Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Διπλωματικό» ιμπεριαλιστικό ενδιαφέρον
  • Στο Κίεβο χτες ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας, ενώ οι τελευταίοι σήμερα μεταβαίνουν στη Μόσχα
  • Το ΝΑΤΟ ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από τη Ρωσία

ΚΙΕΒΟ.--

Μεγάλη διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο μέτωπο της Ουκρανίας, που είναι μέρος της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ιδιαίτερα μετά τη συνεχή αιματοχυσία των τελευταίων βδομάδων, όπου ο επίσημος αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 5.500 και των τραυματιών πάνω από τους 12.000, από τον Απρίλη του 2014. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ιμπεριαλιστικών χώρων (ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας) πραγματοποιούν συναντήσεις σε Κίεβο και Μόσχα. Φυσικά δεν τους πήρε ο πόνος για το λαό που ματώνει, αλλά το βασικό κίνητρο είναι η διασύνδεση των μονοπωλιακών ομίλων και τα συμφέροντα που διακυβεύονται στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία.

Κέρι, Μέρκελ και Ολάντ στο Κίεβο

Χτες, αρχικά στην ουκρανική πρωτεύουσα βρέθηκε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι, που είχε συναντήσεις με την ηγεσία της αντιδραστικής κυβέρνησης, τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, και τον πρωθυπουργό Αρ. Γιατσενιούκ, ενώ το απόγευμα από κοινού η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ πήγαν στο Κίεβο και είχαν συνάντηση επίσης με τον Ποροσένκο, ενώ και οι δύο σήμερα θα συναντηθούν με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα.

Ο μεν Κέρι ισχυρίστηκε ότι «οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση με τη Ρωσία. Ουδείς την επιδιώκει. Ούτε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε οι Ευρωπαίοι» και κατέληξε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ποροσένκο: «Θέλουμε μια ειρηνική επίλυση, αλλά οι ΗΠΑ δε θα κλείσουν τα μάτια στα ρωσικά άρματα μάχης και τους Ρώσους μαχητές που περνούν τα σύνορα με την Ουκρανία. Πρέπει να υπάρξει άμεση δέσμευση για μία πραγματική κατάπαυση του πυρός, η οποία να μην είναι μόνο ένα κομμάτι χαρτί με λέξεις, αλλά να ακολουθηθεί από συγκεκριμένες ενέργειες». Ο Ουκρανός πρόεδρος από την πλευρά του ζήτησε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να στείλουν σύγχρονο οπλισμό, για να ενισχυθεί η ικανότητα του ουκρανικού λαού.

Οσον αφορά την πρόταση που κομίζουν σε Κίεβο και Ρωσία η Μέρκελ και ο Ολάντ, από όσα διαρρέονται επίσημα και ανεπίσημα, κομβικό ζήτημα είναι η συμβολή της Ρωσίας και η άσκηση της επιρροής της στους πολιτοφύλακες για κατάπαυση του πυρός και την απομάκρυνση βαρέων όπλων.

Ενισχύεται η ΝΑΤΟϊκή παρουσία

Πάντως η συζήτηση για αποστολή βαρύτερου εξοπλισμού των ΗΠΑ προς την αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι ζήτημα στο οποίο προς το παρόν δεν υπάρχει ομοφωνία. Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ, με τη χτεσινή απόφαση των υπουργών Αμυνας (βλέπε αναλυτικά σελ.9), προωθεί την ανάπτυξη ακόμα μεγαλύτερης δύναμης στην Ανατολική Ευρώπη με στόχο τη Ρωσία, από 30.000 στρατιώτες και δύναμη ταχείας επέμβασης 5.000 ανδρών. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι τα μέτρα «λαμβάνονται αμυντικά και είναι απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία», ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι είναι απειλή και συμμετέχει με στρατό στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η ρωσική κυβέρνηση διαψεύδει ότι υποστηρίζει με στρατεύματα και βαριά όπλα τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες στην ανατολική Ουκρανία.

Επίσης, σε μια παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις της ΕΕ, για νέο κατάλογο Ρώσων και Ουκρανών φιλορώσων ιδιωτών, στους οποίους θα υποβληθούν κυρώσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία. Το θέμα θα συζητηθεί και την ερχόμενη Δευτέρα στη σύνοδο των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες, ενώ η στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει διευκρινιστεί.

Χθες στο πεδίο των μαχών η στρατηγικής σημασίας πόλη Ντεμπάλτσεβε, βορειοανατολικά του Ντονέτσκ, ήταν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με πυκνή ανταλλαγή πυρών και τους πολιτοφύλακες να την πολιορκούν. Σύμφωνα με τον στρατό της Ουκρανίας άλλοι 5 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 29 τραυματίστηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ