Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΟΡΔΑΝΙΑ - ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ενισχύουν το στρατιωτικό ρόλο οι δυνάμεις επέμβασης...

Η αποτρόπαια εκτέλεση του Ιορδανού πιλότου αυξάνει τις διαδηλώσεις υποστήριξης υπέρ του βασιλιά Αμπντάλα Β'
Η αποτρόπαια εκτέλεση του Ιορδανού πιλότου αυξάνει τις διαδηλώσεις υποστήριξης υπέρ του βασιλιά Αμπντάλα Β'
ΑΜΜΑΝ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στην κλιμάκωση της συμμετοχής της στον (υπό αμερικανικής ηγεσίας) «συνασπισμό» προθύμων κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) προχωρά η Ιορδανία, καθώς ο μονάρχης Αμπντάλα Β' αξιοποιεί στο έπακρο το πρόσχημα της τρομοκρατικής δράσης των τζιχαντιστών, αφενός για να αυξήσει όχι μόνο το ρόλο του στην ιμπεριαλιστική επέμβαση σε Συρία - Ιράκ, εξασφαλίζοντας παράλληλα σχεδόν διπλασιασμό της αμερικάνικης στρατιωτικής «βοήθειας», αφετέρου για να συσπειρώσει το λαό της χώρας του γύρω από την αυταρχική κυβέρνησή του.

Σε μία χαρακτηριστική εξέλιξη, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Τζεν Ψάκι ανακοίνωσε χτες ότι η αμερικανική ετήσια «βοήθεια» στην Ιορδανία από 660.000.000 δολάρια που ήταν ως σήμερα, θα ανέλθει σε 1 δισ. δολάρια κάθε χρόνο, για τη διετία 2015-2017!

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Αμπντάλα Β' στις ΗΠΑ, ο οποίος στη διάρκεια επαφών του με τον πρόεδρο Ομπάμα, υπουργούς και γερουσιαστές, απαίτησε περισσότερα όπλα και βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές. Χτες, μάλιστα, συνοδευόμενος από ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους, επισκέφθηκε το σπίτι του 26χρονου Ιορδανού πιλότου που πέθανε με μαρτυρικό θάνατο στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο χωριό Αγια, διαβεβαιώνοντας πως θα εκδικηθεί για το χαμό του. Επιπλέον, ο ιορδανικός στρατός διεμήνυσε ότι θα εκδικηθεί επίσης για το θάνατο του πιλότου, κλιμακώνοντας τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις κατά του ΙΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Γουώλ Στριτ Τζόρναλ», σε πρώτη φάση, τα ιορδανικά μαχητικά αεροσκάφη θα επικεντρώσουν την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών πάνω από τη Συρία, πετώντας μαζί με αμερικανικά βομβαρδιστικά. Σύμφωνα πάντα με την αμερικανική εφημερίδα, η συμμετοχή των Ιορδανών σε αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του ΙΚ στο Ιράκ «θα γίνουν αρκετά αργότερα».

Στις ΗΠΑ, πάντως, πέρα από το σχεδόν διπλασιασμό της βοήθειας στην Ιορδανία, στρατιωτικοί αξιωματούχοι προχώρησαν σε κινήσεις στήριξης των Αράβων συμμάχων τους που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατά του ΙΚ. Μάλιστα, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν μιμητές της περίπτωσης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που σταμάτησαν το Δεκέμβρη να συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς σε Συρία - Ιράκ από το φόβο να πέσουν στα χέρια των τζιχαντιστών κι άλλοι πιλότοι, διέρρευσαν στον Τύπο πληροφορίες πως μετέφεραν πιο κοντά στα θέατρα επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ το κέντρο εντοπισμού και διάσωσης πιλότων. Είχε προηγηθεί ρεπορτάζ των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» την Τετάρτη, που ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σταμάτησαν τη συμμετοχή τους στους βομβαρδισμούς κατά των τζιχαντιστών, απαιτώντας να δημιουργηθούν κέντρα επιχειρήσεων εντοπισμού και διάσωσης πιλότων κοντά στα πεδία των βομβαρδισμών και να αναπτυχθούν εκεί πάνω από αεροσκάφη κάθετης προσγείωσης τύπου Osprey. Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε πως και άλλο μέρος της «συμμαχίας προθύμων» του Ομπάμα κατά του ΙΚ, το Κατάρ, δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε μία αεροπορική επιδρομή σε Συρία και Ιράκ, επιφυλάσσοντας για τον εαυτό του μόνο συμμετοχή σε ρόλο επιμελητηριακής υποστήριξης...

Εκθεση Βρετανών βουλευτών

Στη Βρετανία, επιτροπή βουλευτών της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων δημοσιοποίησε έκθεση που συνέταξε για το Ιράκ, μετά την ολοκλήρωση επίσκεψής της στο Ιράκ τον περασμένο Δεκέμβρη. Η επιτροπή στο πόρισμά της εκφράζει «σοκ» για την «ανικανότητα ή απροθυμία» της Βρετανίας να αυξήσει τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις κατά του ΙΚ, σημειώνοντας ότι τα βρετανικά βομβαρδιστικά συμμετείχαν «μόλις στο 6% των επιδρομών» κατά του ΙΚ.

Η επιτροπή προέτρεψε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να αυξήσει τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις στο Ιράκ, ξεκαθαρίζοντας εντούτοις, σε κάθε περίπτωση, ότι δεν επιθυμεί την αποστολή και ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων όπως είχε γίνει μεταξύ 2003-2007. Πρότεινε έτσι την ενεργότερη συμμετοχή των βρετανικών αρχών σε πιθανές διεθνείς προσπάθειες για την εξεύρεση «πολιτικής λύσης», υποστηρίζοντας ότι «μόνο αυτή» μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο.

Μυστικές διαβουλεύσεις

Στο Λίβανο, πάντως, αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Αλ Ακμπαρ» ανέφεραν την πραγματοποίηση μυστικών διαβουλεύσεων στη Βηρυτό μεταξύ Σύρων κυβερνητικών αξιωματούχων και αντιπολίτευσης, στις οποίες μάλιστα η Νορβηγία φαίνεται πως παίζει το ρόλο «σπόνσορα». Τις συναντήσεις επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα ο Δρ Ριάντ Τζάρτζουρ, που είναι υπεύθυνος αξιωματούχος του Αραβικού Συνδέσμου, αρμόδιος για το μουσουλμανο-χριστιανικό διάλογο. Ο Τζάρτζουρ απέφυγε να αναφερθεί στην ταυτότητα των συμμετεχόντων, τονίζοντας ωστόσο πως οι διαβουλεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στόχο την εξεύρεση κάποιας πλατφόρμας για την εξεύρεση πολιτικής λύσης «μετά την αποτυχία των συναντήσεων σε Γενεύη και Μόσχα».

Στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, αιματηρή αποδείχθηκε η «βροχή» πάνω από 70 οβίδων που εξαπέλυσε σε προάστιο η ομάδα τζιχαντιστών «Στρατός του Ισλάμ», καθώς προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 10 ατόμων (ανάμεσά τους ένα παιδί) και τον τραυματισμό άλλων 50.

Ακολούθησαν αντίποινα από τη συριακή πολεμική αεροπορία, σε περιοχές πέριξ της πρωτεύουσας που ελέγχουν «αντικαθεστωτικές» δυνάμεις και στα προάστια της Ανατολικής Γούτα, Ντούμα, Ερμπίν, Κάφαρ Μπάτνα και Αιν Τάρμα. Σύμφωνα με το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», κατά τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 57 άνθρωποι (ανάμεσά τους 12 παιδιά) και τραυματίστηκαν πάνω από 100 άλλοι.

Αρση απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Βαγδάτη

Στο Ιράκ, ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε την άρση της 10ετούς απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Βαγδάτη από τα μεσάνυχτα ως τις 5.00 π.μ., που ίσχυσε λίγο μετά την έναρξη της δυτικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης του 2003, λόγω μπαράζ πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων. Ο Χάιντερ ανακοίνωσε και το άνοιγμα κεντρικών δρόμων που παρέμειναν μπλοκαρισμένοι για λόγους ασφαλείας αλλά και την απαγόρευση της οπλοφορίας σε σουνιτικά προάστια της πρωτεύουσας, ώστε να μειωθούν οι σχεδόν καθημερινές πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες του αμερικανικού περιοδικού «NEWSWEEK» ανέφεραν ότι σε περιοχή της επαρχίας Νινευή που δεν ελέγχεται από τους τζιχαντιστές του ΙΚ, έχουν συγκροτήσει πολιτοφυλακές, έχουν εκπαιδευτεί και είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση κατά των ισλαμιστών μισθοφόρων πάνω από 4.000 Ασσύριοι Χριστιανοί του Ιράκ, οι οποίοι υπέστησαν βάρβαρες διώξεις το προηγούμενο καλοκαίρι, κατά την προέλαση δυνάμεων του ΙΚ στο βόρειο Ιράκ.

Τέλος, έκθεση επιτροπής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών κατήγγειλε τη βαρβαρότητα του ΙΚ σε βάρος παιδιών μειονοτήτων, που όπως σημείωσε, σταυρώθηκαν, σφαγιάστηκαν, βασανίστηκαν ή βιάστηκαν. Βρετανός μελετητής ισλαμικών ένοπλων οργανώσεων δημοσιοποίησε το περιεχόμενο γραπτών οδηγιών του ΙΚ για τις γυναίκες που στρατολογεί και τις οποίες επιδιώκει να περιορίσει στο σπίτι και στην τεκνοποίηση και όχι σε μάχες και την εκπαίδευση όπλων, όπως διαδίδουν τζιχαντίστριες από δυτικές χώρες, σε μία προσπάθεια να αυξήσουν τη στρατολόγηση νέων μελών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ