Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Εντοπίζουν «δυναμική» συνεργασίας σε πολλούς τομείς

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν μια σειρά από συμφωνίες
Οι δύο πλευρές υπέγραψαν μια σειρά από συμφωνίες
ΠΕΚΙΝΟ.--

Ως δύο από τις σημαντικότερες αναπτυσσόμενες χώρες και αναδυόμενες οικονομίες, Κίνα και Αργεντινή απολαμβάνουν τεράστια δυναμική συνεργασίας σε διάφορους τομείς, δήλωσε χτες ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, μετά από τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες.

Η Φερνάντες ολοκλήρωσε χτες την τριήμερη περιοδεία που έκανε στην Κίνα, μετά από πρόσκληση του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, σε μια περίοδο που το Πεκίνο αναζητά «διόδους» να εξασφαλίσει την παρουσία των κινεζικών κεφαλαίων σε κάθε ήπειρο του κόσμου, κερδίζοντας προβάδισμα στο μοίρασμα αγορών και πρώτων υλών. Την ίδια στιγμή, βέβαια, τα δικά της σχέδια αναπτύσσει και η πλουτοκρατία της Αργεντινής, μιας από τις μεγαλύτερες καπιταλιστικές οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, η οποία μάλιστα τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα διασφάλισης της δύναμής της, στο πλαίσιο της ανισόμετρης ανάπτυξης που χαρακτηρίζει πάντα τις καπιταλιστικές οικονομίες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά», προχτές, οι Πρόεδροι Κίνας και Αργεντινής υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες σε κλάδους όπως το εμπόριο, η πυρηνική ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η διαστημική τεχνολογία.

Από τη μεριά του, χτες, ο Λι στάθηκε ιδιαίτερα στη «διάθεση» της Κίνας να «συμμετάσχει στην ανανέωση των υποδομών μεταφοράς της Αργεντινής και την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας». Παράλληλα, διαβεβαίωσε για την επέκταση των κινεζικών επενδύσεων στη γεωργία και την αλιεία της Αργεντινής.

Από τη μεριά της, η Φερνάντες είπε πως η επίσκεψή της συνιστά μια νέα αφετηρία στις διμερείς σχέσεις, χαρακτηρίζοντάς την «γόνιμη».

Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί «σενάρια» για ένταξη της Αργεντινής στη διακρατική καπιταλιστική συμμαχία των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική). Αν και οι δυσοίωνες προβλέψεις για την αργεντίνικη οικονομία ίσως να απομακρύνουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προς το παρόν, είναι ενδεικτικό των διεργασιών που εντείνονται στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και των εναλλακτικών συμμαχιών που εξετάζονται και σίγουρα αναθερμαίνουν τους ανταγωνισμούς όσων κοντράρονται στην καταλήστευση των λαών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνομιλίες Μέρκελ - Λι για ενίσχυση των επενδύσεων ...με κανόνες (2019-09-07 00:00:00.0)
Μπίζνες και «ειρήνη στη Μέση Ανατολή» στην ατζέντα (2017-03-23 00:00:00.0)
Σύσφιξη σχέσεων σε πολλούς τομείς (2015-07-01 00:00:00.0)
Μέτρα για περισσότερες ξένες επενδύσεις (2015-03-07 00:00:00.0)
Συμφωνίες δισεκατομμυρίων (2009-12-22 00:00:00.0)
Απερρίφθη η «νέα πρόταση» των ΗΠΑ (2003-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ