Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ
Προς κοινή ομάδα εργασίας για το «φαγοπότι» στα μεγάλα έργα

ΤΙΡΑΝΑ.--

Στη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας ως τον ερχόμενο Απρίλη, με σκοπό τη συνδιαμόρφωση συμφωνίας για τη συνεργασία Σερβίας - Αλβανίας, στο πλαίσιο σχετικής απόφασης που είχε ληφθεί τον Αύγουστο, στο Βερολίνο, συμφώνησαν χτες οι αρμόδιοι υπουργοί αμφοτέρων χωρών, στη διάρκεια συνάντησής τους στα Τίρανα.

Η Σέρβα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Κατασκευών, Συγκοινωνιών και Υποδομών, Ζόρανα Μιχαΐλοβιτς και ο Αλβανός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Αρμπέν Αχμετάι ανακοίνωσαν τη συγκρότηση της ομάδας εργασίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα «συμβάλλει στην ευημερία των πολιτών». Στην πραγματικότητα, η απόφασή τους στοχεύει στην ενίσχυση των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων ενόψει των σχεδίων που επεξεργάζονται για κοινά περιφερειακά έργα ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, όπως η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Νις - Πρίστινα - Τίρανα, η κατασκευή του Διαδρόμου 11 από το Βελιγράδι στο Μαυροβούνιο και η διασταύρωσή του με τον αυτοκινητόδρομο Αδριατικής - Ιονίου, ο εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής γραμμής Βελιγράδι - Μπαρ και η σύνδεσή της με λιμάνια της Αλβανίας.

Η χτεσινή συνάντηση στα Τίρανα θεωρείται συνέχεια της σερβο-αλβανικής συνεργασίας που ξεκίνησε, με τις προτροπές της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, στη διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Αυγούστου του 2014 στο Βερολίνο, όπου συμμετείχαν ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα και ο Σέρβος ομόλογός του Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Σε κάθε περίπτωση, η χτεσινή συνάντηση στα Τίρανα είχε και «ιστορική» σημασία, αφού ήταν η πρώτη διμερής συνάντηση Αλβανών και Σέρβων αξιωματούχων στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, μετά από 23 χρόνια.

Προσωρινό μποϊκοτάζ Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο

Ενα 24ωρο μετά την αναγκαστική παραίτηση του Σέρβου υπουργού της κοσοβαρικής κυβέρνησης για την Επιστροφή των Προσφύγων και τις Κοινότητες, Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς, εκπρόσωπος των Σέρβων βουλευτών στη βουλή του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι οι τελευταίοι θα απόσχουν τις επόμενες μέρες από τα θεσμικά όργανα λήψης αποφάσεων του προτεκτοράτου, εξαιτίας της αντικατάστασης του Γιαμπλάνοβιτς.

Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου, Μπράνιμιρ Στογιάνοβιτς, το προσεχές διάστημα θα ληφθεί «η πολύ σοβαρή απόφαση» για την περαιτέρω συμμετοχή των Σέρβων στους θεσμούς του Κοσόβου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί μετά το νέο γύρο του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων Πρίστινας - Βελιγραδίου, που έχει προγραμματιστεί την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Εκτίμησε ακόμη ότι η αντικατάσταση του Γιαμπλάνοβιτς «αποδεικνύει πολιτική αστάθεια μεταξύ των Κοσσοβάρων Αλβανών» και ότι «είναι απλά η συνέχιση της πρόσφατης πολύμηνης πολιτικής κρίσης που είχε εκδηλωθεί και κατά τη διαδικασία συγκρότησης κυβέρνησης».

Υπενθυμίζεται πως ο Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά τις θυελλώδεις διαμαρτυρίες Κοσσοβάρων Αλβανών, επειδή αποκάλεσε «βάρβαρους» όσους διαδήλωναν και εμπόδιζαν Σέρβους εκτοπισμένους από το Κόσοβο να επισκεφτούν εκκλησία στην Τζακόβιτσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ