Πέμπτη 23 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
«Τριβές» με ευρύτερες διαστάσεις

Ο Ερντογάν και η τουρκική ηγεσία σηκώνουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με την ΕΕ
Ο Ερντογάν και η τουρκική ηγεσία σηκώνουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με την ΕΕ
ΑΓΚΥΡΑ - ΟΣΛΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ενδεικτικά των αντιθέσεων που «σιγοβράζουν» εδώ και καιρό μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, είναι τα «εμπόδια» που εδώ και μήνες έχουν εμφανιστεί στην παράδοση παραγγελιών όπλων από γερμανικές εταιρείες προς την Τουρκία. Σύμφωνα με σχετική δήλωση του γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας, Ματίας Μάχνιγκ, «η συμμόρφωση με τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει ένα ειδικό βάρος στις αποφάσεις για εξαγωγές όπλων» και πρόσθεσε ότι «οι άδειες από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 πραγματοποιούνται από τη γερμανική κυβέρνηση μετά από εξέταση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας», με ιδιαίτερη προσοχή «για τον κίνδυνο χρήσης στα πλαίσια εσωτερικής καταστολής ή της κουρδικής διένεξης».

Στο μεταξύ, χτες και ο νέος Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, έκανε παρέμβαση, δηλώνοντας ότι «παρακολουθούμε με ανησυχία την Τουρκία, σκεπτόμενοι πως ό,τι χτιζόταν για χρόνια και δεκαετίες καταρρέει», ενώ απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, σημείωσε: «Πρόεδρε Ερντογάν, διακινδυνεύετε ό,τι εσείς μαζί με άλλους έχετε οικοδομήσει», προσθέτοντας ότι θα καλοδεχόταν «αξιόπιστα σημάδια» για την εξομάλυνση της κατάστασης.

Την ίδια στιγμή, εξίσου χαρακτηριστική της αντιπαράθεσης που δυναμώνει, είναι και η απόφαση των αρχών της Νορβηγίας να δεχτούν τις αιτήσεις ασύλου που είχαν υποβάλει συνολικά πέντε Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι είχαν απορρίψει εντολές της Αγκυρας να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιούλη. Πρόκειται για στρατιωτικούς που εκπροσωπούσαν την Τουρκία σε μηχανισμούς του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία και η Αγκυρα θεώρησε υπόπτους για συνεργασία με τους πραξικοπηματίες. Σημειώνουμε ότι αντίστοιχα αιτήματα ασύλου έχουν υποβάλλει δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) Τούρκοι στρατιωτικοί που υπηρετούν σε ΝΑΤΟικές και άλλες υποδομές στην Ευρώπη, η τύχη των οποίων είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει κι άλλο τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

Στην Αγκυρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, αντέδρασε έντονα μιλώντας για «λανθασμένη» απόφαση, που σημαίνει «προστασία και υπεράσπιση της συμμορίας που είναι γνωστή ως FETΟ (σ.σ. η οργάνωση του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν που θεωρείται πρωτεργάτης της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης του ΑΚΡ)... Η άμεση έκδοση αυτών των συμμοριτών της FETΟ αποτελεί αναγκαιότητα για τη φιλική σχέση μεταξύ Τουρκίας και αυτών των χωρών».

Νέες «προειδοποιήσεις» Ερντογάν

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν χτες διατήρησε υψηλούς τους τόνους, σχολιάζοντας ότι «αν η Ευρώπη συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο, κανένας Ευρωπαίος σε κανένα μέρος του κόσμου δεν θα μπορεί να περπατά με ασφάλεια στους δρόμους», εμφανιζόμενος στη συνέχεια ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της «δημοκρατίας», που έχουν γίνει «λάστιχο» στα χέρια των ιμπεριαλιστών και στις μεταξύ τους γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις. Πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να παίζει με την τιμή της Τουρκίας».

Το ζήτημα της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό επανέφερε σε συνέντευξή του στο «Μπλούμπεργκ» ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, που σημείωσε: «Δεν θα εγκαταλείψουμε αυτούς τους ανθρώπους στο θάνατο, αλλά μια συμφωνία έχει δύο πλευρές και εάν η μία πλευρά δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, τότε δεν θα το κάνει ούτε η άλλη», συμπληρώνοντας: «Εάν η συμφωνία για το Προσφυγικό καταρρεύσει, αυτό που προβλέπουμε είναι ξεκάθαρο: Δεν θα συνεργαστούμε με κανένα μηχανισμό που λειτουργεί εκ μέρους της ΕΕ».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτεσινό ρεπορτάζ της «Χουριέτ» αναφέρεται σε επιφυλάξεις και διαφωνίες που εξέφρασαν πρώην ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος ΑΚΡ σε πρόσφατη συνάντηση του κόμματος. Μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής αλλά και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Κεμίλ Τσιτσέκ, εμφανίζεται να άσκησε κριτική στη συμπόρευση με το εθνικιστικό ΜΗΡ. Ο μέχρι πρότινος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, φέρεται να άφησε αιχμές για τους χειρισμούς απέναντι στην ΕΕ, σχολιάζοντας ότι «πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως Ευρωπαίοι», ενώ και ο επίσης πρώην υπουργός Αλί Κιοσκούν συνέστησε «ηρεμία» απέναντι στη Γερμανία «που μας στέλνει τους περισσότερους τουρίστες», αλλά και την Ολλανδία «που κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Τουρκία».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στη βάση δύο κρατών» οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό (2021-05-25 00:00:00.0)
Κατατέθηκε ο «αντιτρομοκρατικός» νόμος (2018-07-17 00:00:00.0)
Πολυήμερη στρατιωτική άσκηση στο Ικόνιο (2018-07-03 00:00:00.0)
Σταθερά στην πρώτη γραμμή οι «τριβές» με τις ΗΠΑ (2016-07-30 00:00:00.0)
Κρίσιμες καταστάσεις που αναζωπυρώνουν φονικούς για τους λαούς ανταγωνισμούς (2016-07-24 00:00:00.0)
«Τρέχουν» οι ενδοαστικές κόντρες και οι ευρύτερες διεργασίες (2016-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ