό») στον οποίο θα προχωρήσει η κυβέρνησή του, «όσο χρειάζεται και πάντα ακολουθώντας την αρχή της επάρκειας και της διαφάνειας όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα που η Γαλλία διαθέτει».

Τέλος, αφού ανακοίνωσε την κοινή επίσκεψη που θα έκανε χτες στο Κίεβο μαζί με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ισχυρίστηκε πως «η Γαλλία θέλει να αποφύγει τον πόλεμο», αλλά και ότι «η επιλογή της διπλωματίας δεν μπορεί να παραταθεί επ΄αόριστον». Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «τώρα βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο, και σε έναν πόλεμο που θα μπορούσε να γίνει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος» και είπε ότι η Γαλλία δεν τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ