Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Σταμάτησαν να μετρούν τους άμαχους νεκρούς

Το κατοχικό υπουργείο Υγείας πήρε την απόφαση να σταματήσει την αρίθμηση των άμαχων νεκρών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία για την προστασία του περιβάλλοντος και κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής.

Η Ιατρική Εταιρεία καταγγέλλει την απόφαση ως απάνθρωπη και σημειώνει ότι οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις κατοχής ποτέ δε μετρούσαν τους νεκρούς αμάχους, αλλά υποστήριζαν: «προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες σε αμάχους». Οπως επισημαίνει η Ιατρική Εταιρεία μετά τις έγκυρες μελέτες που δημοσιεύτηκαν τόσο από το «Associated Press», όσο και από τη δική μας οργάνωση IPPNW (11-11-03) και λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών οι κατοχικές αρχές απαγόρευσαν (10-12-03) στα νοσοκομεία να παραδίδουν στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους νεκρούς αμάχους.

«Ενώ - σημειώνεται στην ανακοίνωση - οι αριθμοί των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών είναι καλά τεκμηριωμένοι, τα στοιχεία για τους αμάχους συγκεντρώνονταν με μεγάλο κόπο μόνο μέσα από τις πληροφορίες για τα θύματα που έφθαναν στα νοσοκομεία, έτσι που πάντα ο αληθινός αριθμός ήταν μεγαλύτερος, αφού όσοι σκοτώνονται επί τόπου ποτέ δεν καταγράφονται. Το Πεντάγωνο ισχυρίζεται ότι 115 Αμερικανοί σκοτώθηκαν από την αρχή της εισβολής μέχρι την 1η Μάη όταν ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε το τέλος του πολέμου, και 195 από τότε μέχρι σήμερα. Το Ιράκ κρατούσε στοιχεία για τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη μάχη, τα οποία καταστράφηκαν μετά την κατάρρευση του μετώπου, ενώ για τους αμάχους οι έγκυρες μελέτες ανέβαζαν σε πάνω από 5.000 τις τεκμηριωμένες απώλειες, μέχρι την 1η Μάη 2003».

Η Ελληνική Εταιρεία διαμαρτύρεται έντονα γι' αυτή την απόφαση και σημειώνει: «Σαν γιατροί πιστεύουμε ότι η ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία τόσο για τους Αμερικανούς φαντάρους, όσο και για τους Ιρακινούς αμάχους και απαιτούμε όχι απλώς τη συστηματική καταγραφή των συνεχιζόμενων απωλειών, αλλά και τη συστηματική έρευνα για τις συνέπειες στην υγεία και το περιβάλλον του ιρακινού λαού, τόσο από την καταστροφή της υποδομής της χώρας - που απ' ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να διορθωθεί σύντομα - όσο και από την εκτεταμένη χρήση όπλων Απεμπλουτισμένου Ουρανίου».

Τέλος, η Ελληνική Εταιρία καταγγέλλει την «προσπάθεια των δυνάμεων κατοχής να συγκαλύψουν το συνεχιζόμενο κατά των αμάχων έγκλημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ