Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ - ΗΠΑ
Απερρίφθη η «νέα πρόταση» των ΗΠΑ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

«Η τακτική χρονοτριβών της Ουάσιγκτον έναντι της ΛΔ Κορέας θα επιφέρει μόνο τη σταθερή ενίσχυση της πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης της χώρας» προειδοποιούσε χτες κεντρικό άρθρο της βορειοκορεατικής εφημερίδας «ΡΟΝΤΟΝΓΚ ΣΙΝΜΟΥΝ». Λίγο νωρίτερα αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας απέρριπτε το δήθεν νέο «σχέδιο προτάσεων» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για την εκτόνωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Βασικό επιχείρημα με το οποίο η Πιονγιάνγκ απέρριψε τις «νέες προτάσεις» της Ουάσιγκτον, είναι το γεγονός πως προτάσσεται ως βασική προϋπόθεση για «νέο διάλογο» μεταξύ αξιωματούχων από ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, ΛΔ Κορέας, Ν. Κορέα και Ιαπωνία στο Πεκίνο, η απαίτηση των ΗΠΑ για «πλήρη και επιβεβαιωμένη διαρκή διάλυση του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος». Η ΛΔ Κορέας, από την πλευρά της, προτείνει ειρηνική εκτόνωση της έντασης, προτείνοντας αναστολή του πυρηνικού της προγράμματος.

Νωρίτερα χτες το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «ΖΙΝΧΟΥΑ» μετέδιδε πως κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προχτές βράδυ ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Λι Ζιαοξίνγκ, με τον ομόλογό του από τις ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε την ελπίδα πως η Ουάσιγκτον «θα έχει μία πιο εύκαμπτη και πρακτική στάση με στόχο την προετοιμασία του επόμενου γύρου των εξαμερών συνομιλιών στο Πεκίνο»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ