Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Απέκλεισαν τον Ιγκ. Γκεοργκάτζε από τις προεδρικές εκλογές

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) της Γεωργίας απέκλεισε από τις προσεχείς προεδρικές εκλογές τον Ιγκορ Γκεοργκάτζε, πρώην επικεφαλής της Κρατικής Ασφάλειας της Γεωργίας (που είχε κατηγορηθεί για την οργάνωση της βομβιστικής επίθεσης σε βάρος του Ε. Σεβαρντνάτζε τον Αύγουστο του 1995). Ο Ι. Γκεοργκάτζε, που ήταν μεταξύ των 7 από τους 15 υποψηφίους που κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες 50 χιλιάδες υπογραφές (συγκεκριμένα, οι υποστηρικτές του κατέθεσαν 280 χιλιάδες υπογραφές), απορρίφθηκε από την ΚΕΕ, με το επιχείρημα ότι τα δύο τελευταία χρόνια δε ζει στη Γεωργία.

Στις παραμονές του αποκλεισμού του, σε συνέντευξή του στο ρωσικό utro, ο Ι. Γκεοργκάτζε είχε σημειώσει: «Οταν στην εξουσία ήρθε ο Γκαμσαχούρντια (σημ. ο πρώτος Πρόεδρος της Γεωργίας μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ), η Γεωργία έχασε τη Νότια Οσετία. Οταν στην εξουσία ήρθε ο Σεβαρντνάτζε, χάθηκε η Αμπχαζία. Εάν στην εξουσία παραμείνει το σημερινό τρίο των μαθητών του Σεβαρντνάτζε, τότε θα χάσουμε την Ατζαρία και τις άλλες περιοχές, στις οποίες ζουν οι πολίτες αρμενικής και αζερμπαϊτζανικής εθνικότητας». Στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής των λαϊκο-πατριωτικών δυνάμεων της Γεωργίας τάχθηκε ενάντια στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, όπως και κατά της διεύρυνσης και εδραίωσης της αμερικανικής επιρροής στον Καύκασο. Κάλεσε, μάλιστα, τη Ρωσία να κινηθεί σε τέτοια κατεύθυνση. Σημείωσε πως αν του επιτραπεί να συμμετάσχει στο συνταγματικό πλαίσιο θα πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα πάει στη Γεωργία και θα ζητήσει την υποστήριξη των οπαδών του, προσπαθώντας να πείσει ότι εδώ και 8 χρόνια διώκεται παράνομα για πολιτικούς λόγους.

Με νέα δήλωσή του, μετά τον αποκλεισμό του από τις προεδρικές εκλογές, ο Ι. Γκεοργκάτζε σημειώνει πως η σχετική νομοθετική διάταξη, με την οποία αποκλείστηκε δεν ισχύει, αφού εκκρεμεί η οριστική γνωμάτευση του συνταγματικού δικαστηρίου, σχετικά με τη συνταγματικότητα αυτής της διάταξης. Πρόσθεσε, επίσης, πως ο αποκλεισμός του από τις προεδρικές εκλογές της 4ης Γενάρη δείχνει πως οι πρόσφατες εξελίξεις στη Γεωργία δεν άλλαξαν την εξουσία, αλλά απλώς το ντεκόρ της.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο regions, μερικές εκατοντάδες οπαδών του Ι. Γκεοργκάτζε πραγματοποίησαν στις 15/12 πικετοφορία διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της ΚΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ