Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Κατάθεση Κλαρκ υπό πέπλο μυστικότητας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Αμερικανού ε.α. στρατηγού έξω από το ΝΑΤΟικό δικαστήριο της Χάγης

Από τις διαδηλώσεις έξω από το ΝΑΤΟικό δικαστήριο
Από τις διαδηλώσεις έξω από το ΝΑΤΟικό δικαστήριο
ΧΑΓΗ.--

«Σήμερα, επιτρέπεται σ' αυτόν το μη παραπεμφθέντα εγκληματία πολέμου να χρησιμοποιεί το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία ως όχημα για τις εκλογικές φιλοδοξίες του με τις ιδανικότερες των συνθηκών: κανείς δεν μπορεί να παρακολουθήσει την κατάθεσή του, ούτε να γίνει αυτόπτης μάρτυρας της διαδικασίας αντεξέτασής του από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η εξουσία της αμερικανικής κυβέρνησης είναι έκδηλη, καθώς απαίτησε και πέτυχε το δικαστήριο να παραβιάσει έναν ακόμη θεμελιώδη κανονισμό, αυτόν της ανοιχτής δίκης. Ομως, έτσι δεν εξυπηρετείται με κανέναν τρόπο μία δίκαιη δίκη, μόνον τα συμφέροντα των ΗΠΑ...». Αυτές τις επισημάνσεις έκαναν χτες σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη εκπρόσωποι της Διεθνούς Επιτροπής για την Υπεράσπιση του Μιλόσεβιτς, με αφορμή τη χτεσινή εμφάνιση στο δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία του ε.α. ΝΑΤΟικού στρατηγού και νυν υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Γουέσλεϊ Κλαρκ.

Προ της συνέντευξης Τύπου της Διεθνούς Επιτροπής Υπεράσπισης Μιλόσεβιτς πραγματοποιήθηκε (από νωρίς χτες το πρωί) συγκέντρωση διαμαρτυρίας δεκάδων ακτιβιστών έξω από το δικαστήριο που κατήγγειλαν τα εγκλήματα του ε.α. στρατηγού Κλαρκ καθώς και του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των φονικών βομβαρδισμών του 1999. Οι διαδηλωτές απαίτησαν για πολλοστή φορά την άμεση απελευθέρωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και κατήγγειλαν το διάτρητο κατηγορητήριο και το στημένο (από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα Ουάσιγκτον -Βρυξέλλες) δικαστήριο.

Η κατάθεση Κλαρκ άρχισε χτες στις 10.00 π.μ. υπό το πέπλο πλήρους μυστικότητας, διεκόπη το μεσημέρι και ολοκληρώνεται σήμερα. Τίποτε δεν αποκαλύφθηκε καθώς, ως γνωστόν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει απαιτήσει να κρατηθεί μυστικό το περιεχόμενο της κατάθεσης Κλαρκ με το πρόσχημα των «εθνικών συμφερόντων». Λογοκριμένα αποσπάσματα από αξιωματούχους και νομικούς εμπειρογνώμονες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη Παρασκευή...

Ο ίδιος ο Κλαρκ βγαίνοντας από το δικαστήριο αρκέστηκε να δηλώσει στους δημοσιογράφους πως στο δικαστήριο κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας ό,τι πληροφορίες διέθετε για τις πάνω από 100 ώρες συναντήσεις που είχε με το Μιλόσεβιτς έως το 1999.

Η ειρωνεία είναι πως ο ε.α. στρατηγός κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας, ενώ κανονικά θα έπρεπε αυτός μαζί με αρκετούς τότε κυβερνώντες σε ΗΠΑ και ΕΕ να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Αλλη «συγκυρία» είναι η κατάθεσή του να γίνει σε μία περίοδο που ο Κλαρκ διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2004, και ο Μιλόσεβιτς είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας στις σερβικές γενικές εκλογές της 28ης τρέχοντος μηνός. Μεταξύ των πολλών διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στις υποψηφιότητες αξίζει να επισημανθεί η ακόλουθη: το «αμερόληπτο» δικαστήριο της Χάγης χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων ως διαφημιστής της υποψηφιότητας του ε.α. στρατηγού (πχ σε επίσημο δελτίο Τύπου του δικαστηρίου της Χάγης καταγραφόταν το τηλέφωνο του υπεύθυνου δημοσίων σχέσεων του ε.α. στρατηγού Κλαρκ), ενώ την ίδια ώρα φιμώνει και απομονώνει στο έπακρο τον πρώην ηγέτη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, θεωρώντας πως είναι «επικίνδυνο» (για τα ιμπεριαλιστικά κέντρα) οιοδήποτε δημόσιο μήνυμά του με δεδομένη την απήχηση που έχει σε έναν αριθμό Σέρβων ψηφοφόρων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ