Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συναίνεση για τα αντιδραστικά μέτρα της «Ατζέντας 2010»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η «Ατζέντα 2010» έχει προκαλέσει σχεδόν την καθολική αντίδραση των Γερμανών εργαζομένων. Παράλληλα έχει εξελιχθεί σε προσωπικό στοίχημα του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, κυρίως για την πολιτική επιβίωσή του. Μέχρι χτες όμως βρισκόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της αντιπολίτευσης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), που έχει και τον έλεγχο της Ανω γερμανικής Βουλής όπερ και κρατά το «κλειδί» της ψήφισής του και του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος...

Κεφαλαιώδεις διαφωνίες δεν υπήρχαν εξ ου και η συμφωνία στην οποία κατέληξαν το πρωί της Δευτέρας, για το πακέτο φορολογικών περικοπών. Σύμφωνα με το «Ρόιτερ», αν και η συμφωνία αποτελεί μερική νίκη για τον Γερμανό καγκελάριο, καθώς «σηματοδοτεί το σημαντικό ίσως στάδιο στην προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει το κοινωνικό κράτος και να οδηγήσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έξω από τη στασιμότητα που την ταλαιπωρεί την τελευταία τριετία». «Θεωρούμε ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που επιθυμούσαμε ακριβώς», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος και συμπλήρωσε: «αλλά είναι ένα πραγματικό, ένα σεβαστό αποτέλεσμα το οποίο μπορούμε να αποδεχτούμε και στις τρέχουσες συνθήκες να φέρει τη χώρα μας μπροστά».

Η σημαντικότερη υποχώρηση που κέρδισαν είναι η περικοπή των μειώσεων φόρων κατά 50%, σε 7,8 δισ. ευρώ. Το «κενό» στα δημόσια έσοδα θα καλύψουν εν μέρει (5,3 δισ. ευρώ) οι πωλήσεις μετοχών σε υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεις, όπως τις Deutsche Telekom και Deutsche Post. Επίσης, ο ελάχιστος φόρος εισοδήματος που θα πληρώνουν οι Γερμανοί από το 2004 θα ανέρχεται στο 16% αντί του 19,9% που είναι σήμερα. Το ανώτατο όριο φόρου θα ανέρχεται στο εξής στο 45% αντί του 48% που καταβάλλεται σήμερα.

Μία άλλη νίκη του CDU είναι η περαιτέρω «ελαστικοποίηση» του καθεστώτος που διέπει τις απολύσεις. Το SPD δεν αποδέχτηκε τις προτάσεις που οδηγούν ουσιαστικά στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κάτι που απαιτεί διακαώς η συντηρητική αντιπολίτευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ