Πέμπτη 23 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Μπίζνες και «ειρήνη στη Μέση Ανατολή» στην ατζέντα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ολοκληρώθηκε χτες η επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Κίνα, που έγινε στο φόντο της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για τη Μέση Ανατολή και το αυξανόμενο ενδιαφέρον και του Πεκίνου να δηλώσει «παρών» στις κόντρες αυτές.

Σύμφωνα με το «Σινχουά», σε συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, οι δυο πλευρές εστίασαν στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της καινοτομίας, της «καθαρής Ενέργειας», της «σύγχρονης αγροτικής οικονομίας» αλλά και της βιοϊατρικής. Μάλιστα, ο Λι εστίασε στη σημασία να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, προκειμένου «να σταλεί και σαφές μήνυμα υπεράσπισης του ελεύθερου εμπορίου», κατά το σχόλιο του «Σινχουά», στο φόντο και της «έντονης» συζήτησης που έγινε στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των «G-20». Επίσης, το Πεκίνο διαμήνυσε την ετοιμότητά του να στηρίξει το Ισραήλ στην περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών, με την ανάπτυξη των λιμενικών και σιδηροδρομικών του δικτύων, αλλά και να διερευνηθούν περιθώρια κοινής δράσης σε «τρίτες αγορές».

Σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά και από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, γίνεται λόγος για συμφωνία συνεργασίας με κοινά ερευνητικά εργαστήρια, ένα παγκόσμιο κέντρο διάδοσης καινοτόμας τεχνογνωσίας (χωρίς άλλες διευκρινίσεις), αλλά και πάρκα καινοτομίας.

Ειδική αναφορά γίνεται και στο Παλαιστινιακό, για το οποίο το Πεκίνο εξέφρασε την ελπίδα να δει ειρηνική συνύπαρξη των δύο πλευρών σύντομα, ενώ τονίστηκε ότι η Κίνα «θα συνεχίσει να εργάζεται με τη διεθνή κοινότητα, για να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή». Από τη μεριά του, ο Σι σχολίασε ότι «μια ειρηνική, σταθερή και αναπτυσσόμενη Μέση Ανατολή ανταποκρίνεται στα κοινά συμφέροντα όλων των πλευρών...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ