Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΚΑΜΠΟΤΖΗ
Συμφωνίες δισεκατομμυρίων

ΠΕΚΙΝΟ - ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.--

Σε συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων κατέληξε η τριήμερη επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν στην Κίνα, που είχε σαν στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς άκρως προσοδοφόρους, όπως της πυρηνικής ενέργειας, της αεροπορίας, των ιατρικών υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών και της οικονομίας. Οι συναντήσεις του Γάλλου πρωθυπουργού, ο οποίος συνοδευόταν από τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης και πληθώρα διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων, με τον Πρόεδρο της Κίνας Χου Τζιντάο και τον ομόλογό του Ουέν Τζιαμπάο, κατέληξαν σε συμβόλαιο αξίας πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αναμένεται να αξίζει 15 δισ. δολάρια σε μερικά χρόνια, μεταξύ του γαλλικού ομίλου «Safran» και της κινεζικής εταιρείας «Comac», για την προμήθεια κινητήρων στο κινεζικό αεροσκάφος «C919», που αναμένεται να ανταγωνισθεί μελλοντικά το «Αίρμπας 320» και το «Μπόινγκ 737».

Παράλληλα, υπογράφηκαν συμφωνίες για την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων σε κινεζικές επαρχίες, μεταξύ της «Electricite de France» και της «Guadong Nuclear Power Company». Ο Γάλλος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συνεργασία Παρισιού - Πεκίνου «διαρκή και συνεχώς ενισχυόμενη».

Την ίδια στιγμή, ο Κινέζος αντιπρόεδρος, Σι Τζίνπινγκ, υπέγραψε εκ μέρους του Πεκίνου με την Καμπότζη 14 διμερείς συμφωνίες οικονομικής βοήθειας και δανείων της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Το Σάββατο, η Κίνα ευχαρίστησε την Καμπότζη για την απέλαση 20 Ουιγούρων, που είχαν φτάσει στο έδαφός της, σημειώνοντας ότι «τα άτομα αυτά είναι εγκληματίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ