Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
«Ράπισμα» στην ελεύθερη αγορά

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.--

Χρειάστηκε μια βδομάδα, για να ανακοινωθεί το επίσημο τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση ή μη του κρατικού πετρελαϊκού - ενεργειακού φορέα της χώρας (ANCAP). Το επίσημο αποτέλεσμα απλώς διεύρυνε τη νίκη... Η συντριπτική πλειοψηφία των 2,5 εκ. Ουρουγουανών, ψήφισε ενάντια στο νόμο 17.448, ο οποίος υποτίθεται πως θα τερμάτιζε το μονοπώλιο στο πετρέλαιο της ANCAP.

Για την ακρίβεια, ο νόμος απορρίφθηκε με το 62,2% των ψήφων να ψηφίζουν «όχι στο νόμο» και μόλις το 35,4% υπέρ του νόμου. Ενδεικτικό είναι ότι μεταξύ των 19 επαρχιών στις 16 η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της ακύρωσης του νόμου, που ψηφίστηκε στις 21 Δεκέμβρη του 2001 με τις ψήφους του Κόμματος Κολοράντο, του Εθνικού Κόμματος και του Ανεξάρτητου Κόμματος, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η συμμετοχή καθοριστικού ποσοστού πολυεθνικών εταιριών του ANCAP.

Ηδη εδώ και μέρες τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για «μομφή κατά της κυβέρνησης του Χόρχε Μπάτλε» και ειδικότερα για απόρριψη της οικονομικής της πολιτικής, για στροφή προς τα αριστερά, αφού το δημοψήφισμα το προώθησε το συνδικάτο του ANCAP, λαϊκές, κοινωνικές οργανώσεις, καθώς και μέρος του κόμματος της αντιπολίτευσης «Ευρύ Μέτωπο» (Frente Amplio). Θεωρήθηκε, επίσης, και ως «δείγμα γραφής του εκλογικού σώματος για τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου» ειδικά με το σκηνικό που διαμορφώνεται στη Λατινική Αμερική, με την Ουρουγουάη να επηρεάζεται και από τις νίκες των «αριστερών» Λούλα στη Βραζιλία και Κίρσνερ στην Αργεντινή. Κάποιοι άλλοι αναλυτές σπεύδουν να σημειώσουν ότι οι εκλογές είναι ακόμη μακριά και σημειώνουν ότι ιστορικά η αριστερά στην Ουρουγουάη ποτέ δεν κατόρθωσε να δικαιώσει τις προσδοκίες και ειδικά στις εκλογικές αναμετρήσεις.

«Η νίκη αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι περιμέναμε», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στην ANCAP, Ούγο ντε Μέλο. Εξ αφορμής της δήλωσης του ντε Μέλο αναλυτές κάνουν λόγο και για «σοβαρή οπισθοχώρηση της πολιτικής της ελεύθερης αγοράς» και σημειώνουν ότι επαναλήφθηκε ό,τι και στο παρελθόν, όπου μέσω δημοψηφισμάτων, είχε επιτευχθεί, πολλαπλώς, ακύρωση των σχεδίων ιδιωτικοποίησης κρατικών φορέων. Ετσι με τον ίδιο τρόπο, θα ανοίξει ο δρόμος όπως ελπίζουν και στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος, να αναχαιτιστεί και το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα των τεραστίων υδάτινων αποθεμάτων της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ