Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Η πρωθυπουργός «πλήρωσε το μάρμαρο»

ΛΙΜΑ.--

Ο Κάρλος Φερέρο, πρόεδρος του Κοινοβουλίου μέχρι πρότινος και προερχόμενος από το κόμμα του προέδρου Αλεχάντρο Τολέδο είναι ο νέος πρωθυπουργός του Περού, λίγες ώρες μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού, Μπεατρίς Μερίνο, και τρεις μόλις μέρες μετά την απαίτηση του Τολέδο περί παραίτησης όλου του κυβερνητικού συμβουλίου.

Τελικά, η Μπεατρίς Μερίνο ανακοίνωσε χτες ότι παραιτείται, ικανοποιώντας εν μέρει το αίτημα του Αλεχάντρο Τολέδο. Επισήμως ο λόγος της παραίτησης είναι οι κατηγορίες που εκτόξευσε ο επικεφαλής της καθολικής Εκκλησίας για ομοφυλοφιλία, ενώ η καμπάνια κατά της Μερίνο διεξήχθη και από τον τύπο με πλείστες κατηγορίες, από διαφθορά μέχρι ομοφυλοφιλία... δημοσιεύματα επικαλούμενα μάλιστα ανώνυμες πηγές.

Η ουσία της πολιτικής κρίσης είναι βαθύτερη... Η Μερίνο, δικηγόρος στο επάγγελμα, είχε στηρίξει τις αποφάσεις του διόλου δημοφιλή προέδρου για μέτρα λιτότητας, αλλά είχε έρθει σε αντιπαράθεση μαζί του σχετικά με ονόματα των νέων υπουργών στον κυβερνητικό ανασχηματισμό, ο οποίος αναμενόταν.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η αποχώρηση της Μερίνο αποτελεί «πλήγμα για την οικονομία του Περού», δεδομένου ότι η πρωθυπουργός στήριξε τον Τολέδο σε όλες τις αποφάσεις για μέτρα λιτότητας που έχουν υπαγορευτεί από το ΔΝΤ. Μέτρα που έχουν προκαλέσει την όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων και της πάλης στο Περού. Ετσι η Μερίνο «πλήρωσε» το τίμημα αυτών των πολιτικών επιλογών. Ανεξαρτήτως της αντικατάστασης, οι κινητοποιήσεις αναμένεται να επαναληφθούν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ